Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Uřízli jsme z AMD Llano heatspreader a nahradili pastu šedivku CoolLaboratory Liquid Pro

Žiletka v procesoru AMD A8-3870K
Test tohoto typu jste už možná přelouskali v několika podobách na různých místech internetu, přesto si myslím, že vám moje verze přijde také k chuti. Desktopové AMD Llano přišlo o heatspreader…

Kapitoly článků

Ještě než se podíváme na výsledky testů, bude dobré si říci, co se vlastně testovalo. V první řadě šlo o nasazení chladiče přes zmíněnou „diamantovou“ pastu od Revoltecu na procesor před tím, než byl uříznut tepelný rozvaděč. K nasazení došlo již před několika měsíci, takže chladič byl dlouhodobě usazený, počítač byl mezitím mnohokrát používán, i když 24/7 to samozřejmě nebylo. Každopádně to bylo nasazení trvalejšího rázu a troufám si říci, že si docela slušně sedlo.

Následně byl procesor otevřen, sundána vnitřní pasta šedivka a místo ní nanesena CoolLaboratory Liquid Pro, jak bylo již zmíněno. Tento procesor byl opět sestaven (prostě byl heatspreader položen na jádro, k žádnému permanentnímu přidělání nedošlo) a na heatspreader opět nasazen chladič přes „diamantovou“ pastu od Revoltecu. Nános byl proveden na chladič asi takto:

Nanesení Revoltec Thermal Diamond Grease na chladič

Na procesor (tedy heatspreader) už pak nikoli, prostě byl chladič nasazen a připevněn. Po spuštění počítače bylo provedeno něco jako UHT při znehodnocování mléka na tzv. „trvanlivé“. Spočívalo to ve spuštění zátěže při zastaveném větráku, a to tak dlouho, dokud procesor nehlásil přes 65 ℃. Pak byla větráku opět popuštěna uzda fantazie a teplota ustálena. Před odečtením teploty v zátěži (definici „zátěže“ se též dozvíte) byl počítači ponechán čas na ustálení zhruba hodinu. Stejně tak tomu bylo po uvedení počítače do klidu, kdy zátěž opadla.

Třetí test spočíval ve výměně „diamantového“ Revolteca za CoolLaborku. Revoltec byl z chladiče i heatspreaderu odstraněn, obě plochy přeleštěny drátěnkou od CoolLaborky, nanesena CoolLaborka a opět došlo k sestavení, UHT a tak dále, jako v případě předchozího testu.

No, a čtvrtý test nemohl spočívat v ničem jiném než odstraněním uříznutého mezikusu. Chladič byl nasazen přímo na jádro procesoru, samozřejmě přes CoolLaborku.

Chladič posazený přímo na jádře procesoru AMD A8-3870K

Chtělo to pochopitelně trošku upravit, neboť heatspreader je poměrně tlustá součástka, která pak ale v soustavě chybí, přičemž s ní počítá upevňovací mechanizmus. Ten byl na chladiči jednoduše vypodložen zhruba podobně tlustou vrstvou, jakou tloušťku má heatspreader, takže po upevnění nebyl chladič na jádře jen tak ledabyle pohozený, ale rozumně přitlačený. Vzpomněl jsem si na staré dobré doby instalace chladičů na novější Pentia III či Athlony XP (známou jako „éra ulámaných rohů procesorových jader“ ;-).

Accelero S1 sedí na jádře procesoru AMD A8-3870K

Ještě to není všechno. Provedl jsem i pátý test. Našel jsem doma nepoužívaný chladič Accelero S1 od firmy Arctic a nenapadlo mě samozřejmě nic lepšího než ho též nasadit na jádro procesoru. S CoolLaborkou a aktivně chlazený. Pořádně aktivně chlazený. Aby se vešel, ohnul jsem mu heatpipy (které již vím, že fungují ;-) tak, aby byl schopen chladič sám bez opory stát na jádře a nespadl. Prostě jsem oproti základně ohnul chladící část s žebrováním do úhlu podobnému 45 ° tak, že došlo k vyvážení a chladič byl skutečně schopen sám stát nejen na větší rovné podložce, ale i na menším jádře procesoru. Přesto jsem ještě pro jistotu základnu přimáčknul k jádru improvizovaným uchycením.

Accelero S1 připevněn na jádře procesoru AMD A8-3870K

Pokud jde o to aktivní chlazení, použil jsem dva větráky. Jeden z Vortexu, ten se točil pomalu, a druhý rychlejší a větší od zesnulé Vanessy. Protože byl větší, umístil jsem jej tak, aby chladil v té části, kde jsou heatpipy větší, zatímco pomalejší větrník z Vortexe jsem pověsil na kratší heatpipy (základna není ve středu chladiče, je kousek posunutá, protože je chladič jako takový původně určený pro grafiky.

Accelero S1 s větráky na jádře procesoru AMD A8-3870K

Nedělal jsem si naději, že by bylo Accelero S1 schopné uchladit 100W procesor A8-3870K i pasivně, přesto jsem to samozřejmě vyzkoušel. V zátěži to podle očekávání nevyšlo, počítač po čase zatuhnul, ale v klidu se to uchladit dalo. Všechna důležitá čísla najdete na další straně.

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Uřízli jsme z AMD Llano heatspreader a nahradili pastu šedivku CoolLaboratory Liquid Pro

Pondělí, 23 Září 2013 - 14:37 | WIFT | Teoreticky lepší přetaktovatelnost, pokud je...
Neděle, 22 Září 2013 - 19:38 | Anonym | Ono je taky dost dobře možné, že intel očekával s...
Sobota, 21 Září 2013 - 09:22 | WIFT | To (proč pasta) mi zní celkem smysluplně, až na...
Sobota, 21 Září 2013 - 04:47 | Anonym | Doplním, že ty součástky kolem jádra, co se nesmí...
Pátek, 20 Září 2013 - 18:46 | mikeczcom | Je to asi dva týdny kdy na tohle téma jsem měl...
Pátek, 20 Září 2013 - 18:32 | mikeczcom | kdysi jsem jeden P4 řešil lepším chladičem......
Pátek, 20 Září 2013 - 16:57 | Behemot | Velmi časté je sundávání IHS mezi uživateli...
Pátek, 20 Září 2013 - 16:56 | Behemot | Cože? Já provozoval bez IHS už Athlon X2 4000+ (...
Pátek, 20 Září 2013 - 16:55 | Behemot | Sundat to fakt není problém, potíž pak nastává s...
Pátek, 20 Září 2013 - 15:33 | a b | napadaju ma este 2 dovody: 1. pastovane cpu sa...

Zobrazit diskusi