Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Analýza: Proč Valve postavilo SteamOS na Debianu místo Ubuntu? Protože $$$!

Valve, Canonical, Ubuntu, Mark Shuttleworth, Gabe Newell
Jak jistě víte, Valve vyvíjelo linuxový Steam a SteamOS na bázi Ubuntu. Finální verze ale staví na Debianu, což mnohé překvapilo. Důvod je podle všeho ten první, který člověka napadne: peníze.

To, že Valve pekla s Canonicalem svůj produkt od začátku, není tajemství. Stačí když si projdete vše, co jsem v posledních dvou letech o Steamu napsal a je to jasné. Valve investovala do Steamu pro Linux nemalé úsilí, peníze a lidské zdroje a nadále v tom pokračuje, jelikož stále není hotovo. Ubuntu přitom bylo a stále ještě je na webu Steamu vedeno jako jediná oficiálně podporovaná linuxová distribuce pro Steam (jakkoli Steam běží na všemožných linuxových distribucích). Ale samotný SteamOS staví na Debianu (na kterém staví též Ubuntu), a to s prostředím GNOME, nikoli Unity z Ubuntu.

Gabe Newell

Spekulovalo se na mnohá témata, jedním z nich bylo právě Unity, dalším zase Mir. Sám Gabe Newell ale zmiňuje „určité právní záležitosti kolem přídavných komponent“, kvůli kterým nakonec Ubuntu jako základ nepoužili, takže nakonec bylo rozhodnuto o přechodu na Debian a přepsání (novém naprogramování) oněch záležitostí od základu.

Věc před samotným Gabeovým vyjádřením na CESu okomentoval Jono Bacon, komunitní manažer a vývojář z Canonicalu, který už si v minulých letech vysloužil pověst - promiňte mi ten výraz - „huby nevymáchané“, která se nebojí ostře argumentovat až útočit proti všem, kteří mají něco proti Canonicalu. Připomněl prostý fakt, a sice že Ubuntu je sice bezplatný operační systém, ale některé věci nejsou zdarma. Mezi ně patří kupříkladu nutnost platit za použití ochranných známek Canonicalu v případě komerčního užití Ubuntu, což je právě případ SteamOS, resp. Steam Machine počítačů s tímto systémem předinstalovanými. Věci jako samolepka „Powered by Ubuntu“ tedy nejsou zdarma a Valve se - a to zdůrazňuji - dle názoru Jono Bacona rozhodl tyto náklady ušetřit.

Jono BaconTolik tedy Gabe Newell a Jono Bacon, nezávisle na sobě. Můj osobní názor je ten, že Jono má asi pravdu, na druhou stranu to není ze strany Valve neférové, jelikož takové užití je možné. Linux a nástroje linuxových distribucí jsou pod GPL a podobnými licencemi a stejně jako může Ubuntu používat Debian jako svůj základ, může Valve používat Ubuntu pro vývoj a následně též Debian pro praktické nasazení jako základ SteamOS. Nic tomu nebrání. Pokud by se to náhodou Canonicalu nelíbilo (ostatně sami investovali své lidské zdroje do kooperace s Valve na vývoji Steamu pro Linux), pak prostě jen nyní sám ochutnává polévku, kterou pravidelně vaří Debianu a jiným. Je to zcela v pořádku, nelze tomu nic vytknout.

Druhou stranou mince ale dle mého názoru je právě ona anabáze s Mirem. Věřím, že Valve by nemělo (snad krom těch peněz) žádný problém nasadit Ubuntu a prostředí Unity. Ať již v čisté podobě, nebo výrazněji přeskinované do Steam vzhledu (ostatně je to jedno, většina uživatelů Steam Machine bude nejspíš trávit čas buď v Big Picture režimu Steamu, nebo ve hře). Problémem ale je Mir. Canonical na něj hodlá Ubuntu převést s verzí 14.10 letos v říjnu a dosud není připravena většina aplikací a ani není podpora v ovladačích pro GPU ani jednoho výrobce (AMD, Nvidia, Intel), ani v otevřených, ani v uzavřených.

A to je podle mě technicky důležitější důvod než cena ochranných známek. Tohle si Valve nemůže dovolit riskovat v žádném případě a proto sáhl po konzervativním řešení, které Debian představuje. Pokud je v linuxovém světě nějaká distribuce, vedle komerčních, na kterou se lze spolehnout jak z hlediska stability, tak z hlediska vývojového cyklu, tak je to právě Debian. Stejně tak se lze spolehnout na to, že GNOME, z valné části vyvíjené Red Hatem, a grafický server Wayland, z valné části vyvíjený Intelem, budou spolehlivou volbou a přechod na jejich vzájemnou kombinaci v blízké budoucnosti proběhne hladce.

Zdroje: 

na motivy OMGUbuntu!

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Analýza: Proč Valve postavilo SteamOS na Debianu místo Ubuntu? Protože $$$!

Pátek, 4 Duben 2014 - 09:49 | maruširi | Stupidní přirovnání, ale budiž. Asi by se ti moc...
Pondělí, 20 Leden 2014 - 15:43 | Philip Fry | Kdybyste alespoň mluvili oba o tom samém, ale...
Pondělí, 20 Leden 2014 - 15:39 | Destructor | Tobě se jako 2% nezdá jako mizivé procento ?
Pondělí, 20 Leden 2014 - 15:32 | Philip Fry | Zaprvé, jestli ti můj komentář přijde nepřátelský...
Pondělí, 20 Leden 2014 - 15:28 | Shaq | treba z tveho prispevku vyse )
Pondělí, 20 Leden 2014 - 14:44 | Heron | Pro někoho je nadpoloviční podíl (často o několik...
Pondělí, 20 Leden 2014 - 14:39 | Heron | Jeden z důvodů, proč nemám auto je, že výrobců je...
Pondělí, 20 Leden 2014 - 14:14 | Philip Fry | Jak to můžeš vědět, když jsi se zasekl už u...
Pondělí, 20 Leden 2014 - 13:49 | Shaq | ...komunita kolem lunuxu mi prijde takova...
Pondělí, 20 Leden 2014 - 07:32 | Philip Fry | Nepochopím, co všichni řeší kolik druhů...

Zobrazit diskusi