Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

APU, lowend GPU

Testovací PC - AMD Llano
Podobně jako před rokem si i letos můžete nejen u nás přečíst názory, postřehy a postoje několika redaktorů z českých a slovenských magazínů. Tentokráte sestava čítá 8 lidí, témat bylo ještě více…

David Ježek: Tato kategorie měla původně v názvu tři položky, ale protože ARM jsme s kolegy dostatečně "zdrbali" v jiných kategoriích, zaměříme svoji pozornost hlavně na APU a lowend grafiky.

Co se týče APU, tak zde, přes veškerou CPU-parádu ukrytou pod názvem "Sandy Bridge", jednoduše Intel na produkty firmy AMD nemá. Ať již jste chtěli letos sáhnout po levném netbooku, nebo slušném notebooku či desktopu, bylo AMD Llano či Zacate celkem optimální volbou. Zejména Llano s integrovanou grafikou s až 400 stream procesory a čtyřjádrovou CPU částí je pro 99% nehráčů zcela dostačujícím desktopem a když si k tomu připočteme nízké ceny základních desek, mezi jejichž výstupy vedle HDMI nechyběl ani DisplayPort, tak dokonalému úspěchu Llano v roce 2011 chyběla prakticky jen jedna věc: dostupnost. Koupit A8-3850 bylo a dodnes je poměrně obtížné. AMD stále trápí letitý problém, kdy když se jí nějaký výrobek velmi povede, nestíhá jej vyrábět v dostatečném množství. A tak se na trhu nadále vesele prodávali desktopové i mobilní stroje buď ryze Intelovské, nebo v kombinaci s Nvidia (i AMD) GPU, ale to už pochopitelně vypadávám z APU tématu.

Intel Core i7/i5 + P55: Intel Core i7 870

Ačkoli jsem jako grafickou kartu (myšleno doslovně) pro tento rok vybral Radeon HD 6450, jedno je mi jasné: tenhle segment prostě umírá a v roce 2012 asi definitivně umře. Low-endové grafiky jsou dobré leda tak na upgrade nějakého starší, např. S775 stroje, kde přidají hardwarovou akceleraci videa a trošku slušný základní 3D výkon, ale jejich roli přebírají integrovaná GPU v procesorech. Intel příští rok přijde s Ivy Bridge s novým GPU, AMD samozřejmě přinese nástupce řad Llano a Zacate, takže kdo ve druhé polovině 2012 štěkne po low-end grafice, byť se dnes Radeony HD 6450 dají koupit kolem 800 Kč? Nevím. Asi jen málokdo.


Mirek Jahoda: Jelikož jsem se testováním integrovaných grafik (už povětšinou v procesorech) a nejlevnějších diskrétních letos také docela zabýval, musím potvrdit, že Llano lowendu opravdu pořádně přišláplo hrdlo. V roce 2012, ani 2013 však nemusí diskrétní lowend ještě zmizet – záleží hodně na tom, kam se AMD a nVidia posune s novou generací. Soudě podle Radeonu HD 7970 a zpráv o pouhém pokračování nižších tříd to ale asi tak horké nebude. Plány nVidie s Keplerem vypadají odvážněji, tato společnost však vždy měla velký rozdíl mezi střední třídou a tou nejnižší.

Ačkoli jsou všichni nadšení z Llana, stojí za povšimnutí také fakt, že kombinací dvoujádrového Sandy Bridge (třeba Pentium G620) s levnou diskrétní grafikou jste (zejména vinou ne úplně agresivně nastavené cenové politika AMD pro FM1) mohli obdržet možná i lepší výsledky. A ačkoli byl Radeon HD 6450 zmíněn jako velmi povedený lowend, nemohu nepřipomenout, že se AMD podařilo hodně zkreslit recenze (včetně mých) tím, že do oběhu pustila o kus výkonnější vzorky s GDDR5, zatímco běžně se prodávají v drtivě většině verze s DDR3.

Nakonec ještě ani Radeon HD 6570 se zdaleka nechytá na mainstream konce roku 2007 – GeForce 8800 GT. Snad jen, že předvede slušnou porci výkonu při zlomku spotřeby. Od takového Radeonu HD 4670 jsme ale velký kus cesty neurazili a není tak divu, že se diskrétní lowend musí bát sežrání od iGPU.


Jirka Souček: Low-endové grafické karty se dají hodnotit ze dvou pohledů. Objektivního (míněno s ohledem na reálný segment, pro který jsou určené) a subjektivního (tedy jak by vyhovovaly mně osobně). Nejnižší low-end je primárně cílený pro OEM sestavy, kde jejich úspěch a neúspěch nestojí na aspektech, podle kterých se hodnotí high-end a mainstream (tedy výkon a třeba spotřeba ve 2D), ale podle tzv. „check-box features“ - prostého seznamu podporovaných technologií, které díky kartě může OEM výrobce uvést do specifikace sestavy. Z tohoto hlediska nenabízí současný low-end téměř nic, co by nenabízel ten loňský.

V případě koncového uživatele můžeme posuzovat dvě situace: Přípravu nové sestavy nebo upgrade grafiky. Nepředpokládám, že by se našlo příliš uživatelů nejnižšího low-endu, kterým by se upgrade z 12-18 měsíců starých modelů vyplatil. A pro ty, kteří počítají s novou sestavou, je výhodnější osazení nějakého APU. Často se to opomíjí, ale procesorové chladiče mívají kvalitnější ložiska, takže chlazení integrovaného řešení málokdy po roce běhu začne dělat randál typický pro low-endové větráčky nejlevnějších karet. Deskám s APU zpravidla PCIe ×16 slot nechybí, takže i možnost upgradu zůstává. Jedinou teoretickou nevýhodu stávajících APU vidím v absenci podpory Eyefinity (nabízejí 2 výstupy). Oproti low-endu opět není nijak výrazná, neboť šetřící výrobci stejně nejlevnější karty nevybavují kombinací konektorů, ze které bychom mohli dostat tři digitální výstupy. Trinity v příštím roce ale i tuto hypotetickou nevýhodu smaže, podpora Eyefinity už chybět nebude.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hardwarový rok 2011 očima redaktorů

Neděle, 15 Leden 2012 - 01:20 | xvasek | Tak jsem to konečně přečetl a mám jednu...
Středa, 4 Leden 2012 - 11:46 | gurulix | Se již těším jak pan Jahoda bude jako správný...
Středa, 4 Leden 2012 - 02:59 | Duck Daffy | Pěkné resumé. :) K zajímavému HW bych přidal...

Zobrazit diskusi