Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Monitory

Testovací PC - AMD Llano
Podobně jako před rokem si i letos můžete nejen u nás přečíst názory, postřehy a postoje několika redaktorů z českých a slovenských magazínů. Tentokráte sestava čítá 8 lidí, témat bylo ještě více…

Mirek Jahoda: Rok 2011 nepřinesl v oblasti počítačových monitorů nic zásadního. Pokud tedy nahlížíte na úrovni změny, jakou byl přechod většiny uživatelů od CRT k LCD a čekáte konečně na svůj první 24“ WUXGA OLED. Pod drobnohledem skromnějších a pragmatických uživatelů se toho naopak dělo hodně.

Loni započatá svatá válka za vytlačením nejméně dokonalé z celkově nedokonalé technologie (myslím samozřejmě matrici Twisted Nematic) už nemá ve svém čele A-MVA s podsvícením LED od AU Optronics, ale veliký nástup k nemalé radosti mnoha uživatelů započala LG Display. Její 22, 23, ale už i 24“ e-IPS s LED jsou cenou často jen kousek nad srovnatelně vybavenými monitory s matricí TN a letos už opravdu došlo k vytlačení této matrice buď do opravdového lowendu, stylovek pro nepoučené a nepoučitelné a do hráčských monitorů.

Ačkoli 120Hz IPS byly ohlášeny, mezi papírově 2ms a tzv. 3D monitory stále vládne TN. Po zkušenostech s jedním z posledních výkřiků s 3D Vision 2 musím říct, že by hráči, kteří si takový monitor koupí, měli počítat s jeho jednoúčelovým nasazením. Jas a třeba i křivka gama je jednoduše přizpůsobena tomu, že na monitor koukáte s nasazenými „shutter glasses“.

Cenová válka proti TN není bez ztrát: máte tu 6bitové IPS, podsvícení LED je regulováno PWM často s nevhodně nízkou frekvencí a k tomu všemu se kašle na nějakou kontrolu kvality. Každému druhému monitoru tak třeba silně prosvítá podsvícení a pak vám trendy certifikát o nízkých barevných odchylkách přiložený k monitorům LG nebo Dell přijde leda tak k smíchu. Alespoň, že se letos snad trochu výrobci chytli za nos a alespoň na práci nám necpou jen rozlišení 1920 × 1080 px. Vyšly nejen nové monitory s 2560 × 1440 px, ale i starým dobrým 1920 × 1200 px.

V létě se Samsung rozhodl udělat přítrž útlaku od LG Display v oblasti „lepších monitorů“. Již dříve vyvinutou matrici S-PLS (Plane to Line Switching), která se vlastnostmi velmi podobá IPS, začal vyrábět a prodávat ve velikostech a rozlišeních pro dnešní moderní monitory. Kromě uvedení vlastních modelů pro PLS získal tradičního zákazníka, Eizo. Pro někoho až otravně (či jen špinavě) matné IPS od LG Display tak získaly potřebnou konkurenci od podobně drahých S-PLS Samsungem obdařených polomatnou a velmi čistou povrchovou úpravou.

Neobešlo se to samozřejmě od neduhů, ty doufejme ale Samsung alespoň v roce 2012 vychytá a LG Display bude oplácet snad tím, že udělá i několik panelů s podobně dobrým polomatným antireflexem. Tohle, lepší regulace jasu bez blikání a kontrola kvality hlavně ohledně podsvícení, widegamutový S-PLS za rozumnou cenu a myslím si, že lid v takovém případě s LCD ještě nějaký rok vydrží. Snad nás v Koreji uslyší.


David Ježek: Kolem monitorů to vezmu stručně. Letos se děly v podstatě jen dvě významné věci: za prvé je to příchod většího množství 120Hz LCD s podporou 3D Vision, takže pokud vás z aktivních brýlí a jejich "blikání" nebolí hlava, dá se hrát i ve FullHD (a vyšších, máte-li k dispozici 3D Vision Surround) ve "3D". Co je ale dle mého podstatně zajímavější, je razantní zlevnění modelů s FullHD panely rodin IPS a PVA a výrazné rozšíření nabízených modelů. Když dokážete oželet u těch nejlevnějších modelů často poměrně nerovnoměrné podsvícení a vysokou nejnižší hodnotu jasu, případně 6bit+FRC elektroniku, odvděčí se vám takový monitor za cenu nepříliš vyšší ceny TN modelu podstatně lepšími zornými úhly a podáním barev.

U notebooků zamrzí, že výběr modelů s matnou úpravou displeje je tak nechutně omezen, že je velmi, velmi těžké si vybrat ten svůj model. Zejména když člověk nechce Windows a nechce se mu podstupovat nedůstojný a nepříjemný proces, který následuje po neodsouhlasení Windows 7 EULA.

Předloňská technologie Pixel Qi bohužel, zdá se, nakonec na trh neprorazila (minimálně ten český). To je myslím převelká škoda.

Pixel Qi - ukázka na slunečním světle - text ve webovém prohlížeči

Pokud bych měl jmenovat můj vysněný monitor pro rok 2012, pak to bude 27(+)palcový kousek s IPS či PVA displejem, LED podsvícením a kvalitní regulací a konstrukcí, která umožní jak dobrou rovnoměrnost podsvícení, tak co nejnižší minimální jas. Jestli bude mít 8ms, nebo 2ms odezvu, je mi ukradené. Ale požaduji DisplayPort vstup (lépe dva), solidní stojan a rozlišení 2560×1440(1600). A když bude i USB 3.0 hub (samozřejmě napájený), tak budu doslova "chrochtat blahem".


Mirek Jahoda: Díky Davidovi jsem si připomněl jednu z příjemných stránek přechodu na podsvícení LED. Není to ani tak nižší cena, nižší příkon či nižší zahřívání, ale je to právě hodnota minimálního jasu. Zatímco dříve byl problém sehnat cenově dostupné IPS s min. jas pod 100 cd/m2 (což je pro noční práci samozřejmě velmi neergonomická hodnota) a jasy kolem 50 cd/m2 byly výsadou drahých monitorů od Eiza či NECu, pak dnes jsou už min. hodnoty jasu kolem 70 cd/m2, ale i 50 cd/m2 běžné u 23" s matricí IPS kolem 4500 Kč či 24" WUXGA do 7000 Kč. A ještě se staly vzácností bzučící/brumící zdroje.

A abych přidal ještě něco konkrétního, tak i přes diletantskou kontrolu kvalitu považuji za LCD monitor roku Samsung SyncMaster S27A850D (27" S-PLS s rozlišením 2560 × 1440, krásným designem, USB 3.0 hubem a čisťonkou povrchovou úpravou obrazovky). Recenzování špatných monitorů se vyhýbám, takže u průšvihu budu trochu abstraktnější: jsou to všechny kombinující ne zrovna nízkou cenu (jako daň za jakýsi rádoby „stylový design“), restriktivní matrici TN a ještě pokud možno absurdní tovární nastavení společně s omezenými možnostmi na něm něco změnit.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hardwarový rok 2011 očima redaktorů

Neděle, 15 Leden 2012 - 01:20 | xvasek | Tak jsem to konečně přečetl a mám jednu...
Středa, 4 Leden 2012 - 11:46 | gurulix | Se již těším jak pan Jahoda bude jako správný...
Středa, 4 Leden 2012 - 02:59 | Duck Daffy | Pěkné resumé. :) K zajímavému HW bych přidal...

Zobrazit diskusi