Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Technologie, inovace, trendy + článek, interview, web roku

Testovací PC - AMD Llano
Podobně jako před rokem si i letos můžete nejen u nás přečíst názory, postřehy a postoje několika redaktorů z českých a slovenských magazínů. Tentokráte sestava čítá 8 lidí, témat bylo ještě více…

Kapitoly článků

3.  Procesory
5.  Monitory
6.  Technologie, inovace, trendy + článek, interview, web roku
9.  Smartphony
10.  Tablety

Technologie, inovace, trendy

Lukáš Fiala: Zatím jen formou recenzí jsme se dočkali prvního GPU vyrobeného 28nm postupem. Postupný přechod grafických čipů i procesorů na nové výrobní technologie bude zřejmě stěžejním trendem příštího roku. Co ale napsat k roku uplynulému? Výkonné herní hardware stále tak trochu přešlapuje na místě. Grafické čipy doposud omezovaly možnosti 40nm výrobního postupu, to je vcelku jasné. Celkově ale vývoj záměrně brzdí vydavatelé her, jejichž zájmem je udržet Xbox 360 a Playstation 3 při životě co možná nejdéle. Není se čemu divit, instalovaná základna současných konzolí je obrovská a vývoj her pro ně už mají studia dobře zvládnutý. A má-li hráč omezený rozpočet, může si koupit více her, než kdyby musel vysolit stovky dolarů za novou konzoli. Ani Microsoft a Sony pravděpodobně s představením nových generací Xboxu a Playstationu necítí potřebu spěchat, neboť to pro ně pravděpodobně opět bude znamenat alespoň v počátcích prodávat konzole pod cenou.

Prudký vývoj naopak zažívají procesory architektury ARM pro mobilní telefony a tablety. Kam až to zajde a zdali se při překotném zvyšování výkonu podaří zachovat stále stejně nízkou spotřebu, zůstává zatím ve hvězdách. Jeden ze způsobů, jak sedět na dvou židlích, předvedla Tegra 3 od nVidie, která přepíná mezi jedním úsporným jádrem a čtyřmi výkonnými. Proč tohle nejde u x86 procesorů?

Nvidia Tegra 3 čip (Kal-El)

Článek, interview, web roku

Peter Vavro: Pre mňa, ako človeka denne píšuceho aktuality a recenzie, je najlepším článkom roka test procesora Core i7 990X na Techreport.com. Autor dokázal vytvoriť dielo ktoré aj napriek predvídateľnému obsahu je vynikajúco čitateľné od prvej až po poslednú vetu, vrátane inak zvyčajne nudného popisu grafov. Recept pomerne jednoduchý - test je písaný z pohľadu procesora, ktorý recenzuje sám seba.

Samozrejme sa takto nedá písať stále, čudné by už boli aj dve recenzie v podobnom duchu. Nápad je to však vynikajúci a výsledok excelentný a veľmi vtipný.

Stačí nakusnúť prvý odstavec a získate predstavu:

Friggin' Sandy Bridge, the golden child. My Westmere brothers and I are the biggest, baddest PC processors on the planet, and somehow, she still gets all the glory. Everybody is all, "Sandy this, Sandy that," even though she's slower than us. I say: if being second-rate and cheap were the keys to success in the world, everybody would be driving a Kia.


Lukáš Fiala: Já hlasuji taktéž pro Scotta Wassona, zaujal mne však jeho článek věnovaný záludnostem testování grafických karet „Inside the second: A new look at game benchmarking“. Autor se pouští do měření na úrovni jednotlivých snímků a pokud si z toho má něco odnést laik, pak je to zjištění, že hraní na multi-GPU konfiguracích ve skutečnosti není zdaleka tak plynulé, jak by se z grafů průměrného framerate mohlo zdát.


Peter Hucík: Ako som písal v časti o Vrtení psom, pri kúpe poriadnej mechanickej klávesnice je pomerne náročné nájsť o jednotlivých modeloch poriadne informácie. Ak sa aj vy snažíte dopátrať, či má konkrétny model mechanické spínače, prípadne aké, nájdete vo fórach stránky overclockers.net množstvo informácií. Špeciálne odporúčam toto vlákno, kde sa dozviete aj mnoho teórie o tom, prečo sú mechanické spínače lepšie a prečo je pre progamera vhodnejším rozhraním PS/2.

Kapitoly článků
3.  Procesory
5.  Monitory
6.  Technologie, inovace, trendy + článek, interview, web roku
9.  Smartphony
10.  Tablety

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hardwarový rok 2011 očima redaktorů

Neděle, 15 Leden 2012 - 01:20 | xvasek | Tak jsem to konečně přečetl a mám jednu...
Středa, 4 Leden 2012 - 11:46 | gurulix | Se již těším jak pan Jahoda bude jako správný...
Středa, 4 Leden 2012 - 02:59 | Duck Daffy | Pěkné resumé. :) K zajímavému HW bych přidal...

Zobrazit diskusi