Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Základní desky a čipsety

Testovací PC - AMD Llano
Podobně jako před rokem si i letos můžete nejen u nás přečíst názory, postřehy a postoje několika redaktorů z českých a slovenských magazínů. Tentokráte sestava čítá 8 lidí, témat bylo ještě více…

Peter Vavro: Udalosťou číslo jeden na poli základných dosiek bola jednoznačne chyba v čipsetoch pre nové procesory Sandy Bridge. Jeden zabudnutý tranzistor, ktorý neplnil v podstate žiadnu funkciu a ostal z predošlých návrhov obvodov, spôsobil polovodičovému gigantovi veľké vrásky na čele (a určite privodil celým oddeleniam vývoja pár bezsenných nocí).

Po tom, čo sa v testovacích laboratóriách Intelu potvrdil problém s degradáciou S-ATA II portov, nabrali udalosti rýchly spád. Doslova zo dňa na deň (v priebehu noci) vydala spoločnosť príkaz na úplné zastavenie dodávok všetkých čipov v B2 revízii, výrobcovia základných dosiek museli spraviť podobne s hotovými produktmi. Aj keď by sa v reáli prejavil problém iba u zlomku výrobkov, stopla sa celá distribúcia a nik už nechcel kupovať ani výpredajové skladové zásoby, ktoré by mohli fungovať bez porúch dlhé roky.

Intel P67 Chipset

Intel spravil síce bolestivý a drahý, ale správny krok. Pozastavenie ho oficiálne stálo niekoľko stoviek miliónov dolárov, ale je to len malá cena za prípadnú stratu dôvery zákazníkov či prípadné žaloby zo zodpovednosti stratených údajov z pripojených diskov. Všetci máme možno ešte v živej pamäti prípad nVidie a jej pochybného materiálu použitého na spájku, vďaka ktorému s obľubou „odchádzalo“ mnoho čipov a firma sa dostala aj pod paľbu vlastných OEM partnerov.

Udalosť potvrdila dve pravdy - že problémy sa nevyhýbajú ani tým najväčším a taktiež fakt, že kupovať sa niekedy oplatí skôr niečo časom preverené, ako úplne najnovšie a najvýkonnejšie.

Zo zaujímavých udalostí roka 2011 môžeme spomenúť ešte prvý čip(set) s integrovaným USB 3.0 radičom (A75 od AMD pre socket FM1), alebo Intelácky Z68, ktorý priniesol kombináciu funkcií P67 a H67, plus pár technologických noviniek na vrch (SSD Caching, LucidLogix Virtu). Nový high-end sklamal, AMD 990FX ani Intel X79 neukázali v podstate nič nové.


Mirek Jahoda: Dovolím si začít řečnickou otázkou: Kde je LucidLogix Hydra? Slehla se zem, došly peníze na marketing, došla někde někomu trpělivost? Místo toho tu máme další královnu Koloběžku v podobě Virtu, tak jen jestli tahle společnost za pár let nenabere kurz Rambusu a nebude to zkoušet jen soudně. Třeba jí ale šeredně křivdím a každý druhý pragmatický čtenář hledá před koupí desky, zda alespoň jednu z technologií LucidLogixu podporuje.

V letošním roce mě ale pár výrobců překvapilo. Intel svou už opravdu dobře udělanou highendovou deskou DX79SI, Asus návratem k větráčkům a Gigabyte nedáním si pozor na něco podobného jako u SATA 6 Gb/s přes PCIe ×1 (mluvím o PCIe 3.0).


Lukáš Fiala: A já si dovolím na řečnickou otázku odpovědět. Kde by byla Hydra, pochopitelně v propadlišti dějin. Její osud byl zpečetěn v momentě, kdy vyšlo najevo, že podpora každé hry a každé kombinace karet musí být v ovladačích implementována prakticky zvlášť. Co si budeme povídat, ani ovladače pro SLI a zvláštěpak CrossFire nejsou vždy perfektní. Že by LucidLogix, řádově menší firma než nVidia nebo AMD, dokázal udržet srovnatelnou úroveň při technicky složitějším řešení, k tomu bohužel nemám důvěru.

Jestliže Hydra si své vlažné přijetí odbyla v roce 2010, smutným šampionem letošního a příštího roku je/bude sběrnice Intel Thunderbolt. Nadějná technologie přišla příliš pozdě, než aby dokázala konkurovat USB 3.0, a Intel ji pro jistotu srazil vaz přibližně roční exkluzivitou pro Apple.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hardwarový rok 2011 očima redaktorů

Neděle, 15 Leden 2012 - 01:20 | xvasek | Tak jsem to konečně přečetl a mám jednu...
Středa, 4 Leden 2012 - 11:46 | gurulix | Se již těším jak pan Jahoda bude jako správný...
Středa, 4 Leden 2012 - 02:59 | Duck Daffy | Pěkné resumé. :) K zajímavému HW bych přidal...

Zobrazit diskusi