Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mobilní hardware

Testovací PC - AMD Llano
Podobně jako před rokem si i letos můžete nejen u nás přečíst názory, postřehy a postoje několika redaktorů z českých a slovenských magazínů. Tentokráte sestava čítá 8 lidí, témat bylo ještě více…

Lukáš Václavík: Největší úspěchy sklízela a pochvalu si určitě zaslouží platforma Tegra 2. Zatímco první generace byla komerčním propadákem, s dvojkou na to Kaliforňané šlápli opravdu pořádně. Dokázali nejen zaplavit hlavní technologické veletrhy, ale také se velmi zasloužily o to, aby se dvoujádrové mobilní procesy dostaly až do koncových zařízení v obchodech. Třetí generace „Kal-El“ nakonec přišla s menším zpožděním, ale už se také prodává (tablet/smartbook Asus Transformer Prime). nVidia sice prohlašovala, že jej do konce roku nasadí i do mobilů, ale nestihla to. Přináší však násobně vyšší výkon, unikátní 4+1 výpočetní jádro od ARM, lepší grafiku i spotřebu. Multimediální schopnosti zvládá na jedničku a nová Tegra už podporuje i instrukce NEON.

Asus Eee Pad Transformer Prime

Loni patřil trh Snapdragonům od Qualcommu. Ten letos zřejmě opět prodal nejvíce SoC (ve střední třídě se prakticky nic jiného nepoužívá), ale technologicky nVidia utekla. A to jsme letos čekali větší souboj i s OMAPem od TI nebo Exynosem od Samsungu. Jihokorejci ale sami jakoby nestačili vyrábět, neboť Exynos umisťovali pouze do několika svých prémiových výrobků, často do tabletů a mobilů kupovali SoC právě od TI nebo nVidie. Co do množství prodaných/použitých čipů ale bude jedničkou pravděpodobně Apple A5 používaný v iPhonu 4S a iPadu 2.

Nejvíce mě letos zklamal Intel. Už roky svými velkohubými prohlášeními teoreticky ničí pozici ARM na mobilním trhu, ale jeho Atomy (Moorestown) se nikdo neodvážil nasadit. Pořád je to nenažraný Atom, pro který nejsou optimalizovány důležité operační systémy (s Googlem už ale spolupracuje). Větší naději teď vkládají na příští rok do nových procesorů Medfield. Jenže to budou na trhu čtyřjádrové ARM, a to dokonce s důležitou podporou chystaných Windows 8. Intel nejspíš znovu utře nos.


David Ježek: S Lukášem určitě souhlasím v tom, že Nvidia to vzala za správný konec. Není to jen Tegra 2 a příchod pětijádrové Tegra 3, jsou to i iniciativy jako Tegra Automotive – spolupráce s automobilkami, která posouvá počítačový systém na cestách zase o úroveň výše a za 5 až 10 let si ani cestu autem bez takového systému ani nedokážeme představit.

Snad jen pro Nvidii škoda, že TSMC ladila 28nm výrobu tak dlouho a nemá k dispozici dostatečné kapacity a přijatelné ceny – kdyby Tegra 3 mohla začít rovnou na nějaké low-power variantě 28nm procesu, bylo by to skvělé. Totéž platí i pro SoC jiných výrobců, ať již Qualcommu či Samsungu, který přichystal 2GHz dvoujádrový ARM SoC, s nímž vyrazí tento rok na trh.

Na co ale Lukáš ve svém povídání o Intelu (které já vnímám jako „x86 obecně“) zapomněl, je AMD. Ta také kutí superúsporné čipy (úsporné varianty Fusion APU, aktuálně se bavíme hlavně o jádrech Bobcat) a skutečnost, že vedle řady inženýrů loni rozšiřovala i programátorský tým pro Android, jasně naznačuje, že tímto směrem povede firmu nový CEO Rory Read se vší vervou. Je třeba urvat co nejvíc z koláče, z něhož již pilně ukusují tradiční ARMoví výrobci s Nvidií a brzy i Intelem. Je třeba z něj ukousnout nejvíce, protože až přijdou na trh Windows 8 v ARM verzi, může nastat „malá revoluce“ ve vnímání ultramobilních přístrojů ARMy poháněných.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hardwarový rok 2011 očima redaktorů

Neděle, 15 Leden 2012 - 01:20 | xvasek | Tak jsem to konečně přečetl a mám jednu...
Středa, 4 Leden 2012 - 11:46 | gurulix | Se již těším jak pan Jahoda bude jako správný...
Středa, 4 Leden 2012 - 02:59 | Duck Daffy | Pěkné resumé. :) K zajímavému HW bych přidal...

Zobrazit diskusi