Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Tablety

Testovací PC - AMD Llano
Podobně jako před rokem si i letos můžete nejen u nás přečíst názory, postřehy a postoje několika redaktorů z českých a slovenských magazínů. Tentokráte sestava čítá 8 lidí, témat bylo ještě více…

Lukáš Václavík: Mám-li pochválit pouze jeden tablet, je to iPad 2. Apple novou generaci zmenšil, přidal výkon i funkce nehledě na konkurenci. Stále je dominantní, protože sám vytvořil nový trh a nejlépe chápe, jak má takové zařízení vypadat. Není to jen hardware, ale především systém a služby okolo. Apple neprodává iPad, protože má dvoujádrový procesor a bambilion pixelů. Síla tkví v tom, že má iTunes a App Store. Lidé (a už i našinci) si v těchto obchodech mohou na pár kliknutí koupit hru, aplikaci, filmy, hudbu i knihy a časopisy. Má displej, na který se příjemně kouká. Má příslušenství, kterým iPadem propojíte se zbytkem domácnosti. A má systém, který se ze všech tabletů ovládá nejpřirozeněji. Co na tom, že jej svazuje několik omezení, když to co funguje, je na jedničku (nebo dvojku).

Samsung, HTC, Motorola nebo Asus chtějí z tabletů dělat dotykové notebooky. Kopírují funkce a vzhled iPadu, nikoliv podstatu, proč jej masy chtějí. Nedávno ukázal Amazon svůj sedmipalcový Kindle Fire. Při jeho oznamování připomínal šéf firmy Jeff Bezos nadšeného Steva Jobse. Neukazoval parametry, ale co všechno s tabletem můžete dělat. Amazon má svůj knižní a hudební obchod, půjčuje filmy, prodává i hry a aplikace. V tom se může iPadu rovnat. Navíc v polovičním balení. Amazon svému tabletu tolik věří, že jej prodává pod cenou, neboť jej mají zaplatit služby podobně jako u herních konzolí, jež od začátku prodeje dotují výrobci, neboť vydělají na hrách.

Největší přehmaty dělali v HP. Loni draze koupili slavný Palm, vzkřísit jej ale nedokázali. Povedený webOS zahubil neschopný marketing, spolu s dalšími kiksy (předražený nákup Autonomy, zbavení se divize PC…) to nakonec stálo hlavu šéfa firmy Léa Apothekera. Nakonec webOS vydají jako open source a ostatní, nechť s ním něco vymyslí. Přitom HP letos uvedlo tablet Touchpad, který technologicky nezaostával za těmi s Androidem. Naopak, měl subjektivně lepší ovládání a velkou přízeň komunity. Zabila jej cena shodná iPadem, protože ten zkrátka nabízel mnohem více. Jenže když HP svůj Touchpad vyprodávalo za 100 dolarů (16GB verze) a 149 dolarů (32GB verze), na skladech se po něm jen zaprášilo. Kdyby od začátku zkusili nasadit podobný obchodní model jako Amazon…Možná rozhodlo, že i tak utratili nákupem, vývojem a obchodem několik miliard dolarů, které se nikdy nevrátí.


David Ježek: Musím přiznat, že Lukášovo nadšení z Applu, resp. iPadu 2 tak moc nesdílím. Ano, Apple byl první, Apple má skvělý „ekosystém“ (odporné užití tohoto slova , ale způsob, jakým kolem sebe kope jako malé vzteklé děcko a žaluje firmy jako Samsung, jasně ukazuje, že jeho pozice ani v nejmenším není tak jistá, jak Lukáš naznačuje. Naopak, pozice iPadu není vůbec neotřesitelná, stále sílící Android bude tím hlavním soupeřem, s nímž Apple bude svádět boj.

Rok 2011 byl taková malá bitvička na úvod, teprve letošek ukáže, co opravdu zákazníci chtějí. Spokojí se s iPadem 3 s rozlišením 2048 × 1536, nebo budou spíše slintat v očekávání displejů s rozlišením 2560 × 1600 a SoC formátu Nvidia Tegra 3? Tyto parametry zatím nejsou oficiálně potvrzené, ale co se mě týče, tak mizerné rozlišení 1024 × 768 u iPadu 2 je hlavní faktor, pro který bych ten přístroj nikdy nekoupil.


Lukáš Václavík: Nejsem tak nadšený, jak to vypadá. Ale chtěl jsem komentovat letošní rok. A letos to byla fakt bída. Zaujal mně Asus Transformer (kvůli novému modelu Prime ale dost ztratil hodnotu). Samsung Galaxy Tab 10.1 zase okopíroval dobré věci z iPadu (hardwarová část), ale celek zatím kazí Android. Honeycomb má stále špatně vyřešenu podporu aplikací pro mobily. Buď je ošklivě roztáhne, nebo zobrazí 1:1 s černou plochou okolo, což je při HD rozlišení fakt „nádhera“. A až nedávno napadlo Google udělat něco jako sekci pro tabletové aplikace v Marketu.

Samsung Galaxy Tab 10.1

Apple měl plus i díky rozšíření iTunes Store, takže kromě seriálů si už můžeme užívat vše co v USA. Google nám stále neprodá knihy, hudbu ani filmy, čeští vývojáři nemohou prodávat aplikace. To je ale problém Googlu, ne tabletů obecně. Jenže software a hardware je u takových konzumních zařízení natolik propojen, že to z uživatelského hlediska hraje velkou roli. V tomto ohledu je iPad velmi pohodlný.

Příští rok snad Applu vyroste větší konkurence. Už teď k tomu mají stejně dobré ingredience, ale výsledek chutná jinak. Takže to chce jen lepšího šéfkuchaře. Nebo jiný recept.


Peter Vavro: Lukáš to myslím vystihol výborne - úspech tabletov netkvie v super špecifikáciách, ale vo veľkej miere v službách okolo nich. Má ich Apple, je jednotkou. Má ich Amazon, a za pár týždňov valcuje všetkých ostatných. Niečo na tom bude. Nehovoriac o tom, že výrobcovia tabletov, ktorí predávajú len hardvér, utržia len zaň, kým Aplle a Amazon ryžujú aj neskôr. Pochybujem ale, že sa do tohto biznis modelu pridá niekto ďalší. Aspoň v najbližšej dobe nie.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hardwarový rok 2011 očima redaktorů

Neděle, 15 Leden 2012 - 01:20 | xvasek | Tak jsem to konečně přečetl a mám jednu...
Středa, 4 Leden 2012 - 11:46 | gurulix | Se již těším jak pan Jahoda bude jako správný...
Středa, 4 Leden 2012 - 02:59 | Duck Daffy | Pěkné resumé. :) K zajímavému HW bych přidal...

Zobrazit diskusi