Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Catalyst 12.11 beta 8 jsou tu s další porcí zlepšení - kam až hodlá AMD zajít?

AMD Catalyst logo velké
Ještě před pár lety bychom stěží věřili, že někdy proneseme větu: Kdyby hardwarové oddělení AMD fungovalo tak dobře, jako softwarové, nepotýkala by se firma se stávajícími těžkostmi.

Neuplynulo příliš dlouho od chvíle, kdy AMD zahodila koncept dvou vývojových týmů a dvanácti WHQL ovladačů do roka. Přesto už lze říct, že tato změna jednoznačně pomohla kvalitě ovladačů. Samozřejmě je nereálné předpokládat, že bychom se někdy dočkali ovladače, který nebude mít jediný bug - podstatnější než tento imaginární cíl pro uživatele je, aby byl případný problém co nejrychleji odstraněn. To byl dříve docela zásadní problém - z principu střídavého vývoje tak trvalo i měsíce, než se řešení konkrétních potíží propasírovalo skrz složitou mašinérii a certifikační proces až na disk uživatele.

V současnosti AMD zveřejňuje prakticky hned veškeré pokroky v podobě beta driverů. Jen v případě listopadových Catalystů takových bet vydala již pět a většina z těchto verzí co do vydatnosti (zlepšení výkonu či řešení potíží) zcela odpovídá tomu, na co se dříve čekalo měsíc.

Nové Catalysty 12.11 beta 8 zahrnují zlepšení a opravy všech předešlých bet této řady a k tomu přidávají:

  • až 5 % výkonu v Max Payne 3
  • zvýšení výkonu na jednočipových kartách ve FarCry 3
  • opravu bugu s nasvětlením ve Skyrimu na Radeonech HD 7900
  • řešení výtuhů v Dishonored na starší generacích (DX11) grafik
  • výrazné zlepšení výkonu v Left 4 Dead 2 pro Linux
  • zlepšený nárůst výkonu pro CrossFire v Planetside 2

K poslednímu bodu je třeba dodat, že nárůst dosahuje 30 % v nejvyšších rozlišeních a AMD dál pracuje na tom, aby se škálování zlepšilo.

AMD navíc s touto verzí na stránce ke stažení (konečně) začala uvádět i změny, které byly zahrnuté v předešlé verzi bet, a které jsou tudíž obsažené i v aktuálně dostupných betách 8 (dříve byl obvykle popis nahrazen, takže se seznam změn ztratil a nebylo možné nic dohledat).

Nezbývá než doufat, že se Andrew Dodd, který nedlouho softwarové oddělení vede (a který dokázal popsané změny prosadit a uvést do praxe), nedostane na seznam osob, kterých se chce firma v následujících měsících zbavit.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Catalyst 12.11 beta 8 jsou tu s další porcí zlepšení - kam až hodlá AMD zajít?

Žádné komentáře.