Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CD, DVD a modrolaserové vypalovačky - rok 2009 s výhledem na 2010

Česká Pirátská Strana logo
Další ročenka se bude věnovat optickým technologiím, ale protože se toho na tomto poli děje stále méně, přidáme si tentokrát i nějaké ty důležité události co se internetových práv a pirátství týče.

Co bylo

Nejprve se musíme podívat, co se nám podařilo pro rok 2009 odhadnout. Vlastně toho mno nebylo, objevily se 12× BD-R vypalovačky, holografický zápis stále do světa díru neudělal a Nero ani Roxio nezklamaly, když vydaly další verze svých vypalovacích molochů i když to zatím samostatné operační systémy nejsou (Nero 9 Reloaded a Roxio Creator 2010). S tím ostatním už to bylo horší. BD-comba sice už opravdu nacházíme v počítačích častěji, ceny Blu-ray vypalovaček nám stále ale nijak významně neklesají, pozitivní vývoj má naštěstí alespoň stálý pokles cen BD-R médií. DVD-RAM 12× i rychlá DVD±R DL média budete v našich obchodech hledat stále marně, kam se poděl formát DVD-RW DL to také nevíme, vzpomeňte, že Samsung SH-S223F se schopností DVD-RW DL používat,, jsme testovali už koncem června 2008. „Takové to domácí vypalování“ nám ani v roce 2009 nikdo nenabídl.

Nyní se tedy pojďme podívat, co v roce 2009 stálo za zaznamenání.

Leden

Hlavní událostí ledna kupodivu souvisí s hardwarem jen okrajově, jde o úpravu „výpalného“. Naši zákonodárci si konečně všimli, že už tu nějaký ten pátek máme Blu-ray a mezi zpoplatněnými médii se tak objevují BD-R i BD-RE. Hurá, hurá při pohledu na nový sazebník asi vykřikli všichni, kdo používají nějaké flash paměti, kde nesmyslná vyhláška díky padající ceně zapříčinila, že „výpalné“ už představovalo velmi významnou část celkové ceny, zhruba na polovinu se snížil i poplatek za pevné disky. Devítka Nero vlastně také překvapila, protože navzdory očekávání stále nevyšla jako samostatný operační systém, největší změnou je však vlastně jen náhrada Nero Home programem Live, aplikace už také dovede vytahovat hudbu z videa a vystřihovat reklamu (Nero 9 vyšlo už v říjnu 2008, my jsme se k pořádné recenzi dostali ale až v lednu). Na CES byly rovněž k vidění nové modely Blu-ray přehrávačů Pioneer s podporou BD-Live. Slušelo by se asi rovněž zmínit, že v lednu se objevila beta Windows 7 ke stažení s již integrovaným vypalováním na Blu-ray. Otázku, zda Microsoft k Xboxu přidá modrolaserovou mechaniku nám ani CES 2009 neodhalila. Nostalgicky jsme vystavili informaci o definitivním ukončení výroby LaserDisc přehrávačů. A když už jsme psali o tom výpalném, koncem ledna přišel ministr komunikací Velké Británie Lord Carter s vizí „univerzální daně“, ze které by se hradily ztráty hudebních a filmových vydavatelství.

Nero 9 krabice

Únor

Možná je to k nevíře, ale v únoru jsme oslavili pětileté výročí kreslící technologie LightScribe, měli jsme tu možnost položit pár otázek Alet Jentink z TDK na téma Blu-ray a v únoru se také poprvé objevila informace o nových DVD vypalovačkách LiteOn s rychlostí 24× s novou technologií zvanou LabelTag, jenž je hodně podobná již mrtvému Disc T@2 od Yamahy. Vzpomínáme na to hlavně proto, že ani ke konci roku 2009 se stále LabelTag nepodařilo zajistit ani k recenzi. LiteOn také zrychlil s modelem iHES208 vypalování na Blu-ray na 8×, stejnou rychlost přidal s BDR-203 koncem února i Pioneer. Ve snaze postrčit Blu-ray více mezi lidi došlo v únoru i ke zjednodušení a zlevnění jeho licencování.

Alet Jentink - TDK EMEA Product manager pro optické produkty a b Lite-On iHAS624 s technologií popisu LabelTag

Březen

Vyzkoušeli jsme si, jak LiteOn iHAS422 umí mazat vypálená CD-R i DVD±R a po roce se opět objevila nová verze PowerDVD, nyní už tedy devítka s novými funkcemi Movie Collection a Movie Remix. V testovacím nástroji DVDinfo Pro v šesté verzi jsme si otestovali i novou možnost prověřování pevných disků. No a protože v březnu probíhá CeBIT, neopomněla se tam Blu-ray asociace náležitě rozplývat nad úžasnou budoucností této technologie, Sony pak ukázala světu první Blu-ray s WiFi. Rok 2009 byl hned z kraje samé výročí, po pěti letech LightScribe jsme oslavili i 30 let CD. Panasonic nám také ukázal první Blu-ray přehrávač s integrovanou VHS a ač je to k nevíře, objevily se i nové DVD vypalovačky Teac. Zamysleli jsme se nad nesmyslným zrychlováním vypalování a ukázali vám na pár videích, jak takové optické médium dopadne, když se náležitě roztočí. K poslednímu březnu ukončila svojí činnost RWPPI, která sdružovala 48 výrobců za účelem propagace DVD-R/RW.

Sony BDP-S560 front

Joop Sinjou předvádí první CD

Duben

Pravděpodobně prvním Blu-ray přehrávačem, který vůbec nehlídá regiony, se stal BDP-899 od společnosti Momitsu, o které jsme psali začátkem dubna, přinesli jsme i obsáhlejší článek na téma domácí zálohování. V tomto měsíci se také dohodl Pioneer a Sharp, že optickými technologiemi se budou zabývat ve společném joint-venture. Rok 2009 byl také honem na The Pirate Bay a právě tato kauza byla hlavním důvodem, proč se po několika dalších evropských zemích i u nás objevila Česká pirátská strana (koncem dubna vyjádřila odhodlanost zúčastnit se předčasných voleb, ale jak to s nimi dopadlo, asi ví každý). To evropští umělci se postavili za iniciativu snažící se prodloužit dobu ochrany autorského práva, Evropský parlament pak o pár dnů později přijal legislativní návrh, který je prodloužil na 70 let. Ještě v tom samém měsíci se řada hudebníků postavila za The Pirate Bay. Vědci z GE nám pak ještě předvedli 500GB optický disk.

Momitsu BDP-899 front

Česká Pirátská Strana logo

Květen

S podporou Nvidia CUDA vydal Cyberlink konverzní nástroj pro videa MediaShow Espresso. Že obrovské vypalovací balíky už nejsou to pravé, se snažilo Roxio vyvážit odlehčeným vypalovátkem, které hodlala nabídnout pro Windows 7. I když už se prodávají Blu-ray vypalovačky pro 12× speed, na trhu jsou stále nejrychlejší média BD-R Panasonic 6×, v květnu nám pak i firma Verbatim slíbila, že do léta na trh dodá i stejně rychlá BD-R (6×) vlastní výroby. V této době se už také začalo hovořit o 3D Blu-ray. Pravděpodobně prvním Blu-ray přehrávačem s podporou DivX se stal BD390 od LG. Autor známého testovacího nástroje CDspeed, který je nyní součástí Nera, vydal další produkt Opti Drive Control, který má mnoho jeho vlastností. Po vědcích z GE, kteří minulý měsíc představili 500GB optický disk, se v květnu ti australští z Swinburne Univerzity of Technology pochlubili, že mají technologii, se kterou na placku velikosti DVD dostanou 10 000× více informací, za deset let by chtěli mít disk s kapacitou 10 TB.

Opti Drive Control logo

Červen

Jak se očekávalo, Švédská pirátská strana se dostala Evropského parlamentu. Ve vší tichosti si AACL LA, tedy organizace starající se o licencování Blu-ray, odsouhlasila, že od roku 2014 už na trh nepřijde žádné Blu-ray zařízení s analogovými výstupy, ale na druhou stranu zase povolila tzv. „managed copy“ pro Blu-ray, což je vlastně legální kopie Blu-ray v počtu kusů, které povolí samotný vydavatel. Taiwanští výrobci nám ještě před prázdninami slíbili, že zdvojnásobí produkci Blu-ray disků, což bylo dalším signálem, že tato média mohou pokračovat ve zlevňování. Švédská softwarové společnost Global Gaming Factory X AB koupila The Pirate Bay, ale ukázalo se, že to s tím převodem zas tak jednoduché nebylo.

The Pirate Bay logo / TPB logo

Červenec

Zprvu odmítnuté francouzské „třikrát a dost“ jako HADOPI se nakonec vynořilo v podobě mírně upraveného HADOPI 2. Po letech vývoje se konečně k verzi číslo 1 dopracoval celkem populární multimediální přehrávač všeho možného VLC. Evropská komise také vystavila statistické výsledky o zabavených pirátských médiích, v roce 2008 to bylo o 2 600 % více než v roce předchozím. Zdálo se to nevyhnutelné a jen jsme čekali, kdy se to stane, ano, Toshiba, poražená v boji modrolaserových formátů, nakonec sama začne nabízet Blu-ray. Zajímavá informace vyplula na světlo od společnosti Millenniata, když se pochlubila, že připravuje DVD s trvanlivostí tisíc let. Jednou z posledních firem, která podlehla nesmyslnému zrychlování vypalování na DVD, se stala společnost Pioneer, když představila model DVR-217 s rychlostí 22×. Koncem července přestavila nové stolní Blu-ray vypalovačky společnost Panasonic. Ukázalo se, že alespoň v Číně může Blu-ray ohrozit podobný formát CBHD. Jako free program se rovněž přestavila hodně okleštěná verze Nero 9.

M-ARC Disc

Panasonic DMR-BW970 a DMR-BR670V

Srpen

Další z mnoha vizí budoucnosti Blu-ray nám o prázdninách představily Hitachi, Mitsubishi, Tokijská univerzita a několik dalších. Nástupcem se prý má stát 1TB médium s holografickým 3D zápisem. Otestovali jsme si Blu-ray přehrávač Samsung BD-P3600 s WiFi. Ani snahy nositelů licencí na Blu-ray o jeho větší rozšíření nějak nemají na trh účinek, což potvrdila i studie iSuppli, která odhadla, že ani v roce 2013 to tento formát ještě nevyhraje. V létě jsme se také dočkali nové verze Roxio Creatora, tentokrát už s číslem 2010. Poprvé jsme se dozvěděli, že hollywoodská filmová studia nabídnou filmy i v DivX formátu. Zajímavou utilitku v podobě vypalovacího programu přímo ve firmwaru jsme viděli v provedení vypalovačky LG GH22NS50.

Samsung BD-P3600 Creator 2010 krabice

Září

Verbatim dala jasně najevo, že ani u ní už optická média nejsou tím jediným zájmem a koupila společnost Freecom zabývající se datovými úložišti. Nový model stolního Blu-ray přehrávače BDP-S760, který se zařadil mezi její top produkty, představila firma Sony, získali jsme i další podrobnosti o prvním Blu-ray přehrávači s logem Toshiba. Jeden z předních výrobců optických hlav začal hovořit o 4vrstvých Blu-ray. Pinnacle vydala Studio 14 konečně už s plným HD, společnost Nero pak přešla se čtvrtou verzí Linux Express. Čínský konkurenční formát k Blu-ray zvaný CBHD získává další podporu hollywoodských filmových studií. Šílenství v podobě zrychlování vypalování předvedl Pioneer s modelem BDR-S05J s 12× nahráváním na BD-R. Ve Francii bylo také definitivně přijato HADOPI ve své druhé verzi a bude tak od roku 2010 bdít nad francouzskými piráty. Různé snahy o potírání pirátů se ve Velké Británii objevily v podobě úvahy o placení „internetovného“.

Sony BDP-S760

Toshiba BDX2000

Skutečná tvář HADOPI

Říjen

Spíš už jen labutí písní bylo představení 320GB Blu-ray disku TDK, konečně jsme se také dočkali první Blu-ray vypalovačky pro PC od firmy Samsung a 12× vypalování na BD-R už nabídl i Plextor. Nero bez nějakých větších změn vydala Nero 9 Reloaded. Vyšlo najevo, že tahanice kolem The Pirate Bay budou pokračovat až do léta příštího roku, původně na listopad ohlášený odvolací soud se totiž odsunul a zavedení „třikrát a dost“ se začíná připravovat i ve Velké Británii. Opět se vynořily spekulace, zda Microsoft vybaví Xbox 360 Blu-ray mechanikou. Čínský CBHD už zamířil i do Evropy, na anglický trh tyto mechaniky začala dodávat firma GBAX. Mraky nad volným internetem začal zatahovat Evropský parlament v podobě „telekomunikačního balíčku“.

Cirkus HADOPI

Listopad

Philips, Sony a Taiyo Yuden tak dlouho chodily se džbánem pro licenční poplatky, až na Taiwanu dostaly pokutu za monopol na CD-R. Po Microsoftu s Xbox 360 se začalo spekulovat i o Blu-ray pro Wii od Nintenda. I Samsung naučil své DVD vypalovačky rychlosti 24× (o pár dnů později i HP), v listopadu jsme si také otestovali BD-combo LiteOn iHES208. Evropská unie opět řekla „NE“ odpojování od internetu bez soudu a zástupci filmových studií nám slíbili, že „řízeného kopírování“ Blu-ray se dočkáme ještě do konce roku. Velká Británie to s kontrolou internetu asi myslí opravdu vážně, připravují absolutní dohled nad internetem. Samsung pro majitele vypalovaček SH-S22A/L (TS-H662A/L), SH-S223B/L (TS-H663B/L), SH-S223C (TS-H663C), SH-S243D/N (TS-H663D/N) a externí SE-S084C připravil upgrade na Nero 9 zdarma. V létě jsme se dozvěděli, že Millenniata připravuje tisícileté DVD, tento měsíc jsme už mohli napsat o Cranberry DiamonDisc, který už by měl být i s vypalovačkou dokonce v prodeji - Cranberry má právě na tato média od Millenniata licenci. Tento měsíc bylo rovněž vyřešeno přehrávání Blu-ray a HD-DVD filmů v Linuxu, bohužel dle našich zákonů není toto přípustné. Se zajímavou iniciativou přišlo studio Warner, začalo zájemcům v USA vyměňovat DVD filmy za Blu-ray verze, pravda, vyjde to ale na 8 až 10 USD. Chytrý tah, jak z důvěřivých zákazníků vytáhnout další peníze vymysleli ve firmě Panasonic. Vložili Blu-ray média do cartridge a dali jim označení ADA-R a ADA-RE. Za náležitě vyšší cenu je pak společně s upravenou mechanikou LKM-KB23 začala nabízet především lékařům. LiteOn oficiálně vypustil DVD vypalovačku s LabelTag, ale fyzicky se nedá sehnat ještě ani na konci roku. Slim BD-combo pro notebooky BD-C24SS-A se pak objevilo v nabídce společnosti Teac.

Cranberry Starter Pack - vypalovačka a DiamonDisc

Panasonic ADA medium a vypalovacky

Prosinec

Díky hnutí „pirátských“ stran jsme se dozvěděli, že se tajně připravuje „Obchodní dohoda proti padělání“ (ACTA - Anti-Counterfeiting Trade Agreement) a veřejně proti ní vystoupily. Překvapivou zprávou bylo uvedení pomalejší DVD vypalovačky, Pioneer totiž začal na japonský trh dodávat mechaniku DVR-S17J, která má maximum „pouze“ na dvacítce. Blížící se přijetí standardu Blu-ray 3D předznamenala prezentace 3D Blu-ray společností Nvidia, u AMD se jí dočkáme už v lednu na CES. Proklepli jsme si „samovypalovací“ Verbatim PhotoSave DVD.

Co bude

V roce 2010 se žádných převratných změn ve vypalování nedočkáme, tou největší událostí by mohlo být BD-R se třemi vrstvami, BD asociace prý už má hotovou specifikaci, ale stále nemáme jasno, zda to bude s kapacitou 75, nebo 100 GB. Blu-ray placky budou i nadále plouživě proudit do našich domácností, dojde-li ke snížení cen HD filmů i přehrávačů, mohlo by to jít i větším tempem než letos. Rádi bychom v naší křišťálové kouli našli i nějakou zmínku o výrazném snížení cen Blu-ray vypalovaček, ale potvora nic takového neukazuje, proto i náš odhad pro rok 2010 bude v tomto ohledu konzervativní - zlevnění se dočkáme, ale vypalování bude stále vládnout formát DVD. Rádi bychom také napsali, že se konečně dočkáme dvouvrstvých přepisovacích DVD, ale vypadá to, že tenhle formát se stal opravdu mrtvě narozeným dítětem. Naopak optimisticky to vidíme s DVD-RAM 12× a pevně věříme, že ho konečně někdo začne dovážet i k nám. Lehké to je s LabelTag kreslením od firmy LiteOn, protože tyhle mechaniky už existují a v lednu nebo v únoru by se mohly dostat i na náš trh. Všichni výrobci v roce 2010 budou nabízet vypalovačky s rychlostí nahrávání na DVD 24× a díky USB 3.0 se začnou zrychlovat i externí modely.

Kauza The Pirate Bay se v roce 2010 dočká rozuzlení, které bude mít opravdu velký dopad (tedy mohlo by mít). Ukáže se, zda se dá postihovat i pouhé shromažďování odkazů, což by mohlo mít dopad i na veškeré vyhledávače. Myslíme, že nadcházející rok přinese v oblasti lidských práv a svobod na internetu hodně změn a budou to změny i k horšímu. Evropský parlament se i nadále bude zabývat tím, zda se „třikrát a dost“ stane evropským zákonem a nastoupí cestu i do zákonů jednotlivých členských zemí, řešit se budou o otázky kolem autorských zákonů, které je potřeba už dávno zcela překopat. A právě tyto všechny věci způsobí, že pokud naši politici opět něco nezvojtí, získá pár křesel v naší Poslanecké sněmovně i Česká pirátská strana.

Diskuse ke článku CD, DVD a modrolaserové vypalovačky - rok 2009 s výhledem na 2010

Pondělí, 4 Leden 2010 - 16:55 | DRK | wift: mno do myslenek DS se me snazili zasvetit...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 14:22 | Anonym | Omezit zlodějinu? To je hezké, pokud si k tomu...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 13:40 | Anonym | 2Earl: Jedinou naprosto zasadni potrebou tohoto...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 13:13 | Anonym | Lidi jsou naštvaní na politiku, tak radši budou...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 08:43 | WIFT | >> Earl: Totéž bych mohl říci o DS...
Neděle, 3 Leden 2010 - 23:02 | Anonym | Můj hlas bude též patřit DS. ČPS s...
Pátek, 1 Leden 2010 - 13:50 | Anonym | Pro mne jsou R či RW placky už delší...
Čtvrtek, 31 Prosinec 2009 - 20:50 | Anonym | Enigma: "Ono prostě to nejde, aby autorské...
Čtvrtek, 31 Prosinec 2009 - 18:01 | Anonym | Ja budu volit Dělnickou Stranu. Jinak BD...
Čtvrtek, 31 Prosinec 2009 - 17:12 | Anonym | Kdoví jestli to nedopadne nakonec tak, že jak...

Zobrazit diskusi