Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čtvrtletí s vylepšeným notebookem Fujitsu Lifebook N532: 17″ FullHD, 4jádro Ivy Bridge, Win8Pro a zbytečná GeForce

Fujitsu Lifebook N532 s Windows 8
Už nějaký čas vám slibuji „uživatelskou recenzi“ mého notebooku. Koupil jsem před ¼ rokem Fujitsu Lifebook N532, vylepšil o SSD a paměť. Zajímá vás, proč jsem zvolil právě takto a jak jsem spokojený? To se dozvíte v této netradiční „uživatelské recenzi“.

Displej

Pokud jde o samotný displej, jak už bylo řečeno, podařilo se mi úplnou náhodou natrefit na něco, co jsem si vždycky přál. LCD, jehož LED podsvícení při snížení jasu nebliká. Navíc při nastavení maximálního jasu jde vidět i venku (na Pixel Qi to samozřejmě ani zdaleka nemá). Samozřejmě při ostrém slunečním svitu bych asi moc neviděl, ale takhle, když je v březnu zataženo (a občas sněží, což jsou ty šmouhy přes), to celkem jde.

Fujitsu Lifebook N532 venku - jas displeje na minimumFujitsu Lifebook N532 venku - jas displeje na maximum
Fujitsu Lifebook N532 venku - jas displeje, vlevo na minimum, vpravo na maximum

Zaznamenal jsem od své drahé polovičky dokonce stížnost, že i minimální jas je dost silný a unavuje po delším používání v přítmí oči. Já jsem takový problém zatím nepozoroval, nejspíše proto, že jsem ještě tak dlouho notebook v přítmí neprovozoval ;-). Ale je pravda, že mám jas trvale stažený na minimum a přijde mi, že je to tak akorát.

Pokud jde o zaklapávání displeje, to se nekoná. Displej nemá žádné mechanické zajištění proti otevření a panty má natolik tuhé. že úplně dokonale zavřít nejde. Ale je to v pohodě.

Detekce zavření a otevření displeje nemá venku žádný mechanický switch, ale spíše to vypadá na magnet uvnitř. Notebook na zavření zareaguje ve vzdálenosti zhruba „na čtyři prsty“ (míněno nejvzdálenější okraj displeje od kloubů vůči tělu notebooku), na otevření reaguje ve vzdálenosti o něco delší. Pro mě je docela příjemné (někomu to může vadit), že notebook se otevřením displeje ze spánku probudí.

Vadný bod

K displeji se váže jedna příhoda. Aby toho štěstí kolem natrefení na kus, který je matný a při sníženém jasu nebliká, nebylo moc, je jeden z bodů na tomto displeji vadný.

Fujitsu Lifebook N532 - vadný bod
Fujitsu Lifebook N532 - vadný bod

Prodejce, se kterým jsem to řešil, zjistil, že Fujitsu jeden vadný bod v tomto případě považuje za normál, přesto byl schopen od svého dodavatele sám aktivně vyžmuňkat slevu, takže za ten jeden vadný bod mi bylo vráceno 18 a půl stovky.

Fujitsu Lifebook N532 - vadný bod na šedé plošeFujitsu Lifebook N532 - vadný bod na černé hraně kurzoruFujitsu Lifebook N532 - vadný bod na bílé ploše

Čistě matematická perlička: kdyby každý vadný bod vyšel na 1850 Kč, pak by celý vadný displej vyšel na ~3,8 miliardy Kč ;-).

Vadný bod je každopádně vidět na první pohled, protože displej v daném místě svítí. „Nejvadnější“ je zelená, takže ten bod je ve tmavším obrazu jak pěst na oko. Naopak rozbitou modrou, která se naopak otvírat odmítá, na bílé ploše najdete jen stěží.

Už jsem se s tím nějak sžil, jen doufám, že ta vada není nakažlivá a nechytnou ji i další pixely.

Zorné úhly

Fujitsu Lifebook N532 - zorné úhly displeje
Fujitsu Lifebook N532 - zorné úhly displeje

Zvuk

Zvuk linoucí se z vestavěných repráčků je jednoduše řečeno otřesný. Repráčky jsou co do zvukového přednesu bezesporu horší než kdysi relativně velké PC speakery v některých 286kách. Skutečně je to jen nouzovka, popř. na přehrávání zvuků ze systému. A protože předpokládám, že solidní reprosoustavu má u svých počítačů naprosto mizivé procento z vás, ani vás nebudu obtěžovat nějakým záznamem a srovnáním, protože by vám to stejně splynulo ;-). Mezi tímhle a Dynaudio systémem používaným v noteboocích MSI je nekonečný rozdíl.

Na tomto místě se sluší říct jedna věc: buďto je to ovladačem grafiky (Intel), nebo něčím jiným, ale notebook standardně při připojení externího monitoru přes HDMI vypne interní zvuk, a to i v případě, kdy to jiné sestavy nedělají, totiž pokud externí monitor přes HDMI zvuk nebere.

Indikace modrými LEDkami

Jak jsem natrefil na notebook s relativně slušným displejem, zejména s ohledem na matný povrch a neblikající podsvícení, tak jsem také narazil na něco, čemu říkám „modrý LEDový armagedon“. Designer se zřejmě prohulil do několika paralelních vesmírů najednou a osadil notebook samými křiklavě modrými LEDkami, které jsou v noci schopny osvítit slušně velkou místnost tak, že se v ní neztratíte.

Neosvícená scéna ve tmě Scéna osvícená modrými LEDkami notebooku Fujitsu Lifebook N532
Modré LEDky notebooku Fujitsu Lifebook N532 - vlevo neosvíceno, vpravo osvíceno

Jsem v hrubém pokušení notebook v záruce rozebrat a něčím ten šajn odfiltrovat, protože je to opravdu děsné. Na fotce to ještě tak nevyzní jako ve skutečnosti, protože modrou LED vnímáte nejlépe tehdy, když se nedíváte přímo na ni, ale spíše na to okolí, které osvětluje. A věřte, že když necháte přes noc notebook uspaný (notebook i přes velmi svižný start systému nevypínám, ale uspávám), tak je velmi nepříjemné, když vám sleep LEDka v noci bliká za prosklenými dveřmi v místnosti, protože vám vlastně blikají celé dveře. Ne, tohle opravdu přijde předělat.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čtvrtletí s vylepšeným notebookem Fujitsu Lifebook N532: 17″ FullHD, 4jádro Ivy Bridge, Win8Pro a zbytečná GeForce

Pátek, 6 Září 2013 - 19:50 | Damel | Nevíte i o nějakém novějším testu RAMdisků?...
Čtvrtek, 5 Září 2013 - 14:04 | Petr Řezníček | Díky za tip na RAM disk. Můžu se zeptat, proč...
Pátek, 30 Srpen 2013 - 21:07 | WIFT | Vím, že odpovídám pozdě, ale je to AMD Radeon...
Sobota, 30 Březen 2013 - 12:19 | Cohen | Moc pěkná recenze – můžu se zeptat, jaký software...
Pondělí, 25 Březen 2013 - 21:01 | rousini | Ano máš pravdu, radši pár měsíců starou ojetinu...
Sobota, 23 Březen 2013 - 15:29 | Mila Pila | Upřímně - já bych za podobné peníze dnes nic...
Sobota, 23 Březen 2013 - 11:51 | zx cygnus | k drátovým klávesnicím bych jen dodal http://www....
Pátek, 22 Březen 2013 - 23:31 | zx cygnus | Kdyby jen přemrštěná rychlost. Jsou periferie,...
Pátek, 22 Březen 2013 - 23:26 | zx cygnus | Upřímně, do toho bych nešel ani u notebooku, na...
Pátek, 22 Březen 2013 - 20:01 | Noxik | Presne tenhle disk znam :D

Zobrazit diskusi