Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čtvrtletí s vylepšeným notebookem Fujitsu Lifebook N532: 17″ FullHD, 4jádro Ivy Bridge, Win8Pro a zbytečná GeForce

Fujitsu Lifebook N532 s Windows 8
Už nějaký čas vám slibuji „uživatelskou recenzi“ mého notebooku. Koupil jsem před ¼ rokem Fujitsu Lifebook N532, vylepšil o SSD a paměť. Zajímá vás, proč jsem zvolil právě takto a jak jsem spokojený? To se dozvíte v této netradiční „uživatelské recenzi“.

Výdrž baterie jsem testoval v podmínkách, které si dovedu poměrně živě představit. Především je trvale zapnuté a přes WPA2 připojené Wi-Fi. Test výdrže byl proveden pochopitelně se zcela nabitou baterií.

Jelikož procesorem je 45W čtyřjádro/osmivlákno, nastavil jsem operační systém tak, „aby to moc nežralo“. Jas displeje mám na minimu prakticky pořád (opět si nemohu pomoci a musím vychválit jeho neblikající podsvícení), výjimkou jsou situace, kdy je okolního světla fakt přespříliš, ale pro test to bylo nastaveno na minimum.

Systém mám typicky přepnutý na úsporný režim. Všechny detaily nastavení vidíte na obrázku:

Nastavení úsporného režimu
Nastavení úsporného režimu
(mírně upraveno oproti výchozímu nastavení Windows 8)

Pozn.: Oproti výchozímu nastavení z Windows 8 je zde především změna v počtu zaparkovaných*) jader procesoru, plus další drobnosti nemající na spotřebu za chodu výrazný vliv (např. neusínám monitor, při zaklapnutí se neuspí počítač a podobně).

*) - Minimální počet zaparkovaných jader výkonu procesoru: tento text byl v češtině špatně už ve Windows 7 a je špatně i ve Windows 8. Ve skutečnosti je to přesně naopak, jde o minimální počet nezaparkovaných jader. Zkrátka smysl je takový, že čím menší číslo, tím větší počet jader se bude systém snažit parkovat. Navíc tato volba není standardně v systému vůbec vidět, lze ji zpřístupnit pomocí této úpravy registru:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings\54533251-82be-4824-96c1-47b60b740d00\0cc5b647-c1df-4637-891a-dec35c318583]
"Attributes"=dword:00000000

Měřil jsem několik situací: první počítá s notebookem, který je zapnutý, připojený k Wi-Fi, má zapnutý displej a nedělá nic. Pravda, potřeboval jsem přitom udělat pár screenshotů a výjimečně zapnout i GeForcku, ale to bych asi zanedbal. Notebook takto vydržel přesně 5 hodin a 3 minuty, než baterie dosáhla kritické hodnoty (v systému nastavená jako 5 %) a notebook se uspal.

Druhá situace vznikla náhodou při pokusu o vzdálené připojení na plochu notebooku. K tomu nedošlo, ale aktivovala se GeForce GT 620M a odmítala se vypnout. Samozřejmě mě napadlo zkusit, jak dlouho vydrží notebook se zapnutou GeForckou. Od uškubnutí napájecího kabelu poté, co byla baterie nabita na 100 %, až do uspání na její kritický stav uběhly 4 hodiny a 35 minut. Něco tam teda ta GeForcka asi žere, ale moc toho není (její absence ušetří jen půl hodiny). Otázkou je, jestli by se výdrž neprodloužila ještě víc, kdyby tam nebyla vůbec (něco v ní žít musí, neboť musí být schopna v řádu (desítek?) milisekund zareagovat a fungovat, když se po ní něco chce).

Další stav bylo přehrávání FullHD videa ze sítě. Vybral jsem takové video, které už Radeony HD řady 3000 nezvládají. Má zhruba 8Mbitový tok, 23,976 fps a je kódováno v High Profile Level 4.1 (plus zvuk a titulky). Když říkám ze sítě, myslím tím Wi-Fi. Jsem připojen k domácí 802.11g síti s WPA2 zabezpečením, AP je o patro výš a má standardní malou anténku, takže signál s bídou stačí na přehrávání zmíněného videa (občas se to zadrhlo). Jas pochopitelně na minimum, zvuk na 70 %. Takto vydržel notebook pracovat přesně 2 hodiny a 40 minut. Delší film si tedy v kuse touto cestou nepřehrajete. To pro ty, kteří si rádi pouští vlastní filmy v letadle.

Poslední situace: máte notebook, na něm nějaký film (pro jednoduchost byl vybrán tentýž jako v druhém případě a pro úsporu energie byl na SSD, takže HDD byl nadále vypnutý) a chcete si jej prohlédnout na velké obrazovce. Takže připojíte notebook k HDMI (tím ušetříte energii displeje, který zhasne) a protože nechcete z brašny vytahovat napájecí adaptér (nebo ho prostě zrovna nemáte kam píchnout), budete si to užívat na baterii. Protože nejede ani Wi-Fi, ani displej, ušetříte tímto způsobem drobet energie a přehrávání si tak můžete užívat 3 hodiny a 45 minut. Není to moc, ale každá hodina se počítá.

16 Fujitsu Lifebook N532 - Li-Ion akumulátor
Fujitsu Lifebook N532 - Li-Ion akumulátor

Za relativně nízkou výdrží stojí samotná baterie (nebo přesněji akumulátor), která má dva popisky vyjadřující kapacitu, jejichž současnou přítomnost na tomto kusu hardwaru jsem moc nepochopil. V pravé části v rámečku nad nezajímavými značkami najdete údaj 11.1V 4900mAh, v levé pod označením produktu se píše Rating: +11.1V 57Wh (5200mAh). Asi si mohu vybrat. Nicméně na tento notebook je to trošku málo. Možná to nechtěli ve Fujitsu přehánět s hmotností.

Ano, mohl jsem si vybrat třeba Fujitsu Lifebook, který by měl ve FullHD jen 15,6″ displej, dvoujádro na 2,9-3,6 GHz, Windows 7 x64 a výdrž „až 12 hodin“ (což je papírově o 5 hodin více, než má tento Lifebook N532). Ale to bych za něj dal o 8 tisíc víc, měl bych poloviční počet jader a jsa zvyklý z desktopu na 1920×1200 na 24″ monitoru bych asi ty mrnibody na 15,6″ displeji nedal (i na tom 17″ jsou body o dost menší, ale ještě se to dá). Mít displej s malými body v situaci, kdy potřebuji mít nad jednotlivými body kontrolu, není úplně fajn. Ten skok z 24″ na 15″ by byl prostě moc velký. Navíc jestliže mám problém už teď s překlepy na klávesnici, kde jsou klávesy na můj vkus moc blízko u sebe, tak na 15″ notebooku bych asi rychle provedl nějakou neplatnou operaci, která by stála poměrně dost peněz ;-).

Dobu nabíjení jsem měřil velice orientačně. Notebook totiž nějaký čas nabíjí naplno a jak úroveň nabití dosáhne nějakého bodu, nabíjecí proud sníží a s plnější baterií jej stále snižuje. Takže když jsem z 5 % dosáhl 96 %, trvalo to hodinu a půl.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čtvrtletí s vylepšeným notebookem Fujitsu Lifebook N532: 17″ FullHD, 4jádro Ivy Bridge, Win8Pro a zbytečná GeForce

Pátek, 6 Září 2013 - 19:50 | Damel | Nevíte i o nějakém novějším testu RAMdisků?...
Čtvrtek, 5 Září 2013 - 14:04 | Petr Řezníček | Díky za tip na RAM disk. Můžu se zeptat, proč...
Pátek, 30 Srpen 2013 - 21:07 | WIFT | Vím, že odpovídám pozdě, ale je to AMD Radeon...
Sobota, 30 Březen 2013 - 12:19 | Cohen | Moc pěkná recenze – můžu se zeptat, jaký software...
Pondělí, 25 Březen 2013 - 21:01 | rousini | Ano máš pravdu, radši pár měsíců starou ojetinu...
Sobota, 23 Březen 2013 - 15:29 | Mila Pila | Upřímně - já bych za podobné peníze dnes nic...
Sobota, 23 Březen 2013 - 11:51 | zx cygnus | k drátovým klávesnicím bych jen dodal http://www....
Pátek, 22 Březen 2013 - 23:31 | zx cygnus | Kdyby jen přemrštěná rychlost. Jsou periferie,...
Pátek, 22 Březen 2013 - 23:26 | zx cygnus | Upřímně, do toho bych nešel ani u notebooku, na...
Pátek, 22 Březen 2013 - 20:01 | Noxik | Presne tenhle disk znam :D

Zobrazit diskusi