Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čtvrtletí s vylepšeným notebookem Fujitsu Lifebook N532: 17″ FullHD, 4jádro Ivy Bridge, Win8Pro a zbytečná GeForce

Fujitsu Lifebook N532 s Windows 8
Už nějaký čas vám slibuji „uživatelskou recenzi“ mého notebooku. Koupil jsem před ¼ rokem Fujitsu Lifebook N532, vylepšil o SSD a paměť. Zajímá vás, proč jsem zvolil právě takto a jak jsem spokojený? To se dozvíte v této netradiční „uživatelské recenzi“.

Abych řekl úplnou pravdu, nevím, jestli bych si znovu Fujitsu Lifebook N532 vybral, kdybych o něm věděl vše, co o něm vím teď. Problém je, že nemám s čím srovnávat, notebooky si prostě nemůžete vyzkoušet jak kalhoty v obchodě s oděvy. A 14 dní je na vyzkoušení notebooku málo. Jediné, co vám tedy zbývá, je pročítat recenze, a to ideálně uživatelské recenze (jednu takovou jsem se vám právě pokusil nabídnout).

Rychlorecenzent“ notebooku nemá během pár dní možnost zjistit, jaké veškeré vlastnosti notebook má, co je na něm dobré, co je na něm naopak špatné. Je potřeba s notebookem nějaký čas pracovat, rozhodně déle než 14 dní. Navíc co uživatel, to jiné nároky, takže jestliže mně vyhovuje 17″ 3kg podlážka, jiný by se nespokojil s ničím těžším, než je třeba Ultrabook. Také jsem svého času o Ultrabooku uvažoval, zejména kvůli jeho přirozené lehkosti bytí, ale nepřesvědčily mě, nesplňují jiné, pro mě důležitější požadavky (numerický blok klávesnice má snad jen ASUS Zenbook, ale 50 tisíc za notebook fakt nedám, nemám v zadnici tiskárnu cenin).

Kdybych to měl shrnout, tak je více než jisté, že si notebook ponechám, pokud se na něm neobjeví závada hodná reklamace (vadný pixel na displeji nezabral ;-). Jinými slovy nemám zájem jej prodat a koupit jiný. Jeho výdrž sice není kdovíjaká (slibovaných „až“ 7 hodin není šance dosáhnout jinak, než že notebook uspím, jenže pak vydrží i několik dní a o tom řeč nebyla). Notebook funguje, což je důležité, působí dojmem, že chvilku vydrží, když se k němu nebudu chovat jak majitel Dellu se zaplacenou službou CompleteCare Accidental Damage Service, především má to, co jsem požadoval.

Kdybych měl shrnout negativa, mezi která se určitě počítají protivné modré LEDky, po probuzení občas protestující ovladač od touchpadu (některé nastavené funkce přestanou fungovat, jiné nežádoucí se aktivují) a občasné zapnutí GeForcky, i když ji nechci, pak bych řekl, že jsem v zásadě spokojený. Vadný pixel je nepříjemnost, ale dá se s tím žít, kromě toho je to věcí konkrétního kusu, s tím se můžete setkat i jinde, stejně jako se s tím na jiném Lifebooku nemusíte setkat vůbec.

Mezi pozitiva jednoznačně patří neblikající podsvícení, pro mě osobně i dostatečná velikost displeje jako taková, a po nabušení RAMkou až po okraj a zrychlení SSDčkem určitě i výkon a s ním související morální životnost notebooku (přinejmenším výkon procesoru považuji za dlouhodobě dostatečný, grafický mě až tak nezajímá a předpokládám, že dlouho zajímat nebude).

Přestože se nejedná o tradiční recenzi, dovolím si na závěr zásadní body shrnout v tradiční tabulce. Berte to tak, že odráží mé subjektivní hodnocení (tedy se to vztahuje k mým potřebám).

Hodnocení

Intel Core i7 logo
Klady
 +  solidní výkon CPU (4jádro/8vlákno Ivy Bridge)
 +  rozumná integrovaná grafika (Ivy Bridge)
 +  neblikající podsvícení displeje
 +  matný displej
 +  numerický blok na klávesnici
 +  17″ FullHD displej
 +  16 GiB RAM
 +  2 pozice na HDD (využito HDD+SSD)
 +  velmi rychlý start Windows 8 Pro
 +  USB 3.0
 +  eSATA
 +  HDMI
 +  Wi-Fi 802.11a/g/n
 +  možnosti multi-touchpadu Synaptics
 +  poměrně tichý chod
 +  klávesa Enter ve tvaru ך
nVidia GeForce logo
Zápory
 −  zbytečná GeForce GT 620M navíc
 −  relativně malá výdrž na baterii (oproti slibované určitě o dost nižší)
 −  modré krutálně brutě svítivé LEDky
 −  nemá hardwarový vypínač Wi-Fi (nutná instalace dalšího ovladače pro Fn)
 −  na klávesnici se nepíše úplně skvěle (v porovnání s desktop klávesnicí ;-)
 −  klávesy budou asi brzo nečitelné
 −  USB porty pouze po stranách (žádný vzadu)
 −  fakt mizerný zvuk (a mikrofon taky za moc nestojí)
 −  bídná webkamera
Windows 8 logo samostatné
?!?…
 ◬  Windows 8
 ◬  hmotnost ~3,1 kg (+ 460g adaptér)
 ◬  omezená mobilita (de facto desktop replacement)
 ◬  Blu-ray vypalovačka

Slovo na závěr: o Windows 8 jsem se v souvislosti s tímto notebookem podrobněji nezmiňoval záměrně. To bude totiž téma dalšího článku. Pouze naznačím (a už jsem to vlastně říkal), že Windows 8 Pro v tom notebooku zůstanou, nebudou nahrazeny sedmičkami. Z toho si můžete začít dělat hrubý obrázek, jak asi ten článek bude vypadat, a pak si můžete zkontrolovat, zda jste mě v tomto náležitě odhadli ;-).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čtvrtletí s vylepšeným notebookem Fujitsu Lifebook N532: 17″ FullHD, 4jádro Ivy Bridge, Win8Pro a zbytečná GeForce

Pátek, 6 Září 2013 - 19:50 | Damel | Nevíte i o nějakém novějším testu RAMdisků?...
Čtvrtek, 5 Září 2013 - 14:04 | Petr Řezníček | Díky za tip na RAM disk. Můžu se zeptat, proč...
Pátek, 30 Srpen 2013 - 21:07 | WIFT | Vím, že odpovídám pozdě, ale je to AMD Radeon...
Sobota, 30 Březen 2013 - 12:19 | Cohen | Moc pěkná recenze – můžu se zeptat, jaký software...
Pondělí, 25 Březen 2013 - 21:01 | rousini | Ano máš pravdu, radši pár měsíců starou ojetinu...
Sobota, 23 Březen 2013 - 15:29 | Mila Pila | Upřímně - já bych za podobné peníze dnes nic...
Sobota, 23 Březen 2013 - 11:51 | zx cygnus | k drátovým klávesnicím bych jen dodal http://www....
Pátek, 22 Březen 2013 - 23:31 | zx cygnus | Kdyby jen přemrštěná rychlost. Jsou periferie,...
Pátek, 22 Březen 2013 - 23:26 | zx cygnus | Upřímně, do toho bych nešel ani u notebooku, na...
Pátek, 22 Březen 2013 - 20:01 | Noxik | Presne tenhle disk znam :D

Zobrazit diskusi