Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čtvrtletí s vylepšeným notebookem Fujitsu Lifebook N532: 17″ FullHD, 4jádro Ivy Bridge, Win8Pro a zbytečná GeForce

Fujitsu Lifebook N532 s Windows 8
Už nějaký čas vám slibuji „uživatelskou recenzi“ mého notebooku. Koupil jsem před ¼ rokem Fujitsu Lifebook N532, vylepšil o SSD a paměť. Zajímá vás, proč jsem zvolil právě takto a jak jsem spokojený? To se dozvíte v této netradiční „uživatelské recenzi“.

Levý bok

09 Fujitsu Lifebook N532 - levý bok
Fujitsu Lifebook N532 - levý bok

Na levém boku je konektor pro napájení, výdech chlazení, RJ-45 pro LAN, dále dva video výstupy (D-Sub a HDMI) a trojice USB 3.0 portů. Nad nimi je místo pro kartu ExpressCard.

Že bych k tomu měl nějaké výhrady? Z praxe musím říci, že nemám. Možná jednu, ale k té se dostanu za malou chviličku.

Pravý bok

07 Fujitsu Lifebook N532 - pravý bok
Fujitsu Lifebook N532 - pravý bok

Na pravé straně notebooku (při pohledu na displej) jsou dva audio konektory (mikrofonní vstup a výstup pro sluchátka) a jeden kombinovaný USB 2.0 / eSATA port. Velkou část zde zabírá vypalovačka a nechybí ani díra Kensington locku.

Předek

01 Fujitsu Lifebook N532 zavřený
Fujitsu Lifebook N532 zavřený

Na přední straně nic zajímavého není. Tedy pokud nepočítáte slot pro SD kartu.

05 Fujitsu Lifebook N532 - indikační LEDky06 Fujitsu Lifebook N532 - indikační LEDky v provozu
Fujitsu Lifebook N532 - předek

Naopak je zde jedna prudce obtěžující záležitost: příliš jasné modré LEDky. Nemám nic proti indikaci různých věcí, dokonce ji vyžaduji, ale proboha, proč zase uřvané modré LEDky? Opravdu tohle lidi chtějí? Kdo? Ukažte mi je, ať je mohu sprovodit ze světa a snížit tak množství světelného smogu vytvářeného všudypřítomnými křiklavě modrými LEDkami :-(. Navíc jsou trapně modré všechny, takže nebýt těch ikonek vedle nich, nevím, co která znamená. Modré LEDky jsou mor. A další je vedle displeje pod tlačítkem Power (aspoň že ta je nepatrně umírněnější, ale obtěžuje také).

Jednoho dne to rozeberu a vypodložím snad nějakou variací na svářečské sklíčko nebo něčím s podobným efektem. Já vám dám modré LEDky, designeři jedni zfetovaní!

Zadek

10 Fujitsu Lifebook N532 - zadek
Fujitsu Lifebook N532 - zadek

Tady nic není. Jen baterie. A tu je má slibovaná výtka: sem by se nějaký ten konektor taky hodil. Třeba další USB 2.0. Je vyloženě nepříjemné zapojit do notebooku myš na drátě a pracovat s ní. Buďto vám překáží její konektor zapíchnutý do notebooku v místě, kde budete myš velmi pravděpodobně používat, anebo musíte jít s kabelem kolem notebooku na jeho druhou stranu, což taky není zrovna ono. S externí myší tedy nejlépe bezdrátovou s nano vysílačem/přijímačem. Něco jako Logitech, což je ostatně mnou preferovaná značka.

Asi jste si všimli, kolik jakých USB portů vlastně notebook má. To je další výtka. USB 2.0 má jen jeden a ještě kombinovaný s eSATA, zatímco USB 3.0 portů, které naráz zřídkakdy využijete, dostanete rovnou trojici. Asi se chtěli tvůrci zavděčit pokroku. Pokud tedy použiju externí myš (jako že to udělám), tak si buďto ucpu eSATA port, nebo si ucpu jeden z USB 3.0 portů, jejichž rychlost je pro něco takového jako myš, které stačí USB 1.1, doslova házení perel sviním.

Abych byl ale upřímný, ani jedno nepovažuji za zásadní problém. USB 3.0 zařízení stejně připojím tak nanejvýš jedno, takže využití USB 3.0 na myš, ač jde o nevyváženost nejvyššího zrna (srovnatelnou s používáním T602 na PC s procesorem Core i7-3960X), není žádným vážným prohřeškem. Stejně tak ucpání eSATA – jak často budu takový port využívat? Kdoví, zda ho vůbec někdy využiju. Nakonec to vyhrálo ucpání eSATA portu, čistě pro klid duše, aby to neměl přijímač/vysílač k myši moc za roh ;-) (jsem pravák). Kdybych ho někdy nějakým omylem potřeboval, přehodím na chvíli myš do modrého.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čtvrtletí s vylepšeným notebookem Fujitsu Lifebook N532: 17″ FullHD, 4jádro Ivy Bridge, Win8Pro a zbytečná GeForce

Pátek, 6 Září 2013 - 19:50 | Damel | Nevíte i o nějakém novějším testu RAMdisků?...
Čtvrtek, 5 Září 2013 - 14:04 | Petr Řezníček | Díky za tip na RAM disk. Můžu se zeptat, proč...
Pátek, 30 Srpen 2013 - 21:07 | WIFT | Vím, že odpovídám pozdě, ale je to AMD Radeon...
Sobota, 30 Březen 2013 - 12:19 | Cohen | Moc pěkná recenze – můžu se zeptat, jaký software...
Pondělí, 25 Březen 2013 - 21:01 | rousini | Ano máš pravdu, radši pár měsíců starou ojetinu...
Sobota, 23 Březen 2013 - 15:29 | Mila Pila | Upřímně - já bych za podobné peníze dnes nic...
Sobota, 23 Březen 2013 - 11:51 | zx cygnus | k drátovým klávesnicím bych jen dodal http://www....
Pátek, 22 Březen 2013 - 23:31 | zx cygnus | Kdyby jen přemrštěná rychlost. Jsou periferie,...
Pátek, 22 Březen 2013 - 23:26 | zx cygnus | Upřímně, do toho bych nešel ani u notebooku, na...
Pátek, 22 Březen 2013 - 20:01 | Noxik | Presne tenhle disk znam :D

Zobrazit diskusi