Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čtvrtletí s vylepšeným notebookem Fujitsu Lifebook N532: 17″ FullHD, 4jádro Ivy Bridge, Win8Pro a zbytečná GeForce

Fujitsu Lifebook N532 s Windows 8
Už nějaký čas vám slibuji „uživatelskou recenzi“ mého notebooku. Koupil jsem před ¼ rokem Fujitsu Lifebook N532, vylepšil o SSD a paměť. Zajímá vás, proč jsem zvolil právě takto a jak jsem spokojený? To se dozvíte v této netradiční „uživatelské recenzi“.
11 Fujitsu Lifebook N532 - vnitřek
Fujitsu Lifebook N532 - vnitřek

Procesor

Víceméně shodou okolností jsem nakonec skončil u nejpomalejšího Ivy Bridge čtyřjádra se standardní spotřebou (TDP 45 W), tedy Core i7-3610QM. Procesor nemá VT-d (má pouze VT-x), ani vPro, prý ale má TXT a dokonce i Anti-Theft, ale to stejně potřebovat nebudu. S procesorovou výbavou jsem v zásadě spokojen. Standardní takt 2,3 GHz je i na Intel dostatečný, byť v praxi naprosto bezvýznamný, protože Turbo přetaktovává procesor běžně ke 3 GHz. Zkrátka procesor je na tom po procesorové stránce morálně naprosto v pohodě a bude v ní ještě sakra dlouho.

Fujitsu Lifebook N532 - HWiNFO64
Fujitsu Lifebook N532 - HWiNFO64

Grafika, vlastně grafiky

Intel HD Graphics 4000

Primární a prakticky jediná skutečně využívaná grafika v tomto notebooku bude ta, která je integrovaná v procesoru Ivy Bridge, tedy Intel HD Graphics 4000. Její klidový takt je 350 MHz, základní je 650 MHz a maximální 1,1 GHz. Paměť samozřejmě sdílí s RAM.

Intel HD Graphics 4000 - GPU-Z
Intel HD Graphics 4000 - GPU-Z

Co jsem od grafiky požadoval? Aby uměla zobrazovat plochu Windows, aby uměla přehrávat videa (tedy akcelerovaně) a aby se na ní daly hrát nenáročné, v podstatě 2D hry typu Angry Birds a podobně (protože Angry Birds fungují i na staré GMA900, neměl jsem o dostatečném výkonu grafiky v Ivy Bridge nejmenší pochybnosti). Vše ostatní je jen bonus navíc, tedy především QuickSync, OpenCL, DirectCompute, DirectX 11 a tak. Mně Intel HD Graphics 4000 naprosto vyhovuje, neumí sice do HDMI poslat obraz ve formátu YCbCr 4:2:2, ale to mě u videí stejně netankuje a u klasické plochy se to jednou za čas zkousne.

Nvidia GeForce GT 620M

Jak jsem již zmiňoval, grafika GeForce GT620M hraje v notebooku výhradně roli „zlevňovače produktu“. Jelikož je připojená přes technologii Optimus, což znamená, že prostě sedí na PCI Express, kudy posílá svůj obraz ke zobrazení integrované grafice v procesoru, přičemž se zapíná, jen když je potřeba, pak jsem byl ochoten na tento kompromis přistoupit, neboť budu-li věřit tomu, co o technologii Optimus říká sama Nvidia, tedy že GeForce se v nečinnosti zcela vypne (a tedy spotřebovává množství energie srovnatelné s nulou), pak tam ta grafika vlastně není na závadu. Jen je pro mě úplně zbytečná.

Fujitsu Lifebook N532 - HWiNFO64 - GeForce GT 620M
Fujitsu Lifebook N532 - HWiNFO64 - GeForce GT 620M

Bravo, Nvidia, máš další čárku za prodaný produkt, který zákazník nepoužívá. Akorát mi drivery ukusují trochu z paměti (drivery jsou nutné, aby grafika zůstala vypnutá). Jak říkám, se skřípěním zubů snesitelný kompromis. Třeba někdy najdu aplikaci, která tu grafiku skutečně smysluplně využije. Rozhodně takovou aplikací není vzdálené připojení k ploše – když jsem se snažil k notebooku připojit vzdáleně z jiného počítače, GeForce se zapnula, spojení ihned spadlo a GeForce již zůstala trvale zapnutá a nešlo ji vypnout. Pomohlo až odhlášení a přihlášení.

Nvidia GeForce GT 620M - GPU-Z
Nvidia GeForce GT 620M - GPU-Z

Pokud jde o parametry samotné grafiky, pak GeForce GT 620M je v podstatě low-end předchozí generace, tedy architektury Fermi. Nic, o čem by se daly skládat básně. Jestli to bude dvakrát tak rychlé jak integrovaná grafika v Ivy Bridge, tak jsem to přehnal. A jestli jsem to nepřehnal – who cares?

Jako zajímavost bych snad zmínil, že Intel HD Graphics na rozdíl od GeForce GT 620M zvládá bezproblémově a energeticky nenáročně akcelerovat přehrávání H.264 4K videí. Ne, že bych to někdy potřeboval, ale dokresluje to zbytečnost GeForcky v tomto notebooku.

Kdyby vás náhodou zajímalo, proč se tolik věnuju zbytečnosti GeForcky v mém notebooku, pak prostě proto, že se mi chce nakydat na Nvidii trochu blátíčka, které si podle mě za toto zaslouží. Mít v notebooku navíc další grafiku, kterou nepotřebuji a nevyužiji, jen proto, že notebook s ní vyšel levněji, to musí být ten trh trošku cinknutý.

Jestli totéž dělá i AMD, je mi srdečně jedno (každopádně pokud ano, je to stejně trestuhodné), neboť podíl grafik AMD v noteboocích s procesory Intel je o poznání menší, takže jsem při svém výběru v podstatě o diskrétní AMD grafiku v notebooku ani nezavadil. Notebooky s procesory AMD z nějakého důvodu z užšího výběru vypadaly ochotně samy.

Na závěr této strany vám ještě ukážu výpis ze správce zařízení, abyste viděli, co všechno v tom notebooku vlastně OS vidí (jsou tam už navíc komponenty týkající se Hyper-V, směle je ignorujte).

Fujitsu Lifebook N532 - správce zařízení (Windows 8)

Za zmínku zde stojí jediná věc: ovladač ke čtečce karet (Realtek) jsem nakonec odinstaloval, protože zlobil (házel modrou při snaze pracovat s daty nejen na SD kartě, ale i na některých USB fleškách). Výhoda přítomnosti tohoto ovladače je v podstatě jen v tom, že ta disková jednotka se v systému vůbec neobjeví, pokud není karta vložena. Bez ovladače je jednotka vidět a tváří se jako klasická výměnná jednotka, ve které může, nebo nemusí být médium, ale vidět je vždy.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čtvrtletí s vylepšeným notebookem Fujitsu Lifebook N532: 17″ FullHD, 4jádro Ivy Bridge, Win8Pro a zbytečná GeForce

Pátek, 6 Září 2013 - 19:50 | Damel | Nevíte i o nějakém novějším testu RAMdisků?...
Čtvrtek, 5 Září 2013 - 14:04 | Petr Řezníček | Díky za tip na RAM disk. Můžu se zeptat, proč...
Pátek, 30 Srpen 2013 - 21:07 | WIFT | Vím, že odpovídám pozdě, ale je to AMD Radeon...
Sobota, 30 Březen 2013 - 12:19 | Cohen | Moc pěkná recenze – můžu se zeptat, jaký software...
Pondělí, 25 Březen 2013 - 21:01 | rousini | Ano máš pravdu, radši pár měsíců starou ojetinu...
Sobota, 23 Březen 2013 - 15:29 | Mila Pila | Upřímně - já bych za podobné peníze dnes nic...
Sobota, 23 Březen 2013 - 11:51 | zx cygnus | k drátovým klávesnicím bych jen dodal http://www....
Pátek, 22 Březen 2013 - 23:31 | zx cygnus | Kdyby jen přemrštěná rychlost. Jsou periferie,...
Pátek, 22 Březen 2013 - 23:26 | zx cygnus | Upřímně, do toho bych nešel ani u notebooku, na...
Pátek, 22 Březen 2013 - 20:01 | Noxik | Presne tenhle disk znam :D

Zobrazit diskusi