Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

I grafika Haswellu je optimalizována pro mobilní sféru, obsahuje prý 512bit sběrnici

Intel Haswell diagram
Nedávno jsme se podívali na novinky o procesoru Intel Haswell, který je navržený pro mobilní sféru - Ultrabooky. Nejinak na tom bude i v případě grafického jádra s pamětí připojenou 512bit sběrnicí…

Část z těchto novinek přinesl server SemiAccurate, který vůbec jako jeden z prvních o charakteru grafického jádra procesoru Haswell informoval. U integrovaných grafik je jedním z výkonnostních limitů propustnost paměťové sběrnice, která z důvodu stagnujících DDR3 neroste a tím omezuje 3D potenciál čipu.

Byť jde o nezanedbatelný limit, nebylo by dobré v tuto chvíli zapomenout na řadu dalších limitů, protože ty po odstranění primárního úzkého hrdla nejen budou existovat dále, ale navíc se v hierarchii posunou o stupeň výše. Je tedy třeba počítat s tím, že například 4× vyšší datová propustnost nebude automaticky znamenat 4× vyšší výkon, ale 4× nižší limitaci ze strany paměťové sběrnice.

Grafické rozhraní Haswellu bude údajně 512bit. SemiAccurate předpokládá použití nějakých low-power pamětí - zmiňuje 1066MHz DDR3. S takovými by dosáhla paměťová propustnost podobné úrovně, jako u desktopové grafiky se 128bit sběrnicí a GDDR5 taktovanými mírně nad 4 GHz.

Intel Haswell prezentace 2011

Předpokládejme, že se výše uvedená čísla potvrdí a zkusme se podívat, jak by takový produkt vypadal v praxi: Mluvíme tedy o čipu, který má k dispozici cca 68 GB/s. Na integrovanou grafiku je to slušný vzestup, na druhou stranu nejde o revoluci v low-endu - z pohledu jara příštího roku, kdy Haswell vyjde, nebude dosaženo datové propustnosti (a tudíž ani výkonu) <$100 low-endu minulé generace, tedy Radeonu HD 7750 (72 GB/s).

Co to znamená pro AMD: Propustnosti kolem 64 GB/s by mohlo být dosaženo i v rámci APU použitím 128bit side-portu v kombinaci s úspornými GDDR5M, což jsou stávající technologie. Realita je ovšem jiná než možnosti - byť AMD mohla (resp. může) s takovým řešením přijít, nestane se tak včas. Vše totiž nasvědčuje tomu, že Haswell přijde na trh dříve než APU AMD Kaveri a bude stát proti druhé generaci Trinity.

Ta podle dosavadních informací nic jako side-port nemá, takže proti top modelu Haswell GT3 doplněného pamětí na rychlé sběrnici (Crystalwell) co do výkonu neobstojí. V praxi však bude podstatnější, zda dokáže Trinity konkurovat modelu bez paměti Crystalwell, který jí bude cenově blíž. Druhá generace Trinity má totiž podle posledních zpráv stavět na 28nm procesu (současná je 32nm), což smaže nemalou část 22nm výhody Intelu. 

Pokud se u AMD nestane nějaký zázrak, získá Intel po stránce grafického výkonu dočasný náskok (předpokládáme, že Kaveri bude konkurenceschopná), který si ale oproti současným řešením vybere daň v podobě vyšších výrobních nákladů (interposer + paměť navíc). Nabízí se otázka, proč Intel nešel levnější cestou a nepoužil zmíněný 128bit side-port doplněný ~4GHz GDDR5. Odpovědí může být právě zaostření na mobilní platformu, kde nejde pouze o výkon, ale i spotřebu - počítá se každý watt. Použití široké sběrnice a pomalejších pamětí (oproti užší sběrnici s rychlejšími pamětmi) totiž umožňuje dosáhnout nižší spotřeby. Jinými slovy to znamená, že Intel v případě nejvyššího modelu Haswellu nadřadil nezanedbatelným způsobem spotřebu ceně, což je poměrně zajímavý trend.

Pokud do příštího jara nepřijde nějaký významný zvrat, budeme mít na trhu levné 28nm verze Trinity (levnější než současné 32nm) a k tomu drahý ale rychlý Haswell (dražší než Ivy Bridge, zároveň však rychlejší než Trinity).

Diskuse ke článku I grafika Haswellu je optimalizována pro mobilní sféru, obsahuje prý 512bit sběrnici

Středa, 12 Září 2012 - 14:24 | ptipi | Na toto téma měl intel výbornou prezentaci včera...
Středa, 12 Září 2012 - 13:18 | Ludek Jelinek | Zajimave, zda se, ze Intel opravdu vsadil na...
Středa, 12 Září 2012 - 12:55 | webwalker | Chlape, po přečtení tvého příspěvku jsem si málem...
Středa, 12 Září 2012 - 09:52 | no-X | "z pohledu jara příštího roku, kdy Haswell...
Středa, 12 Září 2012 - 09:44 | kapa | velmi vela webov je z tej 512 bit zbernice...

Zobrazit diskusi