Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení

Samsung logo
Při podrobné rekapitulaci toho, co se s disky událo minulý rok, jsem opomněl disky firmy Samsung, za což jste mne následně po právu v diskuzi zkritizovali. Abych tuto chybu odčinil, rozhodl jsem se učinit test disků Samsung. A protože asi většina našich čtenářů má a zajímají je výkonnější disky, zvolil jsem disky SpinPoint P80, což jsou disky se 7 200 otáčkami za minutu, nabízejí i 8MB cache a jako možnost je u nich i SerialATA rozhraní. A vzal jsem to naprosto kompletně, protože jsem se podíval nikoliv na jednoho zástupce jednoho typu disku, ale vzal jsem si všechny verze disků SpinPoint P80. Myslíte si, že se výkony parametrově stejných disků, avšak s rozdílnou kapacitou liší? Chcete vědět, zda-li má u Samsungu z hlediska výkonu smysl raději zůstat u UltraATA, nebo přejít na SerialATA? Nevíte, jestli Samsung vyrábí nativní SerialATA disky? Tak odpovědi na toto vše a ještě mnohem víc se dozvíte v recenzi disků SpinPoint P80 a PL40.

Přiznám se bez mučení, že doposud jsem s disky firmy Samsung neměl žádné zkušenosti. To jsem během posledního měsíce více než napravil, takže nyní již alespoň tuším, jak si stojí. A musím rovnou říci, že pokud pominu zvláštní rychlosti souvislého čtení z disku a seek, který se v reálu od specifikace poměrně hodně rozcházel a bohužel tím špatným směrem, tak jsem jimi celkem příjemně překvapen. Výkon disků je velmi slušný, rozhodně snese srovnání s ostatními značkami a co vás na těchto discích určitě upoutá, to bude jejich příjemná nehlučnost. V tomto ohledu se směle mohou srovnávat s disky od firmy Seagate, které jsou považovány za jakýsi etalon mezi tichými disky. Samsung sám se tichostí také chlubí, konkrétně pojmenoval jednu technologii jako Silent Seek. A právě pokud jde o seek, tak tady bych si dovolil tvrdit, že je prostě u Samsungu tišší, ale na druhou stranu hlučnost disku, když jsou hlavičky v klidu, mi naopak přijde lepší u Seagate. Pro mne osobně je důležitější, disk neslyšet v klidu a naopak ho lehce slyšet při seeku (vím, že disk pracuje), takže mi v tomto směru více vyhovuje Seagate, ale u vás to může být naopak.

Další jev, který jsem zkoumal, byly SerialATA disky této značky a jejich odlišnost od UltraATA disků. Pokud jde o vlastní provedení, tak se ukázalo, že stejně jako u většiny ostatních výrobců, i Samsung zatím SerialATA disky nabízí pouze jako UltraATA disky s integrovaným můstkem z UltraATA na SerialATA. Nejde tedy o nativní SerialATA disky. Díky použití chipů Marvell a jejich (velmi pravděpodobnému) přetaktování UltraATA sběrnice však tyto disky jsou schopny nabídnout více, než UltraATA disky co do výkonu. Rozdíly se stejným ovladačem jsou však opravdu minimální a kupovat si SerialATA disk od Samsungu kvůli výkonu asi příliš velkého smyslu nemá.

Disk Cena
SP0411N 1769,- Kč
SP0612N 2099,- Kč
SP0802N 2149,- Kč
SP1203N 2769,- Kč
SP1604N 3269,- Kč
SP0812N 2429,- Kč
SP1213N 2949,- Kč
SP1614N 3499,- Kč
SP0812C 2479,- Kč
SP1213C 3279,- Kč
SP1614C 3779,- Kč

Poněkud jinak to vypadá, když se základní deska s Intel chipsetem podporujícím SerialATA přepne do RAID režimu a použijí se tak ovladače z Intel Application Acceleratoru RAID edition. Ty většinou výkonu pomohou a někdy opravdu znatelně. Otázkou však je, co by to udělalo s výkonem, kdyby Intel byl co k čemu a vydal novou verzi Intel Application Acceleratoru neRAID edice, tedy takové, které by šlo použít i se SerialATA chipsety. Myslím si, že by to výkonu UltraATA disků i SerialATA disků v neRAID režimu také znatelně pomohlo. Bohužel, Intel již nyní s IAA podporuje pouze RAID systémy.

V neposlední řadě jsem byl také zvědav, zda-li disky z jedné řady, které mají podle specifikace stejné parametry, jsou stejně výkonné, nebo nikoliv. Je jasné, že disky s 8MB bufferem mají oproti těm s 2MB navrch, ale také celkem jasně se ukázalo, že disky s větší kapacitou dopadají v testech lépe, než jejich menší kolegové. To mimochodem znamená, že běžná praxe testovat jen jeden disk z řady (většinou ten největší), není zcela správná. Buď je nutné otestovat všechny disky z řady, abychom si o jednotlivých discích mohli udělat jasnou představu, nebo musíme srovnávat stejné kapacity od různých výrobců, aby když někdo bude uvažovat o koupi řekněme 160GB disku, tak aby měl srovnání jak skutečně rychlé tyto disky jsou. Z výsledků kupříkladu 250GB disku totiž o výkonu 160GB disku mnoho říci nemůžeme a to i přesto, že patří do stejné řady a mají oba stejné parametry.

Na pravé straně už můžete vidět doporučené koncové ceny disků Samsung včetně DPH u firmy Libra Electronics a.s., které ještě jednou musím poděkovat za zapůjčení celkem jedenácti disků do tohoto testu. Všechny uvedené disky jsou nabízeny s příjemnou tříletou zárukou už v této ceně.

Diskuse ke článku Samsung SpinPoint P80 a PL40 (UltraATA i SerialATA)

Středa, 15 Září 2004 - 10:24 | Filipino | čekal jsem na tuto recenzi... tak dík pěkná práce...
Úterý, 20 Červenec 2004 - 10:16 | Anonym | mam ho a dost se hreje.....nemate s nim...
Pátek, 2 Duben 2004 - 19:20 | Anonym | Jo este takovej detail. Jelikoz jsem zvyklej na...
Pátek, 2 Duben 2004 - 19:17 | Anonym | Zdravím, tak jsem vyměnil WDC 80GB JBcko za...
Pondělí, 15 Březen 2004 - 14:53 | Harry | Nejake konkretni vysledky s testem hlucnosti?...
Úterý, 9 Březen 2004 - 23:04 | Jiří Král | Můj názor na disky Samsung je poznamenán špatnými...
Pondělí, 8 Březen 2004 - 09:23 | Anonym | Já bych ještě dodal, že Samsung je tady jediná...
Pondělí, 8 Březen 2004 - 07:33 | Anonym | No povedal by som, že tá recenzia nie je vobec...
Neděle, 7 Březen 2004 - 22:41 | Anonym | martin:Probůh, o jakém prodlužování recenze je...
Neděle, 7 Březen 2004 - 13:31 | Anonym | Může mě prosím někdo nakopnout, kde lze nalézt...

Zobrazit diskusi