Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel zase o kousek víc uvedl Larrabee - tedy Xeon Phi

Intel Xeon Phi logo
V souvislosti s projektem Larrabee už zřejmě nemá smysl řešit nuance mezi termíny ohlášení, předvedení, oznámení, uvedení nebo představení - Intel svojí novinku servíruje tak nějak po částech.

A to doslova. Představte si, že si v cukrárně objednáte dort, přijdete si jej v domluveném termínu vyzvednout, ale prodavačka vám dá jen líznout šlehačky a slíbí, že zítra bude i zbytek... jenže druhý den pro vás má jen marcipánové zdobení - a tak to jde již přes pět let, během kterých, se Larrabee přetransformovala v Knights Ferry, ta v Knights Corner a ten v koprocesor Xeon Phi, jak jej Intel momentálně nazývá.

Intel Xeon Phi Rajeeb Hazra
Intel Xeon Phi a Rajeeb Hazra

Je vám asi jasné, že nedošlo ke zveřejnění žádných přesných specifikací - kolik jader bude finální model mít, jak širokou sběrnici, jaký výpočetní výkon a spotřebu. Je ale jisté, že půjde o poslední verzi, o níž jsme psali, tedy o 50+ jádrové provedení vyráběné 22nm „3D“ procesem.

Intel Xeon Phi
Intel Xeon Phi

Přes to všechno můžeme z oficiální prezentace něco málo odvodit. Ačkoli byla zaměřená čistě marketingově s řadou exponenciálně rostoucích grafů, pár čísel o systémech s tímto koprocesorem obsahuje, takže si hrubou představu udělat můžeme. Specifikace uvádějí 181 TFLOPS pro celý superpočítač - ten sestává ze 140 bloků, které kromě 54-jádrového Phi nesou dva klasické osmijádrové Xeony E5 na 2,6 GHz. Po odečtení výkonu procesorů nám zbývá 134 TFLOPS na 140 Phi koprocesorů. To znamená méně než 1 TFLOPS teoretického výkonu na čip, což znamená, že se Intelu (zatím) nepodařilo dosáhnout slíbené mety přes 1 TFLOPS double-precision výkonu.

Pro srovnání můžeme připomenout, že právě 1 TFLOPS v double-precision bude nabízet čerstvě ohlášená AMD FirePro W9000, přičemž GPU GK110 společnosti Nvidia bude patrně ještě těžší kalibr. Pokud byste si chtěli připomenout genezi projektu Larrabee, mrkněte do našeho rekapitulačního článku:

Ačkoli mu v těchto dnech bude rok, nedá se říct, že by se na situaci cokoli razantně změnilo - následující seznam ilustruje, co se odehrálo v tomto mezidobí (chronologicky):

Případně vám můžeme nabídnout informace o architektuře (které Intel poskytl před 4 roky):

Zdroje: 

Intel (tisková zpráva)

Diskuse ke článku Intel zase o kousek víc uvedl Larrabee - tedy Xeon Phi

Čtvrtek, 21 Červen 2012 - 09:25 | Milan007 | Nejak se v tom ztracim. Pokud pristoupim na...
Středa, 20 Červen 2012 - 18:05 | Richelieu Home | A neni lepsi tam misto 2x Xeon E5 8/16 dat 1x...
Středa, 20 Červen 2012 - 14:37 | no-X | No, není... Mám dojem, že i některé systémy se...
Středa, 20 Červen 2012 - 14:32 | mikeczcom | jeden blok je tedy 2x xeon a 1x xeon fí.... to na...

Zobrazit diskusi