Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Novoroční ohlédnutí za rokem 2014 očima osmi českých redaktorů

Po několikaleté pauze pro vás máme novoroční rekapitulaci minulého roku pohledem různých osob z několika českých redakcí. Ztotožníte se s některým názorem, nebo máte ještě jiný, vlastní, devátý? :-)

Ještě než se dostaneme k samotnému obsahu, si v krátkosti připomeneme, jak vlastně tento článek vznikl: Každý z přizvaných redaktorů dostal možnost vyjádřit se v libovolném (tzn. i nulovém :-) rozsahu ke každému z deseti následujících témat. Každý redaktor, který se projektu zúčastnil, může na „svém“ webu obsah článku odpublikovat, pokud nebude upravovat nebo cenzurovat cizí názory. Na úrovni doporučení pak figuruje obyčej nejdřív formulovat svůj názor a teprve poté si přečíst názory ostatních - ale jak sami uvidíte, ne vždy se toto podařilo dodržet :-).

Seznam pozvaných:

  • Jirka Souček /no-X/ (DIIT)
  • Lukáš Fiala (EHW)
  • Mirek Jahoda (EHW)
  • Honza Olšan (EHW)
  • Lukáš Václavík (Cnews)
  • Adam Kahánek (Computer)
  • Adam Vágner (PCT)
  • Pavel Urbánek (PCT)

Nejlepší produkt roku

Lukáš Fiala: Před rokem jsem si stěžoval na vysoké ceny procesorů, letos proto za nejlepší produkt volím Pentium G3258. Společně s levnou deskou, na níž výrobce (Intelu navzdory) umožnil přetaktování, představuje jednu z mála možností, jak s omezeným rozpočtem postavit solidně výkonný herní stroj.

Jirka Souček: Omezím se na segment grafických karet. Neumím totiž objektivně zhodnotit, zda je lepším produktem cenově dostupný low-endový smartphone, mainstreamová grafická karta nebo high-endový software. I v rámci světa polygonů není takové rozhodování nejjednodušší. Proč? Jednoho uživatele mohl uspokojit nákup GeForce GTX 750(Ti) v době vydání, kdy měla nejen nízkou spotřebu a lepší výkon než Radeon R7 260(X), ale také výhodnější poměr cena / výkon. Druhého mohly oslovit Radeony řady R9 290 /nebo dokonce R9 280/, když přišly razantní slevy – nebo ještě dříve, když běžela Litecoin mánie. Třetího mohly nadchnout GeForce s GPU Maxwell GM204, které nabídly high-endový výkon při spotřebě vyššího mainstreamu. Nu a čtvrtý může považovat za to nejlepší API Mantle nebo třeba Catalysty Omega, protože mu zvýšily výkon a zlepšily podporu pro video, aniž by musel vydat jedinou korunu za nový hardware.

Vybrat jeden produkt není možné. GeForce GTX 750(Ti) nabízela lepší poměr cena / výkon než konkurence jen krátce po vydání a později navíc vyšlo najevo, že její technologická výbava v některých ohledech pokulhává i za čipy předešlé generace. Radeony R9 290 si sice dlouho vedly dobře, ale s nástupem druhé generace Maxwellu už hrajou co do výkonu jen druhé housle a co do spotřeby spíš třetí. GeForce GTX 980 je pak velice drahá a tudíž dostupná jen velmi omezené skupině uživatelů a nadějné GeForce GTX 970 s bezkonkurenční cenou pošramotily pověst bzučící napájecí obvody. Mantle se pak týká jen vybraných her a Omega Catalysty zaujmou spíše multimediálně zaměřené uživatele. Jak vybrat? Buďto jiný produkt pro každý kvartál, nebo s přimhouřenýma ušima GeForce GTX 970 :-).

Nvidiageforce Gtx 980 Keyvisual

Mirek Jahoda: Mám-li zůstat u našemu magazínu nejbližšího křemíku, volím jednoznačně GPU Nvidia GM204. Po stránce efektivity lze většímu Maxwellu těžko něco vytknout, naopak se jedná až o překvapivě vysoký skok. Cvrkot cívek na velké části prodávaných GeForce GTX 970 je určitou kaňkou na vnímání GM204 koncovými zákazníky, nemůže však ovlivnit hodnocení zdařilosti čipu jako takového.

AMD letos skutečné novinky na poli GPU vynechala a její s CPU spjaté aktivity jsou lehce rozporuplné, Intel jde pro změnu cestou strojového a skoro až nudného pokroku. Za zmínku přesto stojí levný přetaktovatelný procesor vydaný ke dvacátému výročí – Intel Pentium G3258 a Core M na architektuře Broadwell.

Jan Olšan: Protože mám nejradši branži procesorů, volím Xeony E5-2600 v3 (jinak též Haswell-EP). Už předcházející generace těchto serverových CPU byla dobrá, ale letos Intel až nečekaně šlápl na plyn. Generace v3 má na stejném 22nm výrobním procesu novou architekturu (což sebou nese třeba instrukce FMA a AVX2), přesto ale přišlo i na zvednutí počtu jader až na osmnáct. Škoda je, že kvůli bugu odpadlo rozšíření TSX, i tak je ale toto navázání na desktopový Haswell šťavnaté. Pochopitelně s výhradou, že takový čip stojí tisíce dolarů. Ale jak napsal Kurt Vonnegut, „tak to chodí“. Pokud někdo říká, že v oblasti procesorů panuje nuda, je Haswell-EP důkaz o opaku.

Pokud vás CPU neberou, ocenil bych v oblasti grafik architekturu Maxwell čipů GM107 a GM204. A to hlavně za to, jak se Nvidii podařilo zlepšit spotřebu karet, a to opět bez přechodu na modernější proces. Důležité je, že se tím otevřel i prostor k dalšímu zvyšování výkonu. Herní highend si může dovolit TDP až někde nad 250 W, a tuto nevyužitou rezervu si může Nvidia v příštím roce vybrat – třeba s čipem GM200. Kromě toho to má ale i výhody stran chlazení, ekologie, výdrže na baterii a tak podobně. Zvyšování energetické účinnosti je v krátkosti nutnost pro další pokrok GPU i CPU, a tím pádem je Maxwell určitě krok správným směrem.

Lukáš Václavík: Za mě Nvidia GM107. Koupit kartu za za tři až čtyři tisíce korun, která prakticky nemá problémy s jakoukoliv hrou ve Full HD, je úsporná a lze ji tiše uchladit, to je sen. V sadě s mini-ITX deskou, Pentiem G3258, 8 GB paměti a SSD se dá postavit maličký herní stroj s cenou a provozními vlastnostmi podobnými, jako mají nextgen konzole.

Pavel Urbánek: Z oblastí, které sleduji podrobněji, jsem vybral dvě věci. První z nich je herní myš Steelseries Rival. Ať už jste fandové her, nebo náruživí uživatelé počítače, kvalitní myš je opravdu základem. Rival náročná kritéria, která klademe na herní myši, bezproblémově splňuje. Jde o ergonomickou myš, s přesným optickým senzorem, kvalitními povrchy, lehce ohebným kabelem a solidními tlačítky. Navíc je myš velká, takže sedne i do velké ruky, což je na trhu spíše výjimkou.

Druhý bod není jeden produkt, ale hned několik různých variant od vícero výrobců. O co jde? O fullcover vodní blok pro základní desky. Jak je zvykem u grafických karet, tak většina jejich vodníků chladí nejen GPU, ale i VRAM a napájecí kaskádu, případně další prvky. Nyní máme podobnou záležitost dostupnou pro vybrané základní desky! Vodní blok se samozřejmě stará o chlazení procesoru, dále pak napájecích obvodů a dalších topivých čipů na desce. Místo dvou, tří nebo i čtyř bloků je nyní možné použít jeden. Instalace je snadná, vodník je jednodušší a vejde se snadno i na formát mini-ITX (a ušetří se za fitinky). Má to ale i své nevýhody – se změnou desky přijdete i o chladič procesoru, a také výměna CPU je složitější. Není to tedy řešení pro každého, ale pro řadu vodníkářů je to radost.

Bittech Geforce Gtx 970

Adam Vágner: Intel mě mile překvapil Pentiem G3258 a Nvidia s GTX 750 a 750 Ti – prvními GPU s architekturou Maxwell s jejich provozními vlastnostmi a poměrem výkon/watt. Ale všechno nakonec přebily GeForce GTX 970, které konečně trochu otřásly poněkud strnulým trhem výkonnějších karet a které musí mít i příznivci AMD rádi za to, jaký vliv měly na ceny Radeonů. Jenom je hloupé, že oč lepší provozní vlastnosti mají a oč jsou díky tomu jejich chladiče tišší, o to víc je znát ono vrčení cívek v zátěži.

Tagy: 

Diskuse ke článku Novoroční ohlédnutí za rokem 2014 očima osmi českých redaktorů

Úterý, 6 Leden 2015 - 14:44 | Puf a Muf | No, je to takový blbý, ale nedá mi to... koho od...
Pátek, 2 Leden 2015 - 22:54 | Maťko911 | Nesporne je to patlanica - ako s každou...
Pátek, 2 Leden 2015 - 19:40 | ODSakEda | Přesně tak! Cizí data - nejen filmy a hudbu a...
Pátek, 2 Leden 2015 - 18:02 | Vratislav Boch | Tak asi takhle. Ja v pocitaci nemam NIC o co bych...
Pátek, 2 Leden 2015 - 15:37 | Psycho Mantis | Statisticky se kradou telefony mnohem častěji než...
Pátek, 2 Leden 2015 - 12:15 | Noxik | Problem je, ze kdyz prijdu do bezneho elektra...
Pátek, 2 Leden 2015 - 12:14 | Noxik | Jenze vetsina lidi, co cte tyto stranky na zapad...
Čtvrtek, 1 Leden 2015 - 21:51 | Anonym | Kontroverze spíš je, udělat mobil co nejvetší...
Čtvrtek, 1 Leden 2015 - 21:30 | Vratislav Boch | To je v poradku ale kdyvbych chtel byt paranoidni...
Čtvrtek, 1 Leden 2015 - 21:29 | Vratislav Boch | Treba ty ktera mam v telefonu ktery muzzu...

Zobrazit diskusi