Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ovladač Nvidia 319.12 beta pro Linux konečně s Optimusem!

Nvidia Optimus štítek
Tři roky, dva měsíce a jeden Linusův prostředník. Tolik bylo potřeba, aby Nvidia přestala ignorovat své zákazníky a přišla s ovladačem podporujícím Optimus. Byť zatím v beta verzi, je jasné, že stabilní vydání přijde brzy a tak si konečně budeme moci tuto pachuť vymést z úst...

Jistě chápete, proč Nvidii nijak zvlášť neaplauduji a neděkuji za to, že se konečně zhostila oficiální podpory své vlastní technologie, když si tak ráda hraje na Linuxu vstřícnou firmu. Optimus je součástí velké části dnes prodávaných výkonnějších notebooků s Intel procesory, při určitých požadavcích na notebook se mu prakticky ani nelze vyhnout a tak je více než 3 roky trvající absence podpory doslova ostudná. A věřím, že kdyby se na adresu Nvdiie v souvislosti s Optimusem nevyjádřil veřejně sám Linus Torvalds, byla by ostudná i nadále. Ale dost politiky, věnujme se technice a tedy novinkám ovladače verze 319.12 beta (oproti verzi 313.30).

O Optimusu jsme vás informovali podrobně:

Je zde počáteční podpora pro obnovu efifb konzolí na UEFI systémech, kde je primární displej zobrazován skrze VGA či TMDS (DVI, HDMI, LVDS) připojení. Je zde podpora pro Underscan (dříve znám jako Overscan Compensation) a nějaké novinky pro X.Org. Mezi nově podporovanými grafikami figuruje GeForce GTX 650 Ti BOOST.

Dále jsou přidány aplikační profily pro klientskou část GLX, podpora šifrovaného podepsání kernelového modulu ovladače, MetaMode atributy PanningTrackingArea a PanningBorder, nově též RandR 1.3 a počáteční podpora pro RandR 1.4 Provider objekty (což je právě implementace pro Optimus, tedy přesně řečeno jde o rendering desktopu na Nvidia GPU a poslání výsledku na např. Intel GPU k zobrazení na monitoru).

A nakonec musíme zmínit obligátní hromadu menších či větších oprav. Celkově stojí ovladač řady 319 za pozornost, pochopitelně s ohledem na beta stádium nedoporučuji jeho použití každému. Pokud ale máte notebook s Optimusem a projekt Bumblebee vás neuspokojuje, pak možná tento ovladač risknete i v beta verzi.

Nvidia 319.12 beta s Optimusem:

Tak Nvidie, a co Wayland? Nebo to zas potrvá 3 roky, 2 měsíce a 1 „fakáč“? ;-)

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ovladač Nvidia 319.12 beta pro Linux konečně s Optimusem!

Středa, 17 Duben 2013 - 12:31 | Slavo Krupa | Hore mate preklep ( nvidie) a tato sprava ma...
Pátek, 12 Duben 2013 - 11:14 | MildaEvilda | *sigh* Optimus, bez Optima,..., s Optimem

Zobrazit diskusi