Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Postaví TSMC továrnu v USA?

TSMC Fab12
Že nám pracovní síla v jihovýchodní Asii zdražuje, to asi netřeba konstatovat. Současně je třeba být, pokud to jde, trochu blíže k zákazníkovi a také zatopit konkurenci. Vlastní továrna na území USA by firmě TSMC pomohla ve všech těchto ohledech...

TSMC má opravdu hodně zakázek od partnerů, kteří nemají vlastní výrobní kapacity. Ať již jde o Qualcomm, AMD, Nvidii, nebo čerstvě Apple, situace se pro TSMC spíše zhoršuje: dlouhodobě platí, že o její výrobní kapacity se klienti doslova musí porvat. Postavení nové továrny ve státě New York by problém z velké části vyřešilo a současně zatopilo konkurenci typu GlobalFoundries či výhledově Apple tolik nenáviděnému Samsungu.

Spekulace o tom, že by právě TSMC měla stavět v tomto americkém státu, vycházejí ze skutečnosti, že jistá nejmenovaná společnost si najala konzultační firmu Deloitte, aby pro ni v okresech Rensselaer, Saratoga a Utica prozkoumala zdroje vody, elektřiny a plynu, zdali jsou dostatečné k provozování továrny o celkové rozloze 3,2 miliónu čtverečních stop s více než tisícovkou zaměstnanců, z nichž 40 % budou inženýři (připomínka pro neznalé poměrů v USA: ve smyslu technické profese s klidně jen Bc. vzděláním, nikoli inženýrského titulu jak jej známe u nás či v Německu). Výška budovy 180 stop, tedy téměř 55 metrů a možnost v budoucnu případně dále expandovat, též jasně indikují, že jde o něco velkého. Projekt by měl spolykat pár miliard dolarů.

Tento týden prosáklo na povrch, že koncem minulého roku byl kongresman Bill Owens ze státu New York na pracovní cestě po Tchaj-wanu, kde se setkal s finančním ředitelem TSMC. Dle Tchaj-wanských představitelů byl motivem cesty právě zájem TSMC v tomto státu. A propojením obou zmíněných skutečností vznikl dnešní „rumour“.

Bill Owens dále komentuje, že ať už si průzkumy na území státu zadal kdokoli, bude to pro New York dobré a on sám doufá, že je to právě TSMC. Vlastní výrobní kapacity na území, kde má velké množství svých významných odběratelů, by pochopitelně TSMC vyřešily řadu problémů, ostatně pracovní síla v krizí zmítaných USA je v této době levnější, zatímco v Asii spíše zdražuje (ač se třeba giganti formátu Foxconn snaží, seč jim síly stačí, aby se to nedělo). Je třeba ale dodat, že největší smysl by rozjetí výroby čipů u TSMC v USA dávalo, kdyby se i následné montáže prováděly na území USA. A to nás třeba v případě Applu vrací k pár měsíců staré informaci, dle které šéf firmy Tim Cook zvažuje navrátit výrobu zařízení Apple na území USA. Bylo tím myšleno právě toto, nebo naopak i další kroky výroby, kdy by Apple vyřešil odvěký problém s nedůstojnými podmínkami Číňanů a Číňanek, kteří nyní jeho produkty v Asii vyrábějí? Uvidíme, příští rok jistě budeme moudřejší, ale krásně by nám to zapadalo do konceptu, o kterém jsme hovořili v červenci, a sice že TSMC nabídne významným zákazníkům vždy jednu kompletní továrnu o kterou se nebudou muset dělit s nikým jiným. A Apple významným zákazníkem rozhodně je.

TSMC v tuto chvíli již na území USA vlastní firmu WaferTech v Camasu ve státě Washington, ta ale vyrábí „jen“ 200mm wafery, přičemž budoucnost leží ve 450mm. Navíc WaferTech je z pohledu zájemců o výrobu u TSMC jen malá firmička.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Postaví TSMC továrnu v USA?

Čtvrtek, 22 Listopad 2012 - 12:04 | jm1 | Dle vlastního WWW se ve WaferTech zřejmě nevyrábí...

Zobrazit diskusi