Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Preview: Synology DS1513+, Rolls Royce mezi Atomovými NASy

Synology DS1513+ a Western Digital NasWARE 3TB WD30EFRX
Osud tomu chtěl, že se mi dostal do rukou NAS Synology DS1513+ postavený na platformě Intel (Atom CedarView). Sice poněkud dražší, ale za to od výroby našlapaný funkcemi. NAS je jednou z nich…

Tu se už dostáváme k síle samotného NASu a jisté univerzalitě jeho konceptu. Na ploše jste si jistě všimli kouzelné ikonky Centrum balíčků, která vás pošle v podstatě do takového „appstore“ od Synology, tedy obchodu s aplikacemi, přičemž pojem „obchod“ se v pravém slova smyslu využívá spíše ojediněle. Vlastně jediná aplikace, která tam jde koupit za peníze, je McAfee antivirus, namísto tlačítka Instalovat má tlačítko Vyzkoušet. Zkrátka žádnou registraci jako do jiných „appstorů“ zde nepotřebujete.

Synology DS1513+ – Centrum balíčků - Zálohování

Aplikace jsou zde rozděleny dle typu (můžete si samozřejmě vypsat všechny). Sekce zálohování nabízí několik možností, kam zazálohovat data z vaší Synology DiskStation, pouze Time Backup je určen k zálohování do DiskStation z klientského počítače.

Synology DS1513+ – Centrum balíčků - Multimédia

V sekci Multimedia je několik zajímavých multimediálních převážně serverových řešení, zajímavá je třeba aplikace Download Station, která z NASu udělá klienta pro stahování souborů z internetu různými metodami, FTP/HTTP počínaje a BitTorrentem zdaleka nekonče.

Synology DS1513+ – Centrum balíčků - Obchodní činnost

Do sekce Obchodní činnost spadly věci, které mohou z DiskStation udělat v podstatě webserver, kdy za vás centrum balíčků nainstaluje automaticky třeba Drupal, WordPress, e-mailový server či další užitečnosti.

Synology DS1513+ – Centrum balíčků - Zabezpečení

V zabezpečení je již zmíněný placený antivir od McAfee, je zde i bezplatný Essential, ovšem ne od Microsoftu, ale od Synology a za zmínku určitě stojí celkem promakaná aplikace Surveillance Station, která z NASu spolu s IP webkamerami udělá docela obstojné centrum kamerového zabezpečení. Bohužel je v tom drobný háček: v základu je licence pouze pro 1 kameru (DS1513+ jich podporuje max. 20 současně, licence pro 1 kameru stojí něco mez 12 a 13 stovkami, v licenčním balíčku po 4 kamerách to vychází kosmeticky levněji).

Synology DS1513+ – Centrum balíčků - Nástroje

Poslední (zatím ;) sekcí jsou Nástroje, kdy můžete udělat z vašeho NASu třeba telefonní VoIP ústřednu Asterisk, proměnit NAS v DHCP server, nainstalovat známého správce MySQL databází phpMyAdmin, případně pomocí nástroje High Availability spojit dva Synology NASy v cluster pro případ výpadku jednoho z nich, a tak dále.

Co by to bylo za linuxovou mašinu, kdyby do ní nešlo instalovat vlastní aplikace. Možnosti, jak do Synology NASu dostat vlastní aplikace, jsou dvě. Buďto si stáhnete příslušný balíček a pošlete jej do NASu ručně, což je velmi jednoduché…

Synology DS1513+ – Centrum balíčků - ruční instalace balíčku

…nebo si přidáte vlastní repozitář čili zdroj dalších balíčků, např. server SynoCommunity.

Synology DS1513+ – Centrum balíčků - vlastní zdroje balíčků

Pak se vám v Centru balíčků objeví další sekce Komunita a v ní řada neméně užitečných aplikací. Třeba novější Python, než je v základu v sekci Nástroje.

Synology DS1513+ – Centrum balíčků - Komunita

Ten se hodí třeba pro šikovnou HTML5 konzoli GateOne, která může spolu s Midnight Commanderem sloužit jako velice užitečný správce souborů v NASu uložených. Pochopitelně včetně těch, které jsou součástí samotného operačního systému.

Synology DS1513+ – Gate One HTML5 terminál s Midnight Commanderem

Všechny nově nainstalované aplikace se objeví v nabídce Start, pokud tedy nejde o služby (jako třeba Python), které se jako aplikace nespouštějí, ale běží prakticky pořád.

Synology DS1513+ – nabídka Start s novými aplikacemi

Možností využití NASu je tedy skutečně nepřeberně. V Synology si s DiskStation Managerem (DSM) docela vyhráli. Tak moc, že jej až preferují vlastníci některých konkurenčních NASů. Existuje např. modifikace DSM pro NASy od QNAPu a celkem obstojně běží DSM třeba v HP Proliant MicroServeru N40L s dvoujádrovým Turionem (nejlépe poté, co je do něj nahrán upravený BIOS zprovozňující bezproblémové AHCI na všech SATA portech).

Člověka by skoro přešla chuť zkoušet do tohoto NASu dostat Windows Server. Vlastně co skoro … mně tedy přešla (chtěl jsem to zkoušet, ale nakonec jsem se rozhodl, že ten produkt nebudu prznit ;-). Synology má v nabídce i NASy s grafickým výstupem, který prozrazuje, že jde opravdu o úplně normální PC (objeví se klasický AMI BIOS), tam není s instalací Windows problém, stačí připojit USB klávesnici a myš a nabootovat instalačku z USB. Tento NAS bez grafického výstupu by byl asi tvrdší oříšek, určitě by se musela instalace připravit bokem a pak ji zkusit do NASu přenést a doufat, že se chytne veškerý hardware, nebo alespoň síťovka, aby bylo možné jej ovládat vzdáleně … ne, kvůli tomu si nejspíš nikdo Synology DS1513+ kupovat nebude ;-).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Preview: Synology DS1513+, Rolls Royce mezi Atomovými NASy

Úterý, 24 Září 2013 - 09:14 | Adam Fire | Na tv Panasonic musíš dát titulky do kontejneru...
Středa, 18 Září 2013 - 20:03 | HoperKH | Komu se zdá 20k za 1513+ hodně, stačí se podívat...
Středa, 18 Září 2013 - 19:59 | HoperKH | Na jake TV a s jakym nastavenim Synology ti jedou...
Čtvrtek, 12 Září 2013 - 19:28 | Ahzs | Mám dva předchůdce tohoto typu - DS1512+. Pokud...
Čtvrtek, 12 Září 2013 - 09:58 | Anders | Mel jsem levny NAS Etrayz od Xtreameru a pak jsem...
Středa, 11 Září 2013 - 23:37 | corwin78 | Dík.
Středa, 11 Září 2013 - 23:34 | any.sk | V pohode. Bez problemu to zvlada stremovat fullHD...
Středa, 11 Září 2013 - 23:01 | nameless1 | Synology má rychlosti u všech NASů na webu, s...
Středa, 11 Září 2013 - 21:47 | PeZa PeZa | Muzes prosim dat blizsi informace o problemech co...
Středa, 11 Září 2013 - 21:44 | PeZa PeZa | Synology ma obvykle o neco nizsi ceny na...

Zobrazit diskusi