Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Preview: Synology DS1513+, Rolls Royce mezi Atomovými NASy

Synology DS1513+ a Western Digital NasWARE 3TB WD30EFRX
Osud tomu chtěl, že se mi dostal do rukou NAS Synology DS1513+ postavený na platformě Intel (Atom CedarView). Sice poněkud dražší, ale za to od výroby našlapaný funkcemi. NAS je jednou z nich…

Tento článek si neklade za cíl udělat recenzi zmíněného produktu. Kdybych chtěl dělat jeho recenzi, musel bych nad ním strávit tak čtvrt roku, spíše více. Důvody jsou dva. Jednak nemám s NASy příliš mnoho zkušeností, ale především tenhle NAS nabízí už v základu tolik funkcí, že proklepnout je všechny podrobně by skutečně zabralo strašně moc času, nejspíše i pro ostřílené NASisty. Dovolte mi tedy ve stručnosti (snad se to na těch osmi stranách povede ;-) představit vám něco, co jsem si i s mými relativně omezenými zkušenostmi dovolil interně označit „Rolls Roycem mezi NASy“.

Rád bych na začátku připomněl, že tento článek je určen především těm, kteří se ještě s NASy od Synology nesetkali. Ti, kdo je znají, v něm nenajdou nic nového a jestli ano, tak je moc neznají ;-). Až na konkrétní hardwarovou konfiguraci, kterou si probereme trochu detailněji, než uvádí specifikace, se totiž vlastně veškerý zbytek povídání vztahuje na NASy Synology obecně, jmenovitě stěžejní produktové řady DiskStation a RackStation. Použitý software je totiž až na drobné odchylky týkající se konkrétních konfigurací stejný. Jde o Synology DiskStation Manager (DSM), momentálně ve verzi 4.2 (brzy nejspíše vyjde verze 4.3 přidávající několik nových vlastností, ovládáním ale bude stejná).

Pokud jde o mé zkušenosti s NASy, v rukou jsem měl pár (skoro doslova) kousků, a to především z té levnější kategorie, kdy je základem typicky nějaký ARM procesor a to hlavní, co se po tom chce, je být na síti a naslouchat požadavkům okolních počítačů na uložení či vydání dat. S trochou nadsázky řečeno je vrcholem umění takových NASů typicky interní bittorrent klient. Co jsem v rukou neměl, jsem se dočetl zprostředkovaně např. z recenzí kolegy Filipa Marvana a udělal si o tom nějaký obrázek, ať už z výsledků testů, nebo třeba ze screenshotů ovládacího rozhraní (samotný doprovodný text nevyjímaje). Přímou zkušenost to sice nenahradí, ale určitě to dostačuje na vytvoření si patřičného obrázku o testovaném produktu. Proto ostatně takové články vznikají ;-).

Namátkou:

Dlužno zmínit, že jsem osobně spíše příznivcem řešení typu „urob si sám“. Tedy nakoupit hardware a po svém pořešit software. Pokud se tedy nenaskytne nějaké vyloženě levné a funkčně dostačující řešení, které bych vlastními silami za danou cenu nepostavil ani náhodou. Synology DS1513+ do této kategorie určitě nepatří. Levný není, to rozhodně ne, cena sahající ke 20 tisícům Kč (dá se sehnat do 19 tisíc) je na můj vkus poměrně vysoká, navíc jde (jak za chvilku uvidíte) o dvoujádrový End-of-Life Atom, což prostě zavání lácí a nízkým výkonem (byť jde o Atom z rodiny CedarView na 2,13 GHz). Jenže to, co dělá tento NAS tím, čím je, je v první řadě již zmíněná softwarová výbava. A na softwaru si borci ze Synology dali skutečně záležet (a nechají si za to náležitě zaplatit).

Synology DS1513+ – přední strana
Synology DS1513+ – přední strana

Nejprve se ale podíváme na hardwarovou stránku věci. Začneme tím, co je vidět zvenčí. Přední strana je jednoduchá a přímočará, je zde místo pro pět 3,5″ disků s možností uzamčení všech pozic (disky není nutné uzamykat, fungují i tak), Power tlačítko, indikační Status a Alert LEDka a čtveřice LAN LEDek.

Synology DS1513+ – rámečky s pevnými disky

Disky se montují beznástrojově a tedy bezšroubkově, šuplíky obsahují jednoduchý a funkční mechanizmus pro uchycení plus antivibrační gumové distanční podložky.

Synology DS1513+ – zadní strana
Synology DS1513+ – zadní strana

Když čtyři LAN LEDky, tak je jasné, že jsou zde čtyři síťovky. Pro připojení různých periferií, ať už tiskáren, dalších disků či třeba Bluetooth modulu (čímž výčet připojitelných věcí nekončí) slouží čtyři USB 2.0 porty, pro připojení rychlejších (nejčastěji) úložišť pak slouží další dva USB 3.0 porty a též dva eSATA porty. O chlazení se stará dvojice 80mm ventilátorů s relativně jednoduchou možností výměny (každý drží ve vlastním rámečku, který je uchycen dvěma šroubky k šasi).

Napájecí konektor je poněkud zapadlý, ale na funkci to nemá vliv (zdroj je v NASu mírně „utopen“). Spíše je to dobře, protože napájecí kabel nevyčnívá tolik dozadu, takže NAS v zadní části vyžaduje prostoru méně, než bychom normálně čekali (kabel se dá „dříve zahnout“).

To by bylo z vnějšího pohledu vše, víc zde není co řešit. Pojďme se podívat dovnitř, tam to začne být zajímavé.

Synology DS1513+ – pohled do prostoru pro pevné disky
Synology DS1513+ – pohled do prostoru pro pevné disky

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Preview: Synology DS1513+, Rolls Royce mezi Atomovými NASy

Úterý, 24 Září 2013 - 09:14 | Adam Fire | Na tv Panasonic musíš dát titulky do kontejneru...
Středa, 18 Září 2013 - 20:03 | HoperKH | Komu se zdá 20k za 1513+ hodně, stačí se podívat...
Středa, 18 Září 2013 - 19:59 | HoperKH | Na jake TV a s jakym nastavenim Synology ti jedou...
Čtvrtek, 12 Září 2013 - 19:28 | Ahzs | Mám dva předchůdce tohoto typu - DS1512+. Pokud...
Čtvrtek, 12 Září 2013 - 09:58 | Anders | Mel jsem levny NAS Etrayz od Xtreameru a pak jsem...
Středa, 11 Září 2013 - 23:37 | corwin78 | Dík.
Středa, 11 Září 2013 - 23:34 | any.sk | V pohode. Bez problemu to zvlada stremovat fullHD...
Středa, 11 Září 2013 - 23:01 | nameless1 | Synology má rychlosti u všech NASů na webu, s...
Středa, 11 Září 2013 - 21:47 | PeZa PeZa | Muzes prosim dat blizsi informace o problemech co...
Středa, 11 Září 2013 - 21:44 | PeZa PeZa | Synology ma obvykle o neco nizsi ceny na...

Zobrazit diskusi