Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test SanDisk Ultra Plus 128GB a 256GB: čím se kromě kapacity liší?

SanDisk Ultra Plus SSD 2×
V dnešním testu se podíváme na dva velmi příbuzné kousky od SanDisku. Oba patří do rodiny označované jako SanDisk Ultra Plus, jeden má kapacitu 128 GB a druhý 256 GB. Oba s řadičem Marvell.

Nedalo mi to a musel jsem vyzkoušet ještě jednu věc, která na mě po zkušenostech z pauzami zpřetrhaného Tutus-brutus testu přímo křičela: otestovat benchmarkem SSDčko v závislosti na volné kapacitě. Jestli v těch testech není nějaká záhada, pak by se měl SanDisk Ultra Plus tvářit jako pomalejší, pokud bude mít nějaké obsazené místo, přičemž by to mělo být měřitelné i v nějakém běžném benchmarku. Třeba CrystalDiskMarku.

CrystalDiskMark - SanDisk Ultra Plus 128GB po Tutus brutusCrystalDiskMark - SanDisk Ultra Plus 256GB po Tutus brutus

První výsledky (zobrazené nad tímto odstavcem) již znáte: jsou z 5. strany a ukazují výkon SSDček po Tutus-brutus testu, bez provedení Secure Erase, ale s vytvořením diskového oddílu přes celé SSDčko. Vytvoření a zformátování diskového oddílu mimo jiné znamená, že příslušné bloky jsou oTRIMovány, jinými slovy patřičný prostor vyhrazený pro vytvářený diskový oddíl je označen jako volný. A SSD o tom díky příkazu TRIM ví, takže s tím také tak počítá.

Já jsem se podruhé rozhodl, že na to půjdu takříkajíc od lesa, tedy místo toho, abych nejprve otestoval úplně prázdné SSD a pak přidával data, jsem nejprve SSD zcela zaplnil Tutus-brutus testem a poté jsem místo postupně uvolňoval a CrystalDiskMarkem sledoval výkon.

Postupné uvolňování místa spočívalo v tom, že jsem na SSD vytvořil diskový oddíl, nejprve malý a vždy po testu jsem ten oddíl smazal, vytvořil větší a otestoval znovu (zjistil jsem, že pouhé zvětšení existujícího malého oddílu nestačilo, musel jsem opravdu stávající oddíl smazat a vyrobit nový, asi protože Microsoft – vypadá to, že vytvoření oddílu disk oTRIMuje, ale zvětšení svazku se s oTRIMováním nově nabytého prostoru nejspíše neobtěžuje).

Na následujících obrázcích sledujte především rychlosti zápisu, tedy pravý sloupeček v každém screenshotu (levý screenshot je vždy 128GB model, pravý 256GB). Zajímat by vás měla především ta poslední 4K QD32 hodnota, ale nezajímavá není ani ta první, kde jde o sekvenční přístup.

SanDisk Ultra Plus 128GB - CrystalDiskMark - 10%SanDisk Ultra Plus 256GB - CrystalDiskMark - 10%
Volné místo: 10 %
SanDisk Ultra Plus 128GB - CrystalDiskMark - 33%SanDisk Ultra Plus 256GB - CrystalDiskMark - 33%
Volné místo: 33 %
SanDisk Ultra Plus 128GB - CrystalDiskMark - 66%SanDisk Ultra Plus 256GB - CrystalDiskMark - 66%
Volné místo: 66 %
SanDisk Ultra Plus 128GB - CrystalDiskMark - 90%SanDisk Ultra Plus 256GB - CrystalDiskMark - 90%
Volné místo: 90 %
SanDisk Ultra Plus 128GB - CrystalDiskMark - 100%SanDisk Ultra Plus 256GB - CrystalDiskMark - 100%
Volné místo: 100 %

Jak vidíte, je to zajímavě odstupňováno a pokud to nevidíte, snad pomůže tento graf:

SanDisk Ultra Plus 128GB + 256GB - závislost rychlosti zápisu na volném místě (CrystalDiskMark)
SanDisk Ultra Plus 128GB + 256GB - závislost rychlosti zápisu na volném místě (CrystalDiskMark)

Zkrátka a dobře: už po drobném obsazení místa rychlost zápisu klesá, takže výsledky, které jste měli možnost vidět v benchmarcích, když bylo ještě SSD v podstatě celé prázdné, jsou poněkud nadhodnocené. Tak je tomu ale ve všech možných recenzích, kde se recenzenti nijak nezaobírají tím, co s SSDčkem udělá jeho zaplnění. Ono i na 256GB SSDčku už Windows od verze Vista výše zaberou po samotné instalaci i se swapáky a hiberfily něco kolem 10 % místa, takže i tam bude snížení rychlostí znát, o 128GB modelu ani nemluvě. Není to nic dramatického, ale čím více místa obsadíte, tím bude SSD co do zápisu pomalejší.

Na rychlosti čtení se to moc neprojevuje, nicméně i tak jsem zaznamenal jistou zvláštní anomálii. Krásných hodnot přesahujících 500 MB/s jsem se dočkal pouze jednou a paradoxně na tom menším SSDčku při uvolnění pouze 10 % místa. V testech provedených o něco dříve jsem se naopak dočkal těchto rychlostí v obou případech (první test s úplně novým SSD a test po Tutus-brutus testu).

Dalo by se na těchto SSDčkách provádět ještě nějaké zkoumání, ale myslím, že je nejvyšší čas celou tu anabázi nějak ukončit ;-).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test SanDisk Ultra Plus 128GB a 256GB: je lepší Marvell než SandForce?

Pátek, 20 Prosinec 2013 - 02:55 | M P | Inak pevne verim, ze ten disk bude este poriadne...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 15:40 | a b | prosim o test Samsung EVO
Středa, 4 Prosinec 2013 - 17:30 | Duck Daffy | Jojo, tohle přemýšlení nad výsledkama se mi WIFTe...

Zobrazit diskusi