Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test SanDisk Ultra Plus 128GB a 256GB: čím se kromě kapacity liší?

SanDisk Ultra Plus SSD 2×
V dnešním testu se podíváme na dva velmi příbuzné kousky od SanDisku. Oba patří do rodiny označované jako SanDisk Ultra Plus, jeden má kapacitu 128 GB a druhý 256 GB. Oba s řadičem Marvell.

Samozřejmě jsem provedl i oblíbený Tutus-brutus test trvající 24 hodin, který spočívá v zápisu 16kilových bloků náhodných dat na z poloviny náhodná místa. V tomto testu obvykle dostávají všechny zmínky z krasožvástových specifikací týkající se IOPS na frak.

Oba SanDisky jsou v grafu šedou barvou, ten 256GB více světlou a kdybyste měli problém ho odlišit, snadho ho poznáte podle toho, že je za všech okolností rychlejší než jeho 128GB bráška. Doplním, že test je pochopitelně vždy prováděn po Secure Erase (jinak by to ani nemělo smysl).

Tutus-brutus test: 24 hodin, 50% náhodný zápis, 16K bloky
(Graf je rolovací do stran, bafněte za šoupátko pod ním a jeďte doprava)

Začínáme na relativně krásných rychlostech, ovšem velice brzy rychlost padá pod 80 MB/s, resp. někam nad 60 MB/s u menšího modelu. Pokud vím, tuhle funkci, kdy se SSD po krátký čas jeví jako rychlejší, nazývá SanDisk nCache. Je to trik, kdy se malá část flash paměti rezervuje pro tuto funkci a funguje tak, že se agreguje několik operací zápisu menších bloků dat a do flash paměti putuje jako jeden velký blok dat, což je vždy rychlejší. Až později si to vnitřně SSD rozepíše do menších bloků dat tak, aby byla data na svém místě. Problém je, jak si za nějaký čas ukážeme, že nCache se v Tutus-brutus testu moc neprojevuje ;).

Poté, co je přepsána celá kapacita SSD (128GB po půlhodině, 256GB po nějakých 50 minutách) dochází k dalšímu zpomalení, protože veškerá kapacita už je vyčerpána a řadič musí v rámci wear-levelingu data přehazovat jak vidlemi z jednoho místa na druhé, což jej pochopitelně vytěžuje.

Každopádně abych to shrnul: Když se podíváme na křivky představující práci po zaplnění kapacity, podává 128GB verze SanDisku Ultra Plus srovnatelné výsledky se všemi ostatními dosud testovanými consumer-class SSDčky, avšak celou dobu je o něco rychlejší, což je rozhodně plus, byť v daném segmentu malé a bezvýznamné.

S výjimkou počáteční fáze do zaplnění celé kapacity je dokonce rychlejší než 120GB Intel 320 Series SSD a zhruba do prvních 3 hodin práce je dokonce rychlejší než (dle výrobce) enterprise-class SSD Intel S3500 120GB, pak je to víceméně plichta s tím, že Intel o zanedbatelný fous vede. 256GB verze pak nad 120GB Intelem S3500 vede o podobný fous a fakticky nad ním vede pořád. Proto od nás také 120GB S3500 Intel SSD dostal čtvrté ocenění, protože takhle by prostě enterprise SSDčko vypadat nemělo.

Ať tak či onak, kdybych měl SanDisk Ultra Plus srovnat s běžnými do té doby testovanými consumer-class SSD, řekl bych, že to vůbec není špatná volba. Pokud hodláte SSD týrat více, pak se ukáže SanDisk jako horší. Ale jako běžné spotřební SSD na systém a nějaké ty aplikace to vůbec nevypadá jako špatná volba.

Tak, teď jsem SSDčka trošku unavil Tutus-brutus testem a pojďme se podívat, jak si poté povedou v běžných testech.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test SanDisk Ultra Plus 128GB a 256GB: je lepší Marvell než SandForce?

Pátek, 20 Prosinec 2013 - 02:55 | M P | Inak pevne verim, ze ten disk bude este poriadne...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 15:40 | a b | prosim o test Samsung EVO
Středa, 4 Prosinec 2013 - 17:30 | Duck Daffy | Jojo, tohle přemýšlení nad výsledkama se mi WIFTe...

Zobrazit diskusi