Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test SanDisk Ultra Plus 128GB a 256GB: čím se kromě kapacity liší?

SanDisk Ultra Plus SSD 2×
V dnešním testu se podíváme na dva velmi příbuzné kousky od SanDisku. Oba patří do rodiny označované jako SanDisk Ultra Plus, jeden má kapacitu 128 GB a druhý 256 GB. Oba s řadičem Marvell.

SanDisky Ultra Plus jsou poměrně zajímavá SSDčka. Uvnitř tradičního 2,5″ formátu je half-slim SATA SSD, v podstatě low-endové z nich dělá použitý čtyřkanálový řadič (jiná SSD mívají 8kanálový) a obsahují poměrně rychlé čipy, což tu čtyřkanálovost z velké míry kompenzuje. Samotná konstrukce jako by byla dělána k tomu, aby tyhle kousky dobře vycházely v recenzích, protože skutečně podávají výkon lepší než dosavadní relativně levné SandForcové modely od různých výrobců, především pak proto, že si na rozdíl od SandForce nehrají na kompresi, takže veškerá data se zapisují a čtou stejně rychle. Tedy do té doby, než dojde k většímu zaplnění, což se už v běžných rychlorecenzích obvykle neříká.

Ptáte se, jestli bych si i poté, co jsem si to všechno vyzkoušel, koupil toto SSD raději než třeba do nedávna nejlevnější SandForcovské Kingstony V300 s 19nm NAND flash Toggle Mode čipy? Asi ano. Rychlosti klesající se zaplněním bych se jistě dočkal i u SandForce-based SSDček, nicméně podle Tutus-brutus testu neklesá rychlost u zmíněného Kingstona tak rychle jako u SanDisku, takže dokud je SanDisk víceméně prázdný, je svižnější než Kingston. Nicméně CrystalDiskMark, jehož scénář využití SSD by měl být běžné konzumní realitě značně blíže než Tutus-brutus test, se mi snaží říci, že prázdný 120GB Kingston SSDNow V300 by na tom měl být s rychlostmi zápisu velmi zhruba podobně jako SanDisk obsazený ze 33 %. Navíc je SanDisk rychlejší na čtení, protože v obou případech jde o komprimovaná data, která Kingstonu nedělají až tak dobře (kvůli SandForce řadiči), zatímco SanDisku s Marvell řadičem je to srdečně jedno.

CrystalDiskMark - Kingston SSDNow V300 120GBSanDisk Ultra Plus 128GB - CrystalDiskMark - 66%
Srovnání: prázdný Kingston V300 120GB (vlevo) vs. ze 66 % volný SanDisk Ultra Plus 128GB (vpravo)

Ve finále mi tak přijde stále SanDisk lepší volbou než nejlevnější Kingston SSDNow V300, a to i přesto, že je SanDisk dražší. Není ale dražší o tolik, aby to byl nějaký problém (jsou to zhruba dvě stovky, nebo lze též říci, že je 128GB SanDisk Ultra Plus o nějakých 9 % dražší). Jestliže jsem tedy 120GB Kingstonu V300 udělil ocenění s jednou hvězdou, musím totéž udělat i u 128GB SanDisku Ultra Plus.

Na více hvězdiček to podle mě není, protože to by musel být SanDisk Ultra Plus ještě o poznání lepší, nebo by musel být v kategorii 120+GB SSDček nejlevnější. Kdybyste chtěli namítnout, že SanDisk je přeci jen znatelně lepší než Kingston V300, jakože asi je, pak bych na to rád opáčil, že od té doby, co vyšel Kingston V300, což je skoro rok, tak bych podobný pokrok, jaký SanDisk předvedl, očekával, takže není důvod plýtvat hvězdičkami. Jedna bronzová je podle mě adekvátní.

Deep in IT ocenění Bronze (bronzové)
Bronzové ocenění Deep in IT pro SanDisk Ultra Plus 128GB
„za výborný poměr cena/výkon ve 120/128GB kategorii SSD“

Hodnocení

Klaďas
Klady
 +  Toggle NAND flash (rychlost prakticky jako u řady HyperX)
 +  výška jen 7,5 mm (+ možnost zvýšit na 9 mm)
 +  ucházející cena s ohledem na výkon
Záporňák
Zápory
 −  nižší trvanlivost (19nm čipy)
Kruťák
Specifika
/?\ Znatelný pokles rychlosti v závislosti na zaplnění

Poděkování

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme:

Diskus logo

SanDisk Ultra Plus SSD 2×
SanDisk Ultra Plus 128GB + 256GB
AMD The future is fusion logo AMD A8-3850 APU v socketu FM1
AMD A8-3850
Gigabyte logo Gigabyte GA-A75M-UD2H
Gigabyte GA-A75M-UD2H
Abacus logo SilverStone Nightjar 400W SST-ST40NF
SilverStone SST-ST40NF
Softcom logo Lian Li Pitstop T60A
Benchtable Lian Li Pitstop T60A

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test SanDisk Ultra Plus 128GB a 256GB: je lepší Marvell než SandForce?

Pátek, 20 Prosinec 2013 - 02:55 | M P | Inak pevne verim, ze ten disk bude este poriadne...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 15:40 | a b | prosim o test Samsung EVO
Středa, 4 Prosinec 2013 - 17:30 | Duck Daffy | Jojo, tohle přemýšlení nad výsledkama se mi WIFTe...

Zobrazit diskusi