Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test SanDisk Ultra Plus 128GB a 256GB: čím se kromě kapacity liší?

SanDisk Ultra Plus SSD 2×
V dnešním testu se podíváme na dva velmi příbuzné kousky od SanDisku. Oba patří do rodiny označované jako SanDisk Ultra Plus, jeden má kapacitu 128 GB a druhý 256 GB. Oba s řadičem Marvell.

CrystalDiskInfo

CrystalDiskInfo jsem musel povýšit na novou verzi, protože stará mnohé S.M.A.R.T. parametry neznala, především pak počet zapsaných a přečtených dat (osobně považuji za děsné, že se už léta pracuje s jakýmsi nestandardizovaným standardem S.M.A.R.T., kam si každý výrobce může nasekat, co sám uzná za vhodné). V rámci úspory jsem ji ořízl tak, aby se všechny důležité parametry vešly a obrázek nemusel být zvětšovací. Takto vypadala obě SSDčka poté, co jsem je dostal do rukou. Bylo mi řečeno, že na nich probíhaly v rukou kolegy Filipa Marvana nějaké testy SSD cache (a dlužno říci, že pocity z toho rozhodně nebyly kdovíjaké, spíše naopak, ale to teď nechme stranou), nicméně nějak moc dat na ně zřejmě zapsáno nebylo. Obě SSDčka se (soudě dle vracených hodnot) vlastně ani nezahřála.

CrystalDiskInfo - SanDisk Ultra Plus SSD - SDSSDHP-128G - skoro nový
CrystalDiskInfo - SanDisk Ultra Plus SSD - SDSSDHP-128G - skoro nový
CrystalDiskInfo - SanDisk Ultra Plus SSD - SDSSDHP-256G - skoro nový
CrystalDiskInfo - SanDisk Ultra Plus SSD - SDSSDHP-256G - skoro nový

V zásadě jako nový, přesto jsem před dalšími testy provedl Secure Erase. Firmware byl v danou chvíli nejnovější.

SSDLife Pro

V nedbalkách byli naopak přistiženi autoři programu SSDLife Pro, ani jeho nejnovější betaverze 2.5.60 těmto SSD nerozuměla. Informace o zapsaných datech či životnosti tedy neumí pochopit.

SSDLife - SanDisk Ultra Plus nepodporován
SSDLife - SanDisk Ultra Plus nepodporován

SanDisk SSD Toolkit

Sám SanDisk má pro svá SSDčka takový nemastný neslaný toolkit, který kromě základních údajů umí zobrazovat některé S.M.A.R.T. parametry…

SanDisk SSD Toolkit
SanDisk SSD Toolkit

… a asi jako nejužitečnější funkci umí najít a naflashovat nový firmware (v době testování novější nebyl k dispozici). Jinak je to nástroj k ničemu, ani Secure Erase udělat neumí, takže pro tento účel posloužil tradičně starý dobrý DOS a program HDDERASE.EXE (u něhož bývá občas problém najít vhodnou platformu, na některých platformách Intel se zasekne, i když jedete na všech řadičích hezky v IDE režimu, nemá moc rád ani Nvidia čipsety, naopak na AMD A75 běhá v pohodě i s řadičem rozděleným na AHCI a IDE SATA porty, pochopitelně SSD musí být na tom portu, který je v režimu IDE).

Secure Erase u těchto SSDček trvá řádově sekundu, je to fakt tak rychlé, že jsem měl dojem, že na to SSD nijak nereflektuje (jiným SSD to trvá třeba i tu minutu, někdy i víc, u pevných disků to samozřejmě trvá spíše kolem hodiny, podle kapacity, protože to přepisuje všechny sektory). Ale skutečně to dělá, co má, a SSD je bezpečně vymazáno a všechny bloky logicky uvolněny.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test SanDisk Ultra Plus 128GB a 256GB: je lepší Marvell než SandForce?

Pátek, 20 Prosinec 2013 - 02:55 | M P | Inak pevne verim, ze ten disk bude este poriadne...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 15:40 | a b | prosim o test Samsung EVO
Středa, 4 Prosinec 2013 - 17:30 | Duck Daffy | Jojo, tohle přemýšlení nad výsledkama se mi WIFTe...

Zobrazit diskusi