Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test SanDisk Ultra Plus 128GB a 256GB: čím se kromě kapacity liší?

SanDisk Ultra Plus SSD 2×
V dnešním testu se podíváme na dva velmi příbuzné kousky od SanDisku. Oba patří do rodiny označované jako SanDisk Ultra Plus, jeden má kapacitu 128 GB a druhý 256 GB. Oba s řadičem Marvell.

Zopakujme si nyní testy ze třetí strany (vyjma Compression Benchmarku) a porovnejme je s nimi. Připomínám, že na třetí straně se jednalo o stav po Secure Erase, nyní si to srovnáme se stavem po Tutus-brutus testu, byť mezi ním a těmito testy uplynulo asi tak půl dne, ale jinak se s SSDčky nic nedělo.

CrystalDiskMark

CrystalDiskMark - SanDisk Ultra Plus 128GB po Secure EraseCrystalDiskMark - SanDisk Ultra Plus 128GB po Tutus brutus
SanDisk Ultra Plus 128GB - vlevo po Secure Erase, vpravo po Tutus Brutus
CrystalDiskMark - SanDisk Ultra Plus 256GB po Secure EraseCrystalDiskMark - SanDisk Ultra Plus 256GB po Tutus brutus
SanDisk Ultra Plus 256GB - vlevo po Secure Erase, vpravo po Tutus Brutus

Sice (to je třeba znovu připomenout) uběhlo mezi Tutus brutus testem a novými základními testy půl dne, ale i tak bych čekal, že rozdíl v testech bude znát. A on skoro není, v některých případech dokonce dopadl test po zátěži lépe (zejména zápis 4K bloků), což je překvapující. Přisuzoval bych to technologii nCache, díky níž se dokázalo SSD po chvilce odpočinku zberchat z únavy a podává výkon, jako by se nic nestalo, avšak na předposlední straně si ukážeme, že to asi nebude nCachí.

ATTO Disk Benchmark

ATTO Disk Benchmark - SanDisk Ultra Plus 128GB po Secure EraseATTO Disk Benchmark - SanDisk Ultra Plus 128GB po Tutus brutus
SanDisk Ultra Plus 128GB - vlevo po Secure Erase, vpravo po Tutus Brutus
ATTO Disk Benchmark - SanDisk Ultra Plus 256GB po Secure EraseATTO Disk Benchmark - SanDisk Ultra Plus 256GB po Tutus brutus
SanDisk Ultra Plus 256GB - vlevo po Secure Erase, vpravo po Tutus Brutus

Ani v ATTO Disk Benchmarku to nevypadá, že by za sebou měla SSDčka nějakou náročnou šichtu. A tak mě napadlo trochu zmodifikovat Tutus-brutus test. Vytvořil jsem klon tohoto testu s jistou modifikací, kdy mají SSDčka během testu krátké přestávky, takže je možné sledovat, jak moc jim ty přestávky prospívají.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test SanDisk Ultra Plus 128GB a 256GB: je lepší Marvell než SandForce?

Pátek, 20 Prosinec 2013 - 02:55 | M P | Inak pevne verim, ze ten disk bude este poriadne...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 15:40 | a b | prosim o test Samsung EVO
Středa, 4 Prosinec 2013 - 17:30 | Duck Daffy | Jojo, tohle přemýšlení nad výsledkama se mi WIFTe...

Zobrazit diskusi