Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Třetí odpovědi

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Po přečtení první desítky dotazů, které jste pro vyšetřovatele připravili, jsme usoudili, že před vlastním odpovídáním na dotazy bude nejprve nutné udělat takový malý obecný úvod, aby odpovědi byly chápány správně. A tento úvod najdete právě v tomto článku. Zítra se již podíváme na vaše konkrétní odpovědi. A pokud jde o dotazy, tak jen připomenu, že ještě dnes máte možnost je pokládat v tomto auditoriu. Než však svůj dotaz napíšete, zkuste se podívat, zda-li ten váš již není položen někým před vámi.

Kapitoly článků

Zajímalo by mne jaké jsou možnosti policie dostat se k datům na disku, který je jištěn heslem a navíc kompletně šifrován. Jaké jsou možnosti vašich expertů tato data zpřístupnit pro další vyšetřování????
Na to by ses musel zeptat našich expertů, já jim mohu dát požadavek a ať se snaží.
Pochopil jsem ze slov "vyšetřovatele" jednu věc: Že software a film/hudba (audiovizuální dílo) nejsou strkány do stejného pytle a jedno se měří jiným metrem, než druhé. Filmů či CéDéček s hudbou mohu mít doma kolik chci (pro osobní potřebu), ale soft ani jeden (vyjma freewaru a sharewaru v použitelné lhůtě).
Počítačový program chráněn je, ale nevím o tom, že by byly takhle chráněny i MP3. Autorský zákon neříká, že pro vlastní potřebu si nesmím zkopírovat audiodíla, tedy např. kazety nebo CD z půjčovny a pak je doma převést na MP3. Ale jen pro vlastní potřebu, pokud bych s tím "kšeftoval", byl by problém.
Co presne je potreba k tomu aby policie provedla u nekoho setreni resp. prohlidku kvuli podezreni z porusovani autorskeho zakona tim, ze dana firma ci podnikatel pouziva (nebo jen ma na CD) nelegalne ziskany software ? Nerikejte, ze staci jen "udani" at jiz anonymni ci podepsane ??? Osobne neznam jedineho podnikatele ci firmu (bavime se o malych firmach), ktery by nemel na svem PC ci na CD hromadu nelegalniho software - pusobim v oblasti grafickeho designu a tady se nejedna o nejakou blbinu typu office za 10.000, ale casto software za vice nez 50.000 Kc (cena za jedinou licenci). Pokud staci jen udani, vidim velky prostro pro vydirani - "hele dej mi 10.000 nebo te (tvou firmu) bonznu na policajty ohledne nelegalniho software". Nehodlam obhajovat nelegalni software, ale je fakt, ze v nasich podminkach si spousta malych firem na legalni software nevydela. Mit vse co potrebuji (byt treba jednou za rok) ke sve praci, jiste by mi nestacil na porizeni legalnich licenci 1 mil. Kc (priklad - zakaznik donese "kseft", na kterem "vydelam" 500 Kc v datech udelany v aplikaci jejiz porizeni by me prislo na 50.000 Kc, myslite ze si ji pobezim koupit ?). Tak by me zajimalo, co staci policii k zahajeni setreni - nemyslim primo trestni oznameni, ale zda staci udani nejakeho bonzaka ???
Policie se ze zákona musí zabývat všemi podněty k možnému trestnímu řízení, tedy i udáním. Je věcí kriminální policie, jaké podklady pro zahájení vlastního trestního řízení obstará. Šetření se může začít provádět třeba na podkladě článku v novinách nebo "jedna paní povídala", to je úplně jedno. Ale nezapomeňte, že souhlas k prohlídce jiných prostor musí dát státní zástupce a souhlas k domovce soudce. A ti nám ho nedají, pokud je shromážděným matriálem nepřesvědčíme. Takže v podstatě by stačilo i udání bonzáka. Tím ale nechci říct, že mi někdo řekne, že v té a v té firmě mají pirátský software a já tam druhý den vyrazím na prohlídku, to určitě ne. Metodu "kontrolních nákupů" nepoužívá jen Microsoft, ale i např. JRC. Většinou jde ale o lidi, kteří velice "inteligentně" nabízí pirátský software v různých inzertních časopisech.
citujem z faq na bsa.sk:

question: ako je to s hudbou v mp3 formate? ten kto hudbu nelegarne siri sa dopusta porusovania autorskych prav. porusuje autorske prava aj ten, kto ich ma pre vlastnu potrebu ?

answer: pre vlastnu potrebu pri hudbe zakon nikto neporusuje. trestne je iba siirenie alebo komercne pouzivanie.

mno a moja question k tomu:

ako je to v cz ? ako je to s pozicovnoami - mam pravo pozicat si cd a skopirovat si ho ? pokial je pozicovna vlastne klub vlastnikov cd a tym padom kazde cd vlastni velke mnozstvo ludi ma kazdy z nich pravo vytvorit si vlastnu kopiu ?

V ČR je to stejné.
jako soukroma osoba nemusim mit archivovane uctenky. koupim audio CD, udelam zalohu,vyhodim ucet,ztratim original - co s tim, jsem pirat?

pokud si udelam kopii DVD (ktere vlastne neni moje) pro vlastni potrebu, nedopoustim se piratstvi? jak je to potom s audio CD z pujcovny? zde to piratstvi je? a nebo pujcim si original SW a udelam kopii pro vlastni potrebu, co je toto?
Tíha dokazování je na policii, už jsem to psal. Pokud někdo bude mít pálená CD a nebude mít doklad o koupi, není automaticky pirát. Je na policii, abychom prokázali, že pirát je. Když bude mít takových CD kufr, asi mě těžko přesvědčí, že všechny doklady ztratil.
Jsem členem klubu vlastníků CD, půjčená CD si pro vlastní potřebu kopíruju. Porušuju zákon?
Myslím, že ne.
Takze kdyz ten clanek shrnu, koupil jsem si original ze ktereho muzu udelat 2 kopie. Musim mit doklad o nakupu, ale kdyz jsem fyzicka osoba tak jej muzu ztratit (neschovavam listky od drazsich veci nez je nejaky program). Pres prsty dostanu i kdyz program nebude nainstalovany a bude jenom lezet "nekde" na polici, protoze jsem jej kdysi, treba i legalne, pouzival a je mi jenom lito to CD vyhodit. Co se tyce hudebnich nosicu tak staci ze mam original ? Nebo take musim schovavat doklad o nakupu CD s koledama k vanocum ?

Jeste by mne zajimalo, jestli SW muzu mit nainstalovan na vice pocitacich. Ad absurdum: zapnuty mam vzdy pouze jeden takze by to melo byt v poradku, nebo s sebou musim tahat CD a pokazde si program nainstalovat a odinstalovat ? Jaka jsou potom pravidla urcovani, jak daleko mohou ty pocitace byt. Jestli je musim mit doma, nebo muze byt jeden doma a druhy na chate ? Musim si kupovat zvlast licenci na pocitac domu a pak na muj notebook ? Nebo pak zalezi na tom kdo mi prijde na "kontrolu" a podle "jeho" dojmu a pocitu se urci zda je mozne ze to nepouzivam jenom ja ale i ostatni clenove domacnosti... a pak budu doufat ze nebude mit vysetrujici pocit ze manzelka zna treba SQL a WINAPI ...
Z originálu si nemůžeš udělat dvě kopie, jen jednu, tou třetí je program , který běží v počítači. A jinak je dotaz nesmysl, nikde není stanovena vzdálenost, jestli mohu mít jeden program v kuchyni a druhý ten samý v obýváků, jak vás to mohlo jenom napadnout???

Pokud budete mít jeden program a k němu dvacet licencí, prosím, mějte ho všude možně, ale s jednou licencí jen na jednom místě

Co se týče hudebních CD, doklad na CD s koledama mít nemusíš. Myslíte si, že policie jen lítá po bytech a shání, kdo má nelegální software. Mně je jasné, že má nelegální program snad každý, ale zajímá nás hlavně to nelegální šíření za úplatu a firmy.
Dočetl jsem se že pokud stahnu nějaké písničky v mp3, že nejsem povinen zjištovat zda jsou legalní tedy free nebo nejsou, a pokud si je stahnu a nešířím je, a mám je pro vlastní potřebu že to není trestné.
Za MP3 jsem já osobně ještě nikoho nestíhal a nevím ani o nikom jiném. Tohle platí, pokud se nerozšiřují a to hlavně za úplatu. Podle mého názoru si právě MP3 můžeš natahat mraky a nic tím neporušíš. Ovšem musíš pro vlastní potřebu, nesmíš to šířit dál. Zákon v takovém případě porušuje ten, kdo to na tom Internetu vystavil, ten kdo "sosá", tak nikoliv.
Pokud si mohu udělat záložní kopii originálu, ale výrobce mi to znemožní nějakou komplikovanou ochranou, mohu ho za to (za upírání mých práv) zažalovat?
Zkusit podat žalobu můžeš, ale neruším za výsledek. Nejsem civilní soudce.

Otázky jsou přepsány tak, jak jste je poslali. Bez jakýchkoliv oprav. Jen se podívejte, jaký má naše populace písemný projev!

Kapitoly článků

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšetřovatel odpovídá

Pondělí, 8 Říjen 2007 - 15:43 | WIFT | >> sas: Podle toho, co vím o našich...
Neděle, 23 Září 2007 - 20:49 | Anonym | Dobry den kdyz si stahnu hudbu z internetu pro...
Čtvrtek, 10 Červen 2004 - 14:34 | mm2004 | Na každé stránce dole máš napsáno, že text nebyl...
Středa, 9 Červen 2004 - 11:24 | HonzaD | Myslím, že k tomu není co dodat.Možná by nebylo...

Zobrazit diskusi