Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Druhé odpovědi

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Po přečtení první desítky dotazů, které jste pro vyšetřovatele připravili, jsme usoudili, že před vlastním odpovídáním na dotazy bude nejprve nutné udělat takový malý obecný úvod, aby odpovědi byly chápány správně. A tento úvod najdete právě v tomto článku. Zítra se již podíváme na vaše konkrétní odpovědi. A pokud jde o dotazy, tak jen připomenu, že ještě dnes máte možnost je pokládat v tomto auditoriu. Než však svůj dotaz napíšete, zkuste se podívat, zda-li ten váš již není položen někým před vámi.

Kapitoly článků

Existuje uz nejaka lhuta, po ktere musi byt HW vydan puvodnimu majiteli v pripade, ze se neprokaze jeho vina. Pripadne bude HW zabaven, pokud je schopen namiste predlozit vsechny doklady o SW ?
Zajištěný počítač musím vrátit neprodleně, jakmile již není k dalšímu řízení třeba, tzn. převážně po zpracování znaleckého posudku. Jak dlouho ale zpracování posudku trvá, to je už druhá věc. Pokud by byl počítač použit k nelegálním ziskům (vypalování a následné prodávání nelegálního software), mohl bych dát podnět, aby bylo vysloveno propadnutí věci, pak by se samozřejmě zejména počítač nevrátil. Pokud bys nelegálně rozmnožoval software a sám měl na něj licenci, mohlo by být u hardware vysloveno propadnutí věci, vlastníkem se pak stává stát.
Jak je to s prokazovanim legality SW volne sireneho po internetu - napr. Linux a pod. Je dokazovani na policii nebo na obvinenem ?
Je to na policii, volně šířený software by byl stanoven znalcem.
Jak moc je "licence k používání SW jako taková" právním dokumentem? Upravují nějak naše zákony manipulaci s licencemi jako takovými? Otázka směřuje na téma - jestli musím mít opravdu licence od všeho SW, který koupím - prostě jestli je licence jako taková právní dokument nebo zboží. Pokud by to byl dokument s nějakou právní vahou, asi by se o něm měl nějaký zákon zmiňovat, ne? Pokud je to součást zboží, pak ztráta licence rovná se něco jako ztráta dálkového ovládání od televize ... ne? Taky je to bez toho použitelné...
Tvůj dotaz mi připadá poněkud chaotický. Autorský zákon pojem licence upravuje v ustanovení § 46, kde je i stanoveno, kdo může licenci poskytnout a jakým způsobem se vykonává. Licence je v naprosté většině zakotvena přímo v tom daném programu, kde je uvedeno, jakým způsobem může uživatel s programem nakládat. Licencní smlouvu by sis musel schovat v tom případě, pokud by ti někdo program, např. nějaká společnost, která program vyrábí, věnoval. Ta by nahrazovala doklad o koupi.
Já sice nemam dotaz ale myslim si ze kdyby soft nebyl tak drahej jak je, tak je smahem po problemu s kopirovanim.
Co na to říct? Mám stejný názor.
Představte si, pane policisto, že napíšete počítačový program. Bude to Vaše dílo? Tvrdím, že nebude, protože ze skutečnosti existující nezávisle na Vás pouze odhalíte to, co již v latenci existovalo. Nejste tedy autorem a já si s tím, co jsme nazvali programem, mohu dělat cokoli. Analogicky si lze dosadit díla literární a jakákoli jiná. Vždyť nikdo z lidí v tom podstatném slova smyslu nemůže být autorem, nýbrž je mocen jen díla sochaře: více či méně zdatně odkrýt pravdu, která už v materiálu byla skryta. Nejsme pravými, totiž původními autory. Co Vy na to?
Pokud bychom se řídili Vaším názorem, mohl by se autorský zákon a celé trestní stíhání v této problematice zrušit. Nezlobte se, ale to není otázka pro vyšetřovatele, ale pro filosofa.
Když někdo bude podezřely, že kopiruje a případně prodává soft. Jak policie postupuje při jeho vyšetřování. Mám na mysli jestli mě můžou odposlouchávat a jak monitorují mou činost? Využívá toho policie v plném rozsahu nebo jdou, jak se říká, "přímo na věc". Děkuju
Při vyšetřování určitých trestných činů, mezi které patří i porušování autorského práva, lze provádět odposlechy, pokud to povolí soud. Jinak nelze. Kdy se jde "přímo na věc" a kdy se provádí nejdříve šetření záleží na okolnostech případu, žádný není stejný a je na vyšetřovateli nebo kriminalistovi, jaký postup je zvolen.
Lze expertizou prokázat, že CD bylo vypáleno na určité konkrétní vypalovačce? Děkuji.
Myslím, že ne, ale na to by ti nejlépe odpověděl asi CD-R server.
Hodilo by se také uvést,jak se počítají pokuty za porušování autorských práv a jak dlouho si za to člověk může pohačat v chládku.
Viz úvod.
Je KEYGEN legální?

A nebo se zeptám jinak: Co je nelegálního na keygenech?

Podle mě Keygen se šíří jako soft zdarma - takže jeho stažení nejspíš nelegální není. To, že generuje na základě nějakého algoritmu čísla by asi taky ještě nevadilo. Co potom použití těchto čísel? Keygen vlastně neobsahuje nic, co by nějak licenčně vadilo - nebo ano? Neobsahuje žádné sériové číslo, kterým by se libovolný placený produkt uvedl do stavu "po zaplacení" bez zaplacení, ale dokáže spoustu takových čísel "vymyslet". Je toto "myšlení" protiprávní?
Keygen jako takový nelegální není, je to program jako každý jiný. Ale je nelegální, pokud se použije k úpravě programu. Myslím, že je to jasné, ne?
Na co se váže použití OEM hardware?

OEM hardware v podstatě nezávisí na licenci - proč tedy existuje a jaká jsou pravidla pro použití? Mám na mysli např. známé OEM myši Microsoft, které obsahují nálepku, že smí být prodávány (nebo je tam "používány"?) pouze s novým PC. Nemám na mysli OEM vypalovačky (že např. neexistuje vypalovačka vyrobená firmou HP nebo že třeba Sony obsahuje uvnitř LiteOn a podobně, to je trochu něco jiného), ale právě takový OEM hardware, jako je OEM software.
Já neposuzuji otázku OEM hardware, to je otázka prodejce. A abych stíhal za to, že má někdo novou myš u starého počítače, to ani snad ne :-)
Když jsem zakoupil externí hardware a s ním i dodaný software, a hardware se po záruce poškodil, byl neopravitelný a následně sešrotován, mohu používat tento software i bez hardware? - Přece jsem jej koupil.
Myslím, že nic nebrání tomu, aby se takový software používal i s jiným zařízením.
Může se použít OEM software na počítači, který si postavím sám?
Pokud ti bude takový OEM software prodán k nějaké komponentě, třeba k matherboardu, tak proč ne? Je přece jedno, kdo počítač postaví, zda nějaká firma nebo ty sám.
Při zakoupení staršího PC, ve kterém byl podle majitele nainstalován při prvotní koupi legální software, musí kupující dokazovat legálnost tohoto software, když majitel "ztratil, nebo nenašel, nebo mu byly zcizeny" licence a originální CD/instalace ? Jakým způsobem se pak postupuje?
Zřejmě by stačil výslech předchozího majitele k zjištění legálnosti nabytí software, který by prodán včetně počítače, pokud by nebyly doklady. Ono totiž platí, že při koupi OEM verze Windows s novým počítačem se musí při prodeji počítače prodat i příslušná OEM verze.

Otázky jsou přepsány tak, jak jste je poslali. Bez jakýchkoliv oprav. Jen se podívejte, jaký má naše populace písemný projev!

Kapitoly článků

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšetřovatel odpovídá

Pondělí, 8 Říjen 2007 - 15:43 | WIFT | >> sas: Podle toho, co vím o našich...
Neděle, 23 Září 2007 - 20:49 | Anonym | Dobry den kdyz si stahnu hudbu z internetu pro...
Čtvrtek, 10 Červen 2004 - 14:34 | mm2004 | Na každé stránce dole máš napsáno, že text nebyl...
Středa, 9 Červen 2004 - 11:24 | HonzaD | Myslím, že k tomu není co dodat.Možná by nebylo...

Zobrazit diskusi