Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

První odpovědi

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Po přečtení první desítky dotazů, které jste pro vyšetřovatele připravili, jsme usoudili, že před vlastním odpovídáním na dotazy bude nejprve nutné udělat takový malý obecný úvod, aby odpovědi byly chápány správně. A tento úvod najdete právě v tomto článku. Zítra se již podíváme na vaše konkrétní odpovědi. A pokud jde o dotazy, tak jen připomenu, že ještě dnes máte možnost je pokládat v tomto auditoriu. Než však svůj dotaz napíšete, zkuste se podívat, zda-li ten váš již není položen někým před vámi.

Kapitoly článků

Co je považováno za dostatečné prokázání legálního vlastnictví (užívání, instalace) software, audio či video produktu? Jsou licenční smlouvy v jiném jazyce než českém platné?
Vlastnictví je prokazováno hlavně dokladem o koupi daného programu a nebo jiného produktu. Licenční smlouvou poskytuje autor nabyvateli práv jeho dílo užívat, podrobnosti práv upravuje právě ta smlouva. Při instalaci počítačového programu obyčejně takovou smlouvu o možnostech používání odkliknutím odsouhlasíte. Licenční smlouva v jiném jazyce než českém platná je, není problém ji případně nechat přeložit a ověřit u autora.
Je nelegální mít program bez licence i vypálený na CD? Nebo se za porušení autorského zákona považuje pouze funkční instalace v PC a co mám na CD a nepoužívám nikoho nepoškozuje, tedy ani nezajímá.
Ano, je. Autorský zákon říká, že rozmnoženinu počítačového programu si mohu pořídit jen ze své legálně pořízené rozmnoženiny. Tedy pokud budu mít takovou rozmnoženinu pořízenou zkopírováním odkudkoliv a nebudu moci prokázat její legální nabytí, jedná se o porušení autorského zákona a možnost trestního postihu. V tomto případě ale pak záleží na posouzení, do jaké míry byl ohrožen zájem chráněný trestním zákonem. Pokud by CD bylo třeba jen jedno, asi by se jednalo jen o přestupek. Ale kolik CD by již přestupek nebylo, to se nedá jednoznačně určit, záleželo by a více okolnostech (k čemu byl program užit, kolik jich celkově je, jaká je jejich hodnota, apod.)
Stáhnu z internetu software, o kterem si nejsem jist zda je legalni či není, (program který je přímo už zbaven registrace či jinejch ochran) a nainstaluju si ho na PC, jsem povinen zjištovat zda je legální? Dopouštím se instalací trestného činu?
V jiné odpovědi jsem uvedl, že většinou je každý program označen, zda se jedná o volně používaný a nebo nějakým způsobem omezený a je v něm obsažená právě licenční smlouva. A myslím si, že každý má asi povědomost o tom, z jakých zdrojů program pochází.
Jsem si vědom že program je nelagálně získán z interetu (program+crack), ale používám ho jen proto abych se v něm naučil pracovat, výstupní soubory nikde nezveřejňuji ani je nikde neprodávám. Je toto počínání trestné?
Ano je, trestní zákon nerozlišuje, zda je program používaný k učení či ne. Ustanovení § 66 autorského zákona říká : Do práva autorského nezasahuje oprávněný uživatel rozmnoženiny počítačového programu, jestliže ...

Takže vždy se vychází z toho, zda uživatel programu je či není oprávněným uživatelem. U cracknutého programu bys tu oprávněnost asi těžko prokazoval.
Koupil jsem si hromadu Audio kazet (originalních), a teď již vlastním věž s CD přehravačem, mohu si z internetu stahnout stejné písně ale v CD kvalitě a vypalit si CD aniž bych tím poruši zákon? vždiť jsem již jednou zaplatil za práva k nahrávce.
Nejsem si jistý, ale zřejmě bys zákon neporušil. Jen to nestahuj modemem, to by asi vyšlo levněji si koupit CD :-)
Když si koupím originální CD (software, hra, audio, video) v obchodě, mohu si udělat záložní kopii?
Můžeš, pro počítačové programy platí, že můžeš mít tři rozmnoženiny od jednoho díla, originál z obchodu, jeho záložní kopii a to, co ti běží v počítači.
Musí ten kamarád zlikvidovat svojí kopii této originálky, když už jí nevlastní?
Ano, musí. Něco podobného je i s programem, který si koupíte s novým počítačem, tzn. licence OEM. Pokud bys takový počítač prodal, musíš s ním dát kupci i ten software, protože ta výhoda OEM (tedy nižší cena) byla poskytnula jen k tomu danému počítači.
Pokud o záložní kopii přijdu (opotřebení, ztráta, krádež, živly) mohu si v klidu vyndat originálku z trezoru a udělat si novou záložní kopii?
Ano, můžeš.
Pokud přijdu o originálku (v trezoru je kopie) mohu si z kopie udělat kopii, abych náhodou nepřišel o zakoupená data úplně (CD se z mechaniky občas nevyndavá, ale vysypává!)?
Ano, určitě vlastníš doklad o koupi té originálky. Není důležité to originální CD, to si klidně půjčíš u kamaráda, ale doklad o koupi toho programu.
Pokud je u mne nalezena kopie, jak dokázat, že je legitimní a ne pirátská?
Už jsem o tom mluvil, dokladem o koupi.
A pokud to doložit nelze (např. trezor i s originálkou a účtenkou vzal čert)? Jsem automaticky označen za piráta a zločince?
Nejsi, pokud ti ten čert nesebere kupodivu jako na potvoru jen doklady k těm programům, kterých máš doma několik desítek :-). Teď vážně, já musím prokazovat vinu, pachatel nemusí prokazovat svoji nevinu, tedy je na mně, abych ti prokázal, že mě jaksi balamutíš tím "čertem". Podnikatel musí účetní doklady skladovat nejméně 5 let, fyzická osoba, která podnikatelem není, takovou povinnost nemá.
Musim ja prokazovat ze mam software legalne, nebo musi prokazat vysetrovatel ze ho mam nelegalne? Je automaticke ze kdyz nemam (uz:)) originalku ale mam software (film, mp3) v compu ze ho mam nelegalne? Musi mi prokazat ze jsem original nikdy nemel nebo musim ja prokazovat ze jsem ho mel? je to jinak u firem a jinak u soukromych osob? Uff tot vse:) Diky.
Už jsem to prakticky odpověděl v jiných dotazech. Tíha dokazování je vždy na straně orgánů činných v trestním řízení, tedy na vyšetřovateli, státnímu zástupci a soudu. Jedno pravidlo říká, že nedokázaná vina rovná se dokázaná nevina a druhé, z latiny in dubio pro reo říká, v případě pochybností rozhodni ve prospěch. Prostě aby nedošlo k justičnímu omylu. Soukromá osoba nemusí skladovat účetní doklady, ale pokud je mít budeš k těm počítačovým programům, bude to lepší. Podnikatel ty účetní doklady mít musí minimálně po dobu pěti let.
Jak přesně se dá vykládat pojem kopie pro osobní potřebu? Půjčím si film v půjčovně na DVD a udělám si třeba SVCD. Co když si onen film půjčím v DivX je to to samé, když už je jasné, že to není originál. A mohu půjčit film třeba na DVD který mám koupený někomu dalšímu a ten si udělá kopii?
Ustanovení § 30 autorského zákona říká, že do autorského práva nezasahuje ten, kdo si zhotoví záznam, rozmnoženinu nebo napodobeninu díla pro osobní potřebu. Z toho tedy vyplývá, že můžeš, nesmíš ji ale rozšiřovat dál za úplatu a nebo provozovat na veřejnosti, třeba promítat v restauraci, atp.
Je potreba aby pri domovni prohlidce byl pritomen clovek , ktery vlastni najemni smlouvu na dotycny objekt ?? Respektive je alespon povinnost ho o tom informovat ?? ...diky
Přítomen být nemusí, příkaz se předá tomu, kdo je momentálně v tom daném objektu, ať už se jedná o byt nebo nebytový prostor, přítomen. Platí, že prohlídky má právo zúčastnit se taková osoba, u níž se prohlídka koná. To platí zejména u domovních prohlídek. V případě prohlídek jiných prostor má právo se prohlídky zúčastnit zaměstnanec. Pokud se pak následně pošle příkaz tomu, kdo vlastní nájemní smlouvu v případě, že se nebude jednat o pachatele, nic se tím nezkazí, ale povinnost to není.
Za jakych podminek je vydano povoleni k prohlidce - staci, kdyz nekdo prohlasi, ze v dane firme pouzivaji piratsky SW ? Eventuelne jak je tomu u soukromych osob - nepodnikatelu.
Takové prohlášení by stačilo, pokud by bylo velice věrohodné a pokud by k tomu podezření vedlo i vlastní naše šetření. Nemusíte se bát, že stačí, když mi někdo na ulici řekne, že tam a tam se používá nelegální software a druhý den tam okamžitě vletím.

Otázky jsou přepsány tak, jak jste je poslali. Bez jakýchkoliv oprav. Jen se podívejte, jaký má naše populace písemný projev!

Kapitoly článků

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšetřovatel odpovídá

Pondělí, 8 Říjen 2007 - 15:43 | WIFT | >> sas: Podle toho, co vím o našich...
Neděle, 23 Září 2007 - 20:49 | Anonym | Dobry den kdyz si stahnu hudbu z internetu pro...
Čtvrtek, 10 Červen 2004 - 14:34 | mm2004 | Na každé stránce dole máš napsáno, že text nebyl...
Středa, 9 Červen 2004 - 11:24 | HonzaD | Myslím, že k tomu není co dodat.Možná by nebylo...

Zobrazit diskusi