Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sedmé odpovědi

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Po přečtení první desítky dotazů, které jste pro vyšetřovatele připravili, jsme usoudili, že před vlastním odpovídáním na dotazy bude nejprve nutné udělat takový malý obecný úvod, aby odpovědi byly chápány správně. A tento úvod najdete právě v tomto článku. Zítra se již podíváme na vaše konkrétní odpovědi. A pokud jde o dotazy, tak jen připomenu, že ještě dnes máte možnost je pokládat v tomto auditoriu. Než však svůj dotaz napíšete, zkuste se podívat, zda-li ten váš již není položen někým před vámi.

Kapitoly článků

Dobrý den, chtěl bych vědět,jstli existuje také možnost podání trestního oznámení či žaloby na postup policie nebo vyšetřovatele,pokud dojde k domovní prohlídce a při níž bude zjištěno že je vše OK.(to by znamenalo, že toto rozhodnutí vydal kdosi bez patřičných důkazů a mně by tímto mohla vzniknout pověst kriminálníka - sousedi nejsou slepí,alespoň ti naši) Díky za odpověď.
Příkaz k domovce dává soud. Vychází z podkladů, které dostane přes státního zástupce od policie. Na koho pak podáte žalobu? Jen na policii? A proč ne na soudce, že to špatně vyhodnotil? O stížnosti na postup vyšetřovatele rozhoduje státní zástupce. Stížnost si podat můžete, ale neuspějete, pokud prohlídka bude v souladu se zákonem. Nemusí ale dopadnout vždy s kladným výsledkem.
Na základě čeho může škola povolit užívání svého legálně koupeného nebo zdarma poskytnutého software učitelům. když licenční ujednání jednoznačně stanoví, že nelze autorská práva (software) podstoupit třetí straně bez souhlasu autora ani jej prodat či darovat ?!?! Osobně, nemáte pocit, že rozhodujícím faktorem pro stanovení porušení zákona není až tak rozhodující názor a závěry vyšetřovatele jako názor "poškozené" firmy a jejich snaha o mimosoudní vyrovnání u sporných případů? I přes své možná nepříjemné dotazy, nesouhlasím s nelegálním užíváním software (i když za ty ceny...)
A je v tomto případě učitel toho ústavu třetí stranou? Já bych řekl, že ne.
Není pravdou, že vyšetřovatel k PC nepříjde s již příkazem od soudu s požadavkem na zjištění konkrétního software. Dále Vámi uváděna odpověď, že zástupce poškozené firmy (výrobce software) se neúčastní obhlídky PC taktéž není pravdivá. Na základě uskutečněného zásahu, vím, že tomu tak je. I pozústaky nefunkčního software stačily k podání žaloby. Odpovídejte prosím pravdivě dle skutečných případů, nikoliv dle Vašich domněnek.
Podívejte se, já si k prohlídce musím vzít nezúčastněnou osobu, což zástupce poškozené firmy není. pokud si ho někdo někde vzal, je to jeho problém, já bych ho sebou nebral. A pokud zase někdo vydal příkaz, že se má hledat jen Windows 3.1, je to zase jeho věc. Já bych si takhle příkaz napsat nenechal, v tom vašem případě to bylo asi proto, že o dané problematice toho asi moc jak vyšetřovatel tak státní zástupce a soud moc nevěděli. Představte si, že vám, nedej bože, někdo vykrade byt. Budeme hledat jednu konkrétní televizi a přijdeme do bytu, kde bude ta vaše a ještě deset jiných. Mám mu je tam spokojeně nechat???

A myslíte si, že jsem vyšetřovatel jaksi jediný na celou ČR. Jak mám vědět, co se kde udělalo a co ne?? Právní názory mohou být různé, co jinde jde, to jinde nejde. Pokud si myslíte, že nemluvím pravdu, tak se mě neptejte.
Co muzu delat,kdyz mi soudni znalec vrati pocitac poskozeny (mechanicky ci softwarove).Mohu pozadovat nahradu skody?
Ano
Zajimalo by me, co lze delat, nuti li vas nekdo do instalace piratskeho softwaru, nebo mate-li znacne podezreni, ze se o takovyto software jedna.
Pokud ho poslechnete, jste trestně zodpovědný vy i on jako návodce. Jako zaměstnanec můžete protizákonný příkaz odmítnout. Pokud by vám zaměstnavatel nějak hrozil, třeba výpovědí, byl by on postihnut i pro vydírání
Chtel bych se zeptat jestli je trestne stahovani a uchovavani souboru(Mp3,mpg)na disku nebo na CD at uz pomoci P2P nebo z nejakeho ftp.
MP3 mít můžeš, avšak pouze pro svou osobní potřebu
Co se tyce instalace na nekolika pocitacich najednou - chci se zeptat, co doopravdy stanovuju zakon - z vlastni zkusenosti vim o ceskych firmach, ktere vlastni software povoluji instalovat na vice pocitacich najednou s tim, ze pouzivat budu vzdy pouze jednu instalaci. Ve vetsine pripadu dostanete k jedne licenci jeden HW klic (napr. HASP na LPT nebo USB) a potom se jiz nemusite starat, jestli mate soft nainstalovanej v praci, doma nebo na chate - proste staci nosit s sebou HW klic a vse je vyreseno. Myslim, ze je to i docela logicke ne? Jaky je postup policie v tomto pripade? A co v pripade instalacnich CD - vzdyt podle nekterych firem jich muzu vlastnit kolik chci - kupuju prece licenci a ne CD, proc by jinak davaly na sve weby nove verze ke stazeni (samozrejme ne freeware - jsou podminene bud registracnim klicem nebo HW klicem ve vetsine pripadu). A co potom sitove HW klice pro sitove multilicence - muzu mit ve firme (skole, atd...) prece nainstalovano 20 kopii, ale najednou jich mohu pouzit jenom 10? ????
Pokud ta firma nemá nic proti tomu, aby jste měl Cd se stejným jejich programem víc, tak se nic neděje. Mohli bychom taky učinit dotaz na té firmě, zda mluvíte pravdu.
Dobrý den, mám jen jednu otázku pro pana vyšetřovatele. Píšete, že zákon umožňuje udělat si z originálu záložní kopii. Pokoušel jsme se tuto informaci ověřit v autorském zákoně a žádné podobné ustanovení jsem tam nenašel (doufám, že jsem ho nepřehlédnul). Na základě konkrétně čeho si tedy mohu záložní kopii udělat?
§ 66, odst. 1, písm. b) autorského zákona
Všiml jsem si opožděně, že už jsi na to odpovídal před časem, tak otázky beru zpět. Jen bych rád, kdybys napsal jaký je tvůj osobní názor na ochrany Audio CD znemožňující přehrávání v PC a na ochrany CD obecně.
Abych byl upřímný, taky mi to vadí. Dost lidí má počítač opravdu dobrý, nemá ani normální CD přehrávač a chráněné CD si nemůže přehrát. Já kupoval k vánocům CD a taky se vztekám, protože ono sice v počítači hraje, ale jen pomocí přehrávače na tom CD a nelze udělat ani playlist. Ale nemám tuchy, co s tím :-(, myslím s výrobcem
Vazney pan vysetrovatel: cituji: "Když bude mít takových (palenych) CD kufr, asi mě těžko přesvědčí, že všechny doklady ztratil."

A proc by Vas mel presvedcovat, to by me teda VELMI zajimalo. Muzete to prosim vysvetlit?
Protože pokud máte vše v pořádku, ještě rád mě přesvědčíte a pokud ne, tak se k tomu budete stavět asi takhle. Taky se tomu říká účelová obhajoba. Já vám věřit mohu, ale taky nemusím a totéž pak státní zástupce a soud. Takže je ve vašem vlastním zájmu mě přesvědčit, nemyslíte?
Jiz bylo nekolikrat zodpovezeno, ze jako doklad slouzi doklad o koupi, jenze jako soukroma osoba nemam povinnost zadne doklady schovavat. Probehla sice odpoved ve smyslu, ze pokud mam kufr plny CD, asi jsem tezko ztratil doklady, ale jako soukroma osoba je ztracet nemusim. Proste je nemam. Myslim, ze vetsina lidi schovava doklad pouze na veci, ktere ma v zaruce, a to jaksi software neni. Takze, jakym zpusobem muze kdokoli dokazat nedokazatelne ?
Už jsem několikrát řekl, že tíha dokazování je na policii a vy máte dvě možnosti : buď jste opravdu v pohodě, pak budete všemožně spolupracovat, aby se věc vyjasnila a nebo máte programy pirátské a pak budete "zatloukat".
Dnes myslim existuje manie DIVX filmu, proto bych se rad zeptal na jednu vec - v TV bezi film, ja si ho nahraju na video/pocitac - porusuji tim zakon ? Jestlize ano, k cemu pak jsou zaznamove zarizeni, jako videa a spol. Jestlize ne, jak se zakon diva na filmy ve formatu DIVX ?
Já myslím, že stejně jako třeba na MP3, film není program
Uz jsem si vsiml, ze v DIVX formatu existuji i filmy, ktere nelze koupit (a oficialne treba jeste neexistuji). Dejme tomu, ze film/hru budu mit ulozen na CD 1.1.2003, ale oficialne vyjde az 1.3.2003. Jak je na tom pak takovy film/hra s legalnosti ?
Myslím, že je to v pohodě, když to bude pro moji soukromou potřebu. Uživatel přece není povinen zjišťovat, zda film už vyšel nebo ne.
Jak jiz bylo uvedeno policie stiha spise velke pachatele. Jak je tedy mozne, ze u nas neustale dochazi k porusovani zakona ze strany distributoru/vyrobcu a nic se s tim nedeje ? Mam na mysli ochrany. Ze zakona mam moznost vytvorit si zalozni kopii, jenze jak to mam udelat, kdyz mi v tom distributor/vyrobce brani ? Audio CD jsou chranena, DVD jsou chranena, software je chraneny. Proc se s tak evidentnim porusovanim nic nedela a klidne se to toleruje ?
Nikde není stanovena povinnost, že výrobce, který od autora ta práva koupil, je povinen umožnit kopírování. vy sice máte právo si to udělat, ale on není povinen to umožnit.

Otázky jsou přepsány tak, jak jste je poslali. Bez jakýchkoliv oprav. Jen se podívejte, jaký má naše populace písemný projev!

Kapitoly článků

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšetřovatel odpovídá

Pondělí, 8 Říjen 2007 - 15:43 | WIFT | >> sas: Podle toho, co vím o našich...
Neděle, 23 Září 2007 - 20:49 | Anonym | Dobry den kdyz si stahnu hudbu z internetu pro...
Čtvrtek, 10 Červen 2004 - 14:34 | mm2004 | Na každé stránce dole máš napsáno, že text nebyl...
Středa, 9 Červen 2004 - 11:24 | HonzaD | Myslím, že k tomu není co dodat.Možná by nebylo...

Zobrazit diskusi