Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TSMC uvažuje o další továrně v Evropě. Měsíc po zrušení projektů Intelu

Zdroj: TSMC

Ještě začátkem léta to vypadalo, že Intel postaví továrny v Itálii, Německu, Polsku a Francii. Jen měsíc poté, co Intel oznámil zastavení posledního z těchto plánů, se proslýchá o továrně TSMC…

V Asii je trh s pracovními silami v odvětví polovodičové výroby silně vyčerpaný, o osoby se zkušenostmi z oboru se přetahuje TSMC s Čínou, ale i dalšími značkami a je tak již poměrně problematické nové továrny perzonálně vybavit. I z toho důvodu měla například TSMC vůli expandovat do USA, kde se však vyskytly jiné problémy. Například když se tamním pracovníkům nedařilo továrnu vybavit a zprovoznit v plánovaném časovém rámci a TSMC poslala výpomoc v podobě týmu z Tchaj-wanu, vyvolalo to protesty amerických pracovníků, kteří si mysleli, že je mají odborníci z Tchaj-wanu nahradit.

Není proto nelogické, že výrobci hledají prostor i v Evropě, která je v tomto směru ještě nevyčerpaná. O štěstí se chtěl pokusit Intel, který plánoval výstavbu továren a výzkumných středisek ve čtyřech evropských zemí (s podporou eurodotací), ovšem z finančních důvodů to nevyšlo. V červnu došlo ke zrušení projektů v Itálii a ve Francii, v září šly k ledu plány v Německu a v Polsku.

Nebude náhodou, že jen měsíc po zrušení výstavby továren Intelu, zveřejnil Wu Cheng-wen, předseda Taiwan's National Science Council (Tchajwanská národní vědecká rada), o čem uvažuje TSMC. V rozhovoru pro Bloomberg oznámil, že TSMC (kromě továrny u Drážďan v Německu) chystá stavbu dalších továren na výrobu čipů na evropském kontinentu. Zatímco projekt u Drážďan je projektem ESMC, což je společný podnik značek TSMC, Bosch, Infineon a NXP, který se má zaměřit na výrobu čipů pro německý automobilový průmysl, ostatní továrny mají vyrábět čipy pro AI segment. To by naznačovalo nasazení podstatně pokročilejších výrobních technologií než využívají automobilová řešení, v podstatě lze očekávat 5nm nebo lepší proces. S jistotou lze říct, že by šlo o významně novější proces než nabízí drážďanská továrna GlobalFoundries, která skončila na 22nm technologii ( skutečně 22nm, 12nm procesory vyráběla GlobalFoundries v USA, nikoli v Drážďanech).

Wu Cheng-wen však zveřejnil plány, které jsou zjevně ve stádiu úvah a zatím nebyly předloženy evropským úřadům. Po zveřejnění informace totiž TSMC kontaktovala Bloomberg s ujištěním, že prioritou pro společnost je dokončení ohlášených projektů (Drážďany) a k dalším investicím zatím nedošlo. Ve zveřejnění plánů cestou Tchajwanské národní vědecké rady může ale být i strategický záměr. Cílem může být právě aktivace evropských úřadů a politiků, kteří by po padnutí projektů Intelu mohli mít zájem o jejich náhradu továrnami TSMC. TSMC by pak zase mohla mít zájem o dotační prostředky, které byly rezervované pro Intel. Vypuštění informace, která nepochází ani od jedné strany, může být iniciátorem případných diskuzí a další spolupráce.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku TSMC uvažuje o další továrně v Evropě. Měsíc po zrušení projektů Intelu

Čtvrtek, 17 Říjen 2024 - 11:18 | Stan | Takže bude stát u nás my přece máme nej vztahy s...
Čtvrtek, 17 Říjen 2024 - 10:27 | snajprik | Tak Taiwan ma 2x viac obyvatelov ako Česko a USA...
Čtvrtek, 17 Říjen 2024 - 10:16 | Jirka1 | Samozřejmě. I když otevřeš spoustu technických...
Čtvrtek, 17 Říjen 2024 - 09:16 | eXponencial | zaujmave sa dozvediet, ze v azii maju personalnu...

Zobrazit diskusi