Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GlobalFoundries

TSMC blue wafer
Na 28nm proces je nahlíženo tak trochu jako na svatý grál výroby křemíkových čipů. Od vydání 55nm procesu TSMC to totiž se všemi dalšími kroky šlo od deseti k pěti a ty, které nebyly zrušené (například 32nm bulk u TSMC i GlobalFoundries) nebo přejmenované (jako třeba 45nm bulk na 40nm bulk u TSMC) byly a jsou extrémně zpožděné (40nm i všechny varianty 28nm procesu). To s sebou samozřejmě přineslo určitou stagnaci, která se projevila především na grafických čipech: bez nových výrobních procesů stoupá výkon i poměr výkon/spotřeba jen extrémně pomalu a s vydáním posledních produktů AMD a Nvidie se prakticky zastavil. To vše se nyní může změnit, výhledy se po dlouhé době zdají být opět optimistické, a tak se pojďme podívat, co si vlastně GlobalFoundries a TSMC přichystaly…

Kapitoly článků

2.  GlobalFoundries
3.  TSMC

Seifertova slova jsou poměrně pozitivní, až dosud (a to i na základě posledních veřejných roadmap) se očekávalo, že skluz GlobalFoundries oproti TSMC s 28nm procesem bude tak výrazný, že jeho použití pro první generaci 28nm grafických čipů nebude možné. GlobalFoundries nabízí dvě varianty 28nm bulk procesu: HP a HPP, přičemž druhá je lepší o implementaci HKMG. Riziková výroba na HP oficiálně začala v posledním kvartálu roku 2010 (s odřenýma ušima), přičemž pro HPP bylo spuštění rizikové výroby ještě loni chystáno na začátek čtvrtého kvartálu 2011. Vzhledem k nepříliš hladkému rozjezdu „obyčejnější“ varianty byl ale tento termín obecně považován za příliš optimistický.

GlobalFoundries wafer 28nm bulk 32nm SOI 45nm SOI
v popředí jeden z prvních 28nm HP waferů vyrobených v GlobalFoundries roku 2010
  • GF 28nm HP - standardní bulkový 28nm proces (start výroby: Q4 2010)
  • GF 28nm HPP - verze vylepšená o HKMG, cca o 10% vyšší frekvence (start výroby: Q4 / 2011)
GlobalFoundries roadmapa (Q4 2010)
poslední zveřejněná kompletní roadmapa GlobalFoundries (Q4 / 2010)

Seifert výslovně nespecifikoval, zda se i v případě výroby u GlobalFoundries má jednat o HPP (HKMG) proces. Předpokládáme, že ano (na HP by zřejmě AMD nečekala), nicméně je třeba mít na paměti, že ať už se AMD rozhodne výrobu mezi GlobalFoundries a TSMC rozložit jakkoli, nebude možné s ní následně ze dne na den hýbat. Oba výrobci totiž potřebují návrh čipu zpracovaný podle požadavků jejich procesů a ty nejsou vzájemně kompatibilní. Kdyby AMD chtěla například čip A vyrábět u TSMC a čip B u GlobalFoundries, musí každý připravit trochu odlišným způsobem a nemohla by na poslední chvíli své rozhodnutí změnit. Na druhé straně by bylo možné vytvořit například dva návrhy čipu A: pro TSMC i pro GlobalFoundries, pokud by absolutní prioritu měla stabilita a jistota dodávek.

Zdroje: 
Kapitoly článků
2.  GlobalFoundries
3.  TSMC

Diskuse ke článku Varianty 28nm procesu u GlobalFoundries a TSMC

Středa, 27 Červenec 2011 - 19:24 | JVc | Reakce na posledni vetu: Doufam ze se dockame...
Středa, 27 Červenec 2011 - 17:36 | Hkr ptr | Zase pochvala za článek :)
Středa, 27 Červenec 2011 - 16:26 | Ondar | Že se stále opakuji ;) ale vypadá to, že by nová...

Zobrazit diskusi