Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Grafické karty v roce 2013 - rekapitulace

3Dfx Voodoo 5 - 6500
Loňský rok nebyl zrovna klidným obdobím a ve světě herní 3D/PC grafiky se toho na straně hardwaru i softwaru semlelo opravdu hodně. A to i natruc setrvávajícímu 28nm výrobnímu procesu, paměťové krizi a odklonu Microsoftu směrem k jiným trhům…

Kapitoly článků

Říjen

Herní bundle Never Settle Forever zůstal prozatím doménou Radeonů HD 7000 a high-endové novinky dostaly Battlefield 4, ale volitelně. Zákazník si mohl vybrat, jestli chce variantu bez hry, s hrou nebo s Premium edicí. Následně došlo k vydání Radeonů R7 240, R7 250, R7 260X, R9 270X a R9 280X. Parametry jednotlivých karet tentokrát nebudeme opakovat, tato událost je ještě v živé paměti. Kdo nemá paměť dostatečně živou, může využít následující odkaz:

Následoval pokus bývalého inženýra společnosti Number 9, který se pokusil oživit projekt dávno zaniklé firmy - jedné z legend počátků hardwarové 3D akcelerace z devadesátých let. Nyní můžeme doplnit, že se pokus nezdařil, v rámci Kickstarteru byl vybrán jen zlomek požadované částky.

Number Nine Revolution 3D box

Úspěšnější byla TSMC s přípravami na spuštění výroby tzv. 3D čipů. Na realizaci prvních kousků křemíku s trojrozměrnými strukturami pracovala s Xilinxem; spuštění výroby proběhlo úspěšně.

R7 R9 presentation 060 Hawaii diagram

Krátce poté došlo na definitivní vydání Radeonu R9 290X s GPU Hawaii. K této příležitosti jsme vám přinesli desetistránkový rozbor architektury i recenzi samotné karty:

Od high-endu zpět do mobilního světa: Nvidia se nechala slyšet, že Tegra 5 dosáhne vyššího úspěchu než Tegra 4 a co do výkonu překoná minulou generaci konzolí. Ani nás nepřekvapilo samotné odvážné tvrzení jako spíš srovnávání produktu roku 2014 s hardware (v té době) téměř deset let starým.

Listopad

Předposlední měsíc byl co do událostí suverénně nejnabitějším obdobím roku. Mohla za to sice z valné části AMD, která pokračovala ve vydávání nových grafických karet a technologií. I bez jejího přičinění by se listopad zbytku roku vymykal. Ale pěkně postupně.

Radeon R9 290X rozborka hardware.fr

Nejprve byl vypuštěn druhý Radeon postavený na GPU Hawaii - model R9 290. S ohledem na snížení cen, se kterým Nvidia přišla krátce po vydání Radeonu R9 290X, se AMD rozhodla novinku trochu zrychlit, což v případě konceptu řízení spotřeby PowerTune znamenalo vydání karty s řízením chladiče přednastaveným na max. 47 %. Konkurenční GeForce GTX 780 sice byla překonána; výměna chladiče pro zajištění tichého provozu ale byla nutná.

ADS2013 Andersson Mantle 01

V souvislosti s říjnovým ohlášením API Mantle začaly přicházet zprávy z různých vývojových studií ohledně podpory rozhraní v rámci nových her a enginů. Z konkrétních titulů padala jména jako Battlefield 4, Dragon Age: Inquisition, Mass Effect, Mirror's Edge 2, Need for Speed series, Plants vs. Zombies: Garden Warfare, Thief, Sniper Elite 3, Star Citizen nebo Star Wars: Battlefront.

Krom kompatibilních her jsme se dozvěděli, že díky tomuto API bude možné od základu změnit koncept CrossFire, což umožní předejít některým neduhům vícečipové akcelerace a eliminovat některé negativní vlastnosti rozhraní jako například lag rostoucí úměrně s počtem čipů.

Vydání nové generace herních konzolí, vlastního grafického API AMD a zpomalený vývoj DirectX přiměly k zamyšlení i Microsoft. Marketingové oddělení si zřejmě uvědomilo, že by tyto a další události mohly v uživatelích vyvolat dojem, že právě Microsoft opouští oblast, ve které dříve figuroval jako hlavní tahoun: svět hraní na PC. Vydal proto obratem prohlášení, ve kterém ujišťuje uživatele, že se nic takového nekoná. Přesto zveřejněná slova nezněla právě přesvědčivě, zvlášť když skutky ukazují opačným směrem.

GeForce GTX 780 Ti

Krátce poté následovalo vydání první herní grafiky postavené na plně aktivním GPU Nvidia GK110: GeForce GTX 780 Ti. Karta splnila očekávání - nabídla výkon v průměru mírně vyšší než Radeon R9 290X; samozřejmě i s výše posazenou cenou, jak je u Nvidie v poslední době zvykem. GeForce GTX 780 Ti však není přímou náhradou Titanu - na rozdíl od něj nenabízí plný výkon v double-precision.

Radeon R9 270

Následně pokračovala AMD ve vydávání karet řady Radeon R9 modelem R9 270. Krom přehledu parametrů, které odpovídají více-méně lehce podtaktovanému Radeonu HD 7870, jsme vám přinesli i recenzi OC modelu od Gigabyte:

Po hardwaru nastoupily novinky softwarové. Ohlášení se dočkala technologie TressFX 2.0 pro modelování realističtějších vlasů, chlupů a trávy, která nabízí vyšší kvalitu a nižší hardwarové nároky (SDK lze již stáhnout na webu AMD).

Předvánočního oživení se dočkaly i herní bundly: Battlefield 4 se krom Radeonu R9 290/290X dostal volitelně i k modelům R9 270, R9 270X a R9 280X. Nižší R7 260X pak dostal do vínku Silver Award, tzn. dvě hry z deseti, přičemž do výběru byl nově zařazený i Thief, který teprve vyjde.

Gaming Evolved Updates

Intel Xeon Phi, byť byl až doposud prezentovaný jako výpočetní procesor, ve skutečnosti stále obsahoval grafické prvky - například texturovací jednotky - které dávaly znát, že jde stále jen o grafickou kartu využitou k úlohám, pro které se nakonec hodila o něco lépe. Jinak tomu má být s novým jádrem Knights Landing, které už se zcela oprostí od grafických komponent a zakládat bude pouze na (až 72) jednotkách vycházejících z atomové architektury Silvermont.

Knights Landing slide 02

Předposlední měsíc loňského roku uzavřela kauza kolem nového 3D Marku. Společnosti Futuremark se přestalo líbit, že výrobci telefonů - ve snaze dosáhnout co nejvyššího skóre - pro 3D Mark omezují nebo zcela vypínají throttling, takže integrované grafické jádro běží v tomto testu na plných taktech. Futuremark tak ze své databáze vyřadil výsledky některých zařízení od HTC a Samsungu, jejichž grafická jádra při běhu benchmarku nethrottlují. My se ptáme, proč by měla, když to pro stabilní běh evidentně není třeba?

Prosinec

Už konec listopadu, ale především prosinec, probíhal podle naprosto nečekaného scénáře. Zpráva o ztrátě vyššího obnosu ve virtuální měně Bitcoin rozšířila mezi masy uživatelů informaci o rychlém nárůstu hodnoty virtuálních měn. Blízká virtuální měna Litecoin, kterou lze efektivně těžit prostřednictvím běžně dostupného hardwaru, pak vyvolala novodobou zlatou horečku. Uživatelé nejdříve skoupili grafické karty postavené na GPU Tahiti (Radeony HD 7950, 7970 a R9 280X), později se vrhli i na dražší Radeony s novým GPU Hawaii (R9 290, R9 290X).

Během několika dní zmizely všechny modely (bez ohledu na cenovou relaci, osazený chladič a přiložené hry) z pultů a to ve většině zemí. Ceny žádaného hardwaru vyrostly v některých zemích až o třetinu a provozovatelé velkoobchodů a e-shopů potvrdili, že takový zájem ještě nezaznamenali.

Chtěli byste získat vlastnoruční podpis šéfa Nvidie, Jen-Hsun Huanga? Možná k tomu postačí zopakovat to, co předvedl třiadvacetiletý Xiaosheng Li, když po vzoru své GeForce GTX 690 postavil její nadživotní model z téměř 11,5 tisíce dílků stavebnice LEGO. Náklady? Těžko říct, u nás vychází ve stavebnicích dílek lega v průměru na korunu padesát, takže včetně high-endové grafiky počítejte s náklady přes 30 tisíc korun.

GeForce GTX 690 lego 01

Před Vánoci jsme si zaspekulovali na téma možné herní konzole připravované Samsungem. Během minulého roku se čas od času objevovaly indicie, které naznačovaly existenci takového projektu. Žádné ucelenější zprávy ale nepřišly, a tak zatím nelze vyloučit, že se tento projekt stal jen dalším z řady nezrealizovaných záměrů.

Požár u Hynixu 2013 - Obrázek 2

Přišla ale i čistě pozitivní zpráva. Společnosti Hynix se daří likvidovat následky požáru, který dočasně vyřadil továrnu na výrobu DDR3 pamětí. Postupná reaktivace výrobních linek umožňuje pomalé dorovnání nabídky na úroveň poptávky a tím i zastavení nepříjemného cenového trendu, který vedl nejen ke zdražování DDR3 modulů, ale i low-endových grafických karet.

Need For Speed The Run Geomerics Enlighten logo

Menší překvapení se podařilo vyvolat ARM, když koupila Geomerics, vývojáře technologie Enlighten. Ta je souborem algoritmů pro global illumination, především v herní grafice. Technologii v současnosti používá třeba Battlefield 3 a 4, Need for Speed Rivals, Eve Online nebo Medal of Honor: Warfighter nebo řada titulů chystaná pro herní konzole Xbox One a Playstation 4. Oficiální stanovisko hovoří o snaze dostat hry v telefonech a tabletech na úroveň konzolí - reálně ale půjde spíše o jeden díle puzzle z o něco komplexnější skládačky, než dává tisková zpráva tušit.

AMD Radeon R7 260 reference

Poslední grafická karta, která byla i nebyla vydána, je Radeon R7 260 - nejdostupnější samostatná grafika s podporou technologie TrueAudio. Jde de facto o pomalejší, ale technologicky lépe vybavenou variaci na Radeon HD 7790. Na trhu se objeví zhruba za dva týdny.

Výhledy či poselství do nového roku tentokrát nečekejte, prý už to není in ;-).

Kapitoly článků

Diskuse ke článku Grafické karty v roce 2013 - rekapitulace

Pátek, 3 Leden 2014 - 09:39 | ps47 3dfx | holt na tento obrazok sa skratka nezabuda; http...
Čtvrtek, 2 Leden 2014 - 16:29 | John Doe | nVidia by mohla oprášit značku 3Dfx, protože...
Čtvrtek, 2 Leden 2014 - 08:58 | hungarec | Protoze ma no-x velmi dobry prehled o produktech...
Čtvrtek, 2 Leden 2014 - 08:14 | WestFlame | S tím co je nebo není in jděte někam... kvůli...
Čtvrtek, 2 Leden 2014 - 07:22 | De | Psychykou v hawken bych se moc nepysnil. Je to...

Zobrazit diskusi