Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Adaptec DuoConnect

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Na tomto článku jsem si nechal opravdu záležet, protože jde pravděpodobně o první takto komplexní test publikovaný na Internetu. Ano, sice existují testy, které srovnávají USB s FireWire, ale takový, který by je srovnával i se standardním rozhraním ATAPI jsem ještě neviděl. Navíc jsem pro otestování použil více sprogramů, takže doufám, že výsledky budou dostatečně vypovídající. Mimo to se mi tímto i podařilo otestovat vlastní testovací programy. Ale dost slov, pojďme se podívat na výsledky. PS: Dnes se tu objeví jen první část - úvod, popis rozhraní, popis hardware, na kterém bylo testováno a způsob používání externích zařízení. A zítra dám k dispozici výsledky testů, včetně možnosti si stáhnout všechny výsledky pěkně v XLS souboru!

Instalace tohoto řadiče proběhla i u mne ve Windows XP stejně jako u Martina, to znamená, že zcela hladce. A to jak použití ovladačů od Microsoftu, tak od Adaptecu. Abych byl přesný, tak ovladače FireWire jsou přítomny v operačním systému, na výběr máte u ovladačů USB 2.0. Po nainstalování a připojení několika zařízení budete mít ve Správci zařízení podobný obrázek (pokud si necháte zobrazit zařízení podle připojení):

Správce zařízení: Adaptec DuoConnect

K DuoConnect si můžete od Adaptecu stáhnout program USBControl. Ten vám může pomoci s připojováním zařízení, hlavně tedy s tím, aby vám všechna zařízení běhala na maximální rychlost. Pokud máte jen jedno či dvě USB zařízení, tak to problém není, ale jakmile jich budete mít více, může být takový program velmi příjemný. Po jeho spuštění uvidíte následující obrázek:

Adaptec USBControl - náhled okAdaptec USBControl - náhled není ok

Na levém obrázku je vidět, že všechna zařízení jsou připojena maximální rychlostí. Na pravém je připojeno USB 2.0 zařízení pomaleji, takže je u něj fialová hvězdička. Pokud by u zařízení byl vykřičník, je něco špatně a zařízení vůbec nepracuje. Žlutý vykřičník znamená méně vážný problém, kdežto červený naznačuje vážnější. Z tohoto malého obrázku můžete taky vyčíst, jaké zařízení (ikona) je na jaký port (číslo) kterého USB řadiče (písmeno). Pokud vám toto zobrazení nestačí, je k dispozici mnohem větší a přehlednější:

Adaptec USBControl - vše OK Adaptec USBControl - výběr a komunikace Adaptec USBControl - USB 2.0 zařízení připojené přes USB 1.1 Adaptec USBControl - zařízení nepracuje

Na prvním obrázku vidíte, jak to vypadá, když je všechno tak jak má být. Na druhém jsem označil jedno USB zařízení (Digitální fotoaparát) a zároveň probíhá čtení z připojeného disku přes USB 2.0 (vyznačeno je to modrou barvou). Na třetím obrázku je vidět situace, kdy je USB 2.0 zařízení (disk) připojeno na USB 1.1 řadič (v BXku). No a na posledním obrázku je připojené zařízení, které není funkční. Naštěstí je u žlutého vykřičníku napsáno, že sice zařízení nepracuje správně, ale nemůže poškodit počítač. Ani jsem se nesnažil dostat do situace, kdy se mi bude ukazovat červený vykřičník s varováním, že by mohlo dojít k poškození počítače ;-)

Diskuse ke článku Velký test USB a FireWire rozhraní

Pondělí, 8 Srpen 2005 - 12:48 | Anonym | Osobne si myslim, ze rychlost USB2.0 aj FireWire...
Sobota, 25 Červen 2005 - 03:30 | Anonym | zapojeni vsech moznych konektoru http://www....
Úterý, 13 Duben 2004 - 18:33 | Anonym | Lidicky prosim vas, nemate nekdo zapojeni, nebo...

Zobrazit diskusi