Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Velký test USB a FireWire rozhraní

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Na tomto článku jsem si nechal opravdu záležet, protože jde pravděpodobně o první takto komplexní test publikovaný na Internetu. Ano, sice existují testy, které srovnávají USB s FireWire, ale takový, který by je srovnával i se standardním rozhraním ATAPI jsem ještě neviděl. Navíc jsem pro otestování použil více sprogramů, takže doufám, že výsledky budou dostatečně vypovídající. Mimo to se mi tímto i podařilo otestovat vlastní testovací programy. Ale dost slov, pojďme se podívat na výsledky. PS: Dnes se tu objeví jen první část - úvod, popis rozhraní, popis hardware, na kterém bylo testováno a způsob používání externích zařízení. A zítra dám k dispozici výsledky testů, včetně možnosti si stáhnout všechny výsledky pěkně v XLS souboru!

Než jsem vůbec začal testovat, stanovil jsem si cíl. Chtěl jsem srovnat rozhraní USB, FireWire a IDE/ATAPI. Konkrétně jsem chtěl srovnat USB 1.0, USB 2.0, FireWire, IDE v režimu ATA/33 a v režimu PIO. Během testování jsem si ještě všimnul několika podstatných nastavení u USB a FireWire, takže jsem provedl několik dalších testů a odlišil jsem USB drivery od Microsoftu a od Adaptecu. Takže nakonec je z výsledků tohoto testu vidět ještě více informací, než jsem si původně určil.

Nyní vás možná zajímá, proč, když už jsem provedl test s ATA/33, jsem to rovnou nesrovnal i s ATA/66, ATA/100 a případně i s ATA/133. Důvodů je hnedle několik. Tento test měl být koncipován hlavně jako srovnání USB s FireWire a pro lepší představu jsem použil i klasické IDE. Navíc vše jsem testoval tak, že jsem použil externí boxy pro IDE disk, takže IDE rozrahní je zde oproti USB a FireWire zvýhodněné. Také by pro testy těchto rychlých rozhraní bylo vhodné mít dnešní nejrychlejší IDE disky od všech hlavních výrobců. A v neposlední řadě je už takto výsledků mnoho a přidání dalších by jen znepřehlednilo výsledky. Proto pokud bude zájem, připravíme podobné srovnání ATA/33, ATA/66, ATA/100 s ATA/133 někdy později.

A nyní již se podíváme na samotná rozhraní a něco málo si o nich povíme.

USB začíná být velmi populární. USB 1.1 zvádalo teoretickou rychlost jen 12 Mb/s. To na připojení zařízení typu klávesnice, myš, joystick, volant bohatě stačí, ale už pro připojení tiskárny, digitálního fotoaparátu je to na hranici rozumné použitelnosti a pro připojení CD-ROM mechanik, vypalovaček a obzvlášť disků je to vyloženě málo. Proto nás všechny těší, že nyní už je na světě rozhraní USB 2.0, které zvládá teoretickou rychlost 480 Mb/s. Nejnovější základní desky již většinou mají USB 2.0 přímo na sobě a to buď ve formě přidaného chipu, nebo jako součást chipsetu. Na konci tohoto roku už budou mít všechny standardně používané chipsety v sobě USB 2.0 a tím pádem i všechny základní desky.

FireWire je oproti USB poněkud méně rozšířené. Rozšířilo se hlavně v oblasti zpracování videa. Jeho výhodou oproti USB je totiž nižší zatížení procesoru (alespoň to se většinou uvádí, uvidíme jak dopadne v testech) a umožňuje rychlost 400 Mb/s. Důvodů, proč se toto rozhraní rozšířilo a proč všichni nepoužívají USB 2.0, je rovnou několik. První je ten, že FireWire tu bylo znatelně dříve nežli USB 2.0 a USB 1.1 pro potřeby digitálních kamer silně nedostačovalo. Druhý potom v tom, že za FireWire stojí několik důležitých firem: Apple, Sony a nyní i Creative Labs. Navíc toto rozhraní bylo standardizováno standardizační skupinou IEEE. FireWire ovšem má i jednu velmi znatelnou nevýhodu: různé pojmenování. Firma Apple mu říká FireWire. Sony potom iLink. Standardizační skupina IEEE ho nazývá IEEE 1394 a Creative Labs jej pojmenovává jako SB 1394. A teď vysvětlete obyčejnému uživateli, že se jedná o jedno a to samé.

IDE/ATAPI je z těchto rozhraní to nejrozšířenější, najdete ho prakticky na každé základní desce. PIO mód 4 dokáže přenášet data rychlostí až 16,6 MB/s. To ATA/33 (UltraDMA mód 2) je dvakrát rychlejší, zvládne přenost až 33MB/s. A velmi důležitý rozdíl mezi UltraDMA a PIO módem je ve vytížení procesoru. Zatímco UltraDMA procesor zatěžuje nepatrně, PIO jej zatěžuje opravdu hodně.


Rozhraní Přenosová rychlost
Mb/s MB/s
USB 1.1 12 1,5
USB 2.0 480 60
FireWire 400 50
IDE PIO 4   16,6
IDE ATA/33   33
IDE ATA/66   66
IDE ATA/100   100
IDE ATA/133   133

Jak je z předchozí tabulky vidět, mělo by se teoreticky USB 2.0 s FireWire rozhraním vejít někam mezi ATA/33 a ATA/66 rozhraní. Snad vám neprozradím mnoho, když rovnou řeknu, že ani USB 2.0, ani FireWire nedosahuje v praxi rychlosti ATA/33, přestože teoreticky by jej mělo překonat. Proto srovnání s ATA/33 a PIO 4 stačí.

Diskuse ke článku Velký test USB a FireWire rozhraní

Pondělí, 8 Srpen 2005 - 12:48 | Anonym | Osobne si myslim, ze rychlost USB2.0 aj FireWire...
Sobota, 25 Červen 2005 - 03:30 | Anonym | zapojeni vsech moznych konektoru http://www....
Úterý, 13 Duben 2004 - 18:33 | Anonym | Lidicky prosim vas, nemate nekdo zapojeni, nebo...

Zobrazit diskusi