Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nastavení a používání externích USB a FireWire zařízení

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Na tomto článku jsem si nechal opravdu záležet, protože jde pravděpodobně o první takto komplexní test publikovaný na Internetu. Ano, sice existují testy, které srovnávají USB s FireWire, ale takový, který by je srovnával i se standardním rozhraním ATAPI jsem ještě neviděl. Navíc jsem pro otestování použil více sprogramů, takže doufám, že výsledky budou dostatečně vypovídající. Mimo to se mi tímto i podařilo otestovat vlastní testovací programy. Ale dost slov, pojďme se podívat na výsledky. PS: Dnes se tu objeví jen první část - úvod, popis rozhraní, popis hardware, na kterém bylo testováno a způsob používání externích zařízení. A zítra dám k dispozici výsledky testů, včetně možnosti si stáhnout všechny výsledky pěkně v XLS souboru!

Kapitoly článků

I u externích zařízení připojených přes USB či FireWire lze něco ve Správci zařízení nastavit. Stačí si obdobně jako u nastavení IDE kanálů najít připojení zařízení a u něj budete mít k dispozici:

Nastavení USB zařízení

Obrázek pochází z USB zařízení (nyní je jedno, jestli máte připojeno přes USB 1.1, či 2.0). První možnost "Optimalizovat pro rychlé odebrání" je nastavena standardně a umožňuje kdykoliv odebrat zařízení a Windows XP se za to na vás nebudou zlobit. Druhá možnost "Optimalizovat pro výkon" zapíná cache pro zápis (write back) ve Windows. Pokud při tomto nastavení budete chtít odebrat zařízení, musíte to nejprve Windows nahlásit, aby s tím počítaly. U této volby máte ještě možnost zaškrtnout "Povolit ukládání do mezipaměti na disku". To povolí zápisovou cache přímo na daném zařízení. Tuto poslední volbu u FireWire rozhraní nenajdete.

Ve Windows 2000 najdete pouze možnost zapnout zápisovou cache na disku. Odebrání zařízení musíte systému vždy hlásit, jinak vás upozorní, že zařízení nebylo bezpečně odpojeno a mohlo dojít ke ztrátě dat.

Ikona bezpečně odebrat hardwarePokud tedy máte Windows 2000, nebo jste si zapli zápisovou cache ve Windows XP, musíte systému naznačit, že chcete zařízení odebrat. Po připojení nějakého takového zařízení se objeví na liště, v trayi, ikonka, kterou můžete vidět napravo. Kliknete-li na ní levým tlačítkem myši, objeví se vám nabídka zařízení, které je možno odpojit od systému:

Zařízení, které je možno odpojit ze systému

Pokud byste se chtěli dozvědět o nějakém zařízení něco více, můžete na ikoně dvojkliknout a objeví se vám seznam zařízení, která máte připojená (a i zde můžete nastavovat jejich vlastnosti).

Zařízení, které je možno odpojit ze systému - podrobné

Kapitoly článků

Diskuse ke článku Velký test USB a FireWire rozhraní

Pondělí, 8 Srpen 2005 - 12:48 | Anonym | Osobne si myslim, ze rychlost USB2.0 aj FireWire...
Sobota, 25 Červen 2005 - 03:30 | Anonym | zapojeni vsech moznych konektoru http://www....
Úterý, 13 Duben 2004 - 18:33 | Anonym | Lidicky prosim vas, nemate nekdo zapojeni, nebo...

Zobrazit diskusi