Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Maximální rychlost čtení

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Na tomto článku jsem si nechal opravdu záležet, protože jde pravděpodobně o první takto komplexní test publikovaný na Internetu. Ano, sice existují testy, které srovnávají USB s FireWire, ale takový, který by je srovnával i se standardním rozhraním ATAPI jsem ještě neviděl. Navíc jsem pro otestování použil více sprogramů, takže doufám, že výsledky budou dostatečně vypovídající. Mimo to se mi tímto i podařilo otestovat vlastní testovací programy. Ale dost slov, pojďme se podívat na výsledky. PS: Dnes se tu objeví jen první část - úvod, popis rozhraní, popis hardware, na kterém bylo testováno a způsob používání externích zařízení. A zítra dám k dispozici výsledky testů, včetně možnosti si stáhnout všechny výsledky pěkně v XLS souboru!

To, co asi všechny zajímá nejvíc je, jak rychlé dané rozhraní je. Toto lze zjistit pomocí testu, který měří "Read Burst Rate". Měří totiž, jak rychle lze data dodávat z cache na disku do počítače. Výsledek tedy ovlivňuje to, jak dobře je udělána cache (jak je rychlá a jaké má zpoždění) a kvalita zpracování IDE rozhraní na disku.

Read Burst Rate

Nyní je nutné udělat malou vsuvku. Snad je jasné, co znamenají jednotlivé popisky u testů, až na "O" a "A" u některých. Pokud u výsledku najdete písmeno "A", byly při něm použity Adaptec USB 2.0 ovladače, namísto těch od Microsoftu. A narazíte-li na "O", znamená to, že bylo při testu u zařízení zaškrtnuto "Optimalizovat pro výkon" a není-li tam, tak bylo testováno se standardním "Optimalizovat pro rychlé odebrání".

A můžeme se vrátit k vlastním výsledkům:

  • Programy HD Tach i HWiNFO změřily velmi podobné výsledky, jen u Quantum USB 2.0 se rozcházejí poněkud více, než je zdrávo. Ovšem vzhledem k tomu, že ve všech ostatních případech byl Quantum se stejným rozhraním o trochu rychlejší, nežli Seagate, zdá se mi výsledek z programu HWiNFO věrohodnější.
  • USB 2.0 i FireWire je zhruba dvakrát pomalejší, nežli ATA/33.
  • USB 2.0 s Adaptec ovladači je o drobet rychlejší nežli FireWire, ale s ovladači od Microsoftu je pomalejší.
  • Je krásně vidět, že USB 1.1 dech rozhodně nestačí - je přibližně 12× pomalejší nežli USB 2.0 a FireWire.
  • PIO mód je přibližně třikrát pomalejší než USB 2.0 s FireWire a tedy oproti ATA/33 přibližně šestkrát.

Nyní vám ukážu, že mé tvrzení ze první strany, že použitý disk Seagate je rychlejší nežli možnosti USB 2.0 je pravdivé. Jeho průběh čtení je totiž následující:

Seagate U10 ST310212A - průběh čtení z WinBenchu

Tento průběh byl samozřejmě získán při připojení na ATA/33. Pokud bych disk připojil na optimalizované USB 2.0 s Adaptec ovladači, vypadá průběh čtení následovně:

Seagate U10 ST310212A - průběh čtení z WinBenchu ... připojeno p

To Quantum i s nejpomalejším USB 2.0 (neoptimalizované pro výkon a s Microsoft ovladači) už zjevně nestíhá:

Quantum Fireball SE - výsledky čtení z WinBenchu ... připojeno p

Diskuse ke článku Velký test USB a FireWire rozhraní

Pondělí, 8 Srpen 2005 - 12:48 | Anonym | Osobne si myslim, ze rychlost USB2.0 aj FireWire...
Sobota, 25 Červen 2005 - 03:30 | Anonym | zapojeni vsech moznych konektoru http://www....
Úterý, 13 Duben 2004 - 18:33 | Anonym | Lidicky prosim vas, nemate nekdo zapojeni, nebo...

Zobrazit diskusi