Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nastavení PIO/DMA u IDE řadiče

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Na tomto článku jsem si nechal opravdu záležet, protože jde pravděpodobně o první takto komplexní test publikovaný na Internetu. Ano, sice existují testy, které srovnávají USB s FireWire, ale takový, který by je srovnával i se standardním rozhraním ATAPI jsem ještě neviděl. Navíc jsem pro otestování použil více sprogramů, takže doufám, že výsledky budou dostatečně vypovídající. Mimo to se mi tímto i podařilo otestovat vlastní testovací programy. Ale dost slov, pojďme se podívat na výsledky. PS: Dnes se tu objeví jen první část - úvod, popis rozhraní, popis hardware, na kterém bylo testováno a způsob používání externích zařízení. A zítra dám k dispozici výsledky testů, včetně možnosti si stáhnout všechny výsledky pěkně v XLS souboru!

Nastavení IDE kanálu: PIO/DMA

Pro mnohé je nastavení PIO/DMA ve Windows XP (prakticky stejné je to ve Windows 2000) známá věc. Ovšem jistě se najdou i tací, kteří ještě neví jak na to. Je nutné vlézt do Start menu a potom vybírat: Nastavení / Ovládací panely / Nástoje pro správu / Správa počítače / Správce zařízení. A v něm už vyberete řadič disků. V mém případě jsem vybral sekundární kanál:

Správce zařízení: IDE řadič

Na něm stačí dvakrát kliknout a vybrat "Upřesnit nastavení". Potom už jen stačí změnit "Režim přenosu" z "Pouze PIO":

Nastavení IDE zařízení: Pouze PIO

na "DMA (je-li k dispozici)":

Nastavení IDE zařízení: DMA

Naštěstí už Windows XP dokáží (i když asi jen s některými řadiči) změnit režim přenosu bez nutnosti restartu. Pokuste se všude si nastavit DMA a pouze pokud by to nějakému zařízení činilo potíže, tak u něj vraťte nastavení zpět na PIO.

Diskuse ke článku Velký test USB a FireWire rozhraní

Pondělí, 8 Srpen 2005 - 12:48 | Anonym | Osobne si myslim, ze rychlost USB2.0 aj FireWire...
Sobota, 25 Červen 2005 - 03:30 | Anonym | zapojeni vsech moznych konektoru http://www....
Úterý, 13 Duben 2004 - 18:33 | Anonym | Lidicky prosim vas, nemate nekdo zapojeni, nebo...

Zobrazit diskusi