Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Na tomto článku jsem si nechal opravdu záležet, protože jde pravděpodobně o první takto komplexní test publikovaný na Internetu. Ano, sice existují testy, které srovnávají USB s FireWire, ale takový, který by je srovnával i se standardním rozhraním ATAPI jsem ještě neviděl. Navíc jsem pro otestování použil více sprogramů, takže doufám, že výsledky budou dostatečně vypovídající. Mimo to se mi tímto i podařilo otestovat vlastní testovací programy. Ale dost slov, pojďme se podívat na výsledky. PS: Dnes se tu objeví jen první část - úvod, popis rozhraní, popis hardware, na kterém bylo testováno a způsob používání externích zařízení. A zítra dám k dispozici výsledky testů, včetně možnosti si stáhnout všechny výsledky pěkně v XLS souboru!

Pokud jste si četli testy pozorně, asi už vše víte a není třeba psát nějaké dlouhosáhlé hodnocení. Protože však mnozí z vás přeskakují výsledky testů a čtou u nás jen první stranu a hodnocení, musím to nejdůležitěší zmínit i zde.

Začněme tím, že USB 2.0 a FireWire jsou přibližně dvakrát pomalejší nežli ATA/33, ale na druhou stranu rychlejší než PIO. Mám-li srovnat tato dvě rozhraní mezi sebou, tak USB 2.0 je s použitím Adaptec ovladačů o drobet rychlejší nežli FireWire a to je zas o něco rychlejší nežli USB 2.0 s použitím ovladačů od Microsoftu.

Pokud se ovšem podíváme na vytížení procesoru, situace se poněkud mění. Nejlepší je ATA/33, ale to se dalo čekat. Nedaleko po něm následuje FireWire. Od toho si udržuje uctivý odstup USB 2.0 při použití Adaptec ovladačů. Avšak opravdu obrovský nárůst zatížení procesoru nastane, pokud pro USB 2.0 zařízení použijete ovladače Micorosoftu. Rozdíl 8 % versus 30 % je opravdu veliký. Něco mi říká, že něčí ovladače nejsou příliš dobře napsané...

A pro co se tedy rozhodnout? Pro FireWire, nebo USB 2.0? To bude především záležet na tom, jaké rozhraní máte v zařízení, co chcete připojit. A pokud si opravdu můžete vybrat (například si budete pořizovat disk do externího boxu a ten také budete kupovat), tak zde máte několik doporučení:

  • Pokud vám jde o co nejvyšší rychlost, můžete volit buď mezi FireWire, nebo řadičem USB 2.0 od Adaptecu.
  • Potřebujete-li co nejméně při práci s diskem zatěžovat procesor, je volba jasná: FireWire.
  • Je-li vaším cílem co největší kompatibilita, pak volte USB 2.0. To totiž můžete připojit i k USB 1.1 řadičům, které jsou na všech základních deskách již nějaký ten rok. Sice je to pomalé, ale lepší nežli nic.
  • A jde-li vám o co nejnižší cenu, zvolte USB 2.0 (tedy, pokud rovnou nezvolíte jen ATA šuplík na disk, to vyjde ještě laciněji).

A když už jsem nakousl tu cenu, tak to i dopovím. Firma TN Trade nabízí USB 2.0 boxy jak pro CD-ROM mechaniky, tak pro disky od firmy Datastor za jednotnou koncovou cenu: 3 283 Kč i s DPH. A pro FireWire můžete mít zde testovaný externí box od firmy Vipower za 12 243 Kč i s DPH. Zdá se vám to moc? Nám také a tak jsme se u TN Trade ještě poptali. Nabízejí i FireWire box od firmy Datastor za snesitelných 4 104 Kč i s DPH.

A důležité jsou i ceny řadičů. Pokud si budete chtít pořídit zde použitý Adaptec DuoConnect, připravte si v peněžence obnos 4 250 Kč. Tolik za něj totiž dáte u společnosti Servodata, která nám tuto kartu dlouhodobě zapůjčila. Nepotřebujete-li obě rozhraní, tak USB 2.0 Adaptec řadič USB2Connect se čtyřmi porty vás vyjde na rozumných 1800 Kč a FireConnect s třemi FireWire porty na 2 270 Kč. Všechny ceny jsou samozřejmě koncové s 22 % DPH.

Ještě bych rád upozornil na důležitý fakt, že USB 2.0 ovladače od Adaptecu jsou použitelné jen pro USB 2.0 řadiče od Adaptecu. Microsoftí ovladače, které můžete použít i s ostatními USB 2.0 řadiči, jsou pomalejší, znatelně více zatěžují procesor a navíc jsou jen pro Windows XP.

A na úplný závěr bych rád poděkoval kladenské prodejně počítačů Irix, která mi zapůjčila 3 GB Quantum a 10 GB Seagate.

PS: Pokud se chcete detailně podívat na výsledky ze všech testů, mám tu pro vás k dispozici ZIP, v němž najdete XLS s výsledky a obrázky z HD Tachu a WinBenchu.

PPS: Věřím, že se někteří z vás budou k tomuto testu chtít vyjádřit. Jako vhodná se mi jeví tato diskuze v našich auditoriích.

Diskuse ke článku Velký test USB a FireWire rozhraní

Pondělí, 8 Srpen 2005 - 12:48 | Anonym | Osobne si myslim, ze rychlost USB2.0 aj FireWire...
Sobota, 25 Červen 2005 - 03:30 | Anonym | zapojeni vsech moznych konektoru http://www....
Úterý, 13 Duben 2004 - 18:33 | Anonym | Lidicky prosim vas, nemate nekdo zapojeni, nebo...

Zobrazit diskusi