Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Na čem bylo testováno

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Na tomto článku jsem si nechal opravdu záležet, protože jde pravděpodobně o první takto komplexní test publikovaný na Internetu. Ano, sice existují testy, které srovnávají USB s FireWire, ale takový, který by je srovnával i se standardním rozhraním ATAPI jsem ještě neviděl. Navíc jsem pro otestování použil více sprogramů, takže doufám, že výsledky budou dostatečně vypovídající. Mimo to se mi tímto i podařilo otestovat vlastní testovací programy. Ale dost slov, pojďme se podívat na výsledky. PS: Dnes se tu objeví jen první část - úvod, popis rozhraní, popis hardware, na kterém bylo testováno a způsob používání externích zařízení. A zítra dám k dispozici výsledky testů, včetně možnosti si stáhnout všechny výsledky pěkně v XLS souboru!

Všechna rozhraní jsem testoval za pomoci pevných IDE disků. Původně jsem chtěl použít tři disky: 3 GB Quantum, 10 GB Seagate a 30 GB Maxtor. Jenže poté, co jsem uviděl graf, zobrazující rychlost čtení v jednotlivých místech u 30 GB 7200 otáčkového Maxtoru, musel jsem od jeho použití upustit:

Čtení z 30 GB Maxtoru

Takovýto průběh čtení mají už dosti "jeté" disky, které nemají daleko k tomu, aby odešly do věčných lovišť. Zůstaly mi tedy na otestování jen dva disky: 3 GB Quantum Fireball SE a 10 GB Seagate U10 ST310212A. Myslel jsem si, že ani jeden nedokáže naplno využít USB 2.0 a bude nutné sehnat ještě nějaký rychlejší disk. Nakonec se ukázalo, že 10 GB Seagate je rychlejší než USB 2.0 a není tedy nutné schánět disk rychlejší, ale to už zase předbíhám.

Quantum Fireball SE Seagate U10 ST310212A

Pro otestování IDE rozhraní jsem použil staré dobré BXko. Přesněji chipset Intel BX440, který je již letitý, ale na druhou stranu prověřený a pro testy ATA/33 sloužil velmi dlouhou dobu jako referenční. Taktéž rychlost USB 1.1 byla testováno na tomto chipsetu.

USB 2.0 a FireWire jsem testoval za pomoci řadiče Adaptec DuoConnect, který má na sobě obě dvě zmíněná rozhraní. Vzhledem k tomu, že Adaptec DuoConnect již Martin popisoval v recenzi externího USB 2.0 Plextora, nebudu se muset věnovat detailně jeho instalaci. Ale i tak stojí u tohoto řadiče za pozornost několik zajímavostí. Asi první, na kterou narazíte, je možnost použití jak driverů od Microsoftu, tak vlastních od Adaptecu. Další se skrývá v programu USB Control, který vám ukáže jaká zařízení máte kde připojená a jestli vše jede maximální rychlostí, nebo něco běží pomaleji.

Pokud chcete připojit IDE disky k FireWire, nebo USB, potřebujete nějakou redukci. Takové redukce jsme sehnali u firmy TN Trade. Pro USB 2.0 šlo o box na připojení CD-ROM mechaniky a u FireWire potom přímo o redukci pro šuplíky značky Vipower. Do obou je přitom možné použít jak disky, tak CD-ROM mechaniky.

Operační systém na otestování jsem použil Microsoft Windows XP. Je to totiž jediný systém, ke kterému Microsoft nabízí ovladače pro USB 2.0. A protože mne zajímalo i srovnání Adaptec a Microsoft ovladačů, bylo jasno. Navíc po praktickém ozkoušení práce USB a FireWire zařízení na Windows 2000 a Windows XP je znát, že ve Windows XP je podpora vyřešena lépe.

Diskuse ke článku Velký test USB a FireWire rozhraní

Pondělí, 8 Srpen 2005 - 12:48 | Anonym | Osobne si myslim, ze rychlost USB2.0 aj FireWire...
Sobota, 25 Červen 2005 - 03:30 | Anonym | zapojeni vsech moznych konektoru http://www....
Úterý, 13 Duben 2004 - 18:33 | Anonym | Lidicky prosim vas, nemate nekdo zapojeni, nebo...

Zobrazit diskusi