Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD/ATI

ATI FireGL + nVidia Quadro
V rámci tradičních rekapitulačních článků za loňský rok s výhledem na letošek jsme vám již přinesli všechny klíčové. Pouze grafické karty vám dosud dlužíme, ale mělo to svůj důvod. Koncem roku, kdy tyto články obvykle chystáme, jsme měli již celkem hodně materiálů z prosincové monstrózní (co do oznámení novinek) konference Financial Analyst Day společnosti AMD. Současně jsme věděli, že hned po Novém roce přijde smršť nových grafických karet a ještě více informací o chystaných modelech. V této situaci zkrátka nebylo vhodné zabývat se jakýmkoli výhledem do budoucna, neb ten by byl během pár týdnů zašlapán v prach. Místo toho jsme se rozhodli tento článek odložit až do chvíle, kdy se situace po výstavně CES trochu uklidní, ale stále ještě nenastanou horečné přípravy firem na blížící se CeBIT a s tím související úniky informací o dalších nových produktech. A je to právě nyní, kdy se nacházíme v pověstném oku hurikánu, takže je vhodný okamžik na slibovanou rekapitulaci, věštění z redakční koule, podrbání redakčního prasátka zabývajícího se spekulačními scénáři a vůbec pohled pod pokličky kotlů v mnoha firmách, které mají s grafikou v širším slova smyslu co do činění…

Kapitoly článků

Desktopové produkty

Nyní se podrobněji podívejme na situaci a vývoj ve společnosti AMD, resp. v bývalé ATI, která je od druhé poloviny roku 2006 součástí AMD. Loňský rok nebyl pro AMD nijak růžový. Řada věcí se většinou díky souhře okolností nedařila a z pohledu grafiky nabrala firma obrovské zpoždění s uvedením Radeonů HD 2900. O těch jsme věděli již z raných měsíců roku 2006, postupem se informace krystalizovaly, ale v zásadě ono obrovské GPU tehdy čekalo na doladění nejen samotného designu, ale zejména také 80nm výrobního procesu u TSMC.

ATI Radeon HD 2900 XTX :-)

Právě vinou procesu začleňovaní čerstvě zakoupené ATI do struktur AMD a rozhodování o tom či onom (logo, obchodní značka, názvy produktů, co se slovem „Radeon“, kam s těmi kterými vedoucími pracovníky atd.) se vše muselo patřičně odsunout. Mezitím nVidia stihla uvést GeForce 8800 GTS a zejména GTX, které se obě skutečně povedly, ale o tom na další straně článku. AMD dále zbrzdil přelom roku a čínský nový rok, kdy se toho v jihovýchodní Asii typicky moc neudělá.

Radeon HD 2900 XT

V té době se firma dostala do situace, kdy by uvedení plnohodnotného Radeonu HD 2900 XTX znamenalo jen „přiblížení se“ k pozicím nVidie, které firma okupovala již řadu měsíců s 8800 GTX. Pak následně přišla 8800 Ultra, se kterou by si sice AMD jistě dokázala výkonově poradit, ale raději místo souboje v ultrahi-end segmentu, kde se prodává pár kousků, zvolila uvedení karty v hi-endu, kde přeci jen prodeje dělají ve výsledku daleko větší peníze.

ATI Radeon HD 2900 XT s HDMI redukcí

Radeon HD 2900 XT však neukázal to, co od něj potenciální zákazníci očekávali. Při vší té smůle totiž kartu po celý rok před skutečným uvedením na trh provázel neskutečný hype, jehož důsledkem bylo očekávání, že karta překoná konkurenční GeForce 8800 GTX a ještě přidá něco navíc. O nějakém překonání však nemohla být řeč, nVidia navíc díky programu TWIMTBP tahala z rukávu další a další esa v podobě lepšího výkonu a kvality zobrazení v Lost Planet v počátečních obdobích po uvedení. Ale hlavně měla onu svou pověst královny trhu s GeForce 8800 GTX.

Radeon HD 2900 XT rozhodně nebyl špatnou kartou, ba naopak. Nabízel velmi vysoký výkon i pod výpočetně náročnými filtracemi, výbornou kvalitu zobrazení a také přinesl integrovanou zvukovou část spolu s HDMI výstupem realizovaným adaptérem. Proti němu však bohužel hovořilo nešťastné rozhodnutí dávat na kartu nikoli dva 6pinové, ale po jednom 6 a 8pinových PCIe konektorech.

V očích mnoha s realitou méně obeznámených lidí se tak HD 2900 XT samo pasovalo do pozice neuvěřitelného žrouta elektřiny, což často podporovali jedinci i servery nakloněné spíše nVidii. Pravdou je, že 2900 XT byl/je hodně nenasytnou kartou, ale ten rozdíl nebyl tak obrovský, jak jej prezentovalo tehdejší obecné povědomí. Karta v pohodě běhá na dvou 6pinových konektorech, nemá s tím nejmenší problém, pouze nelze v Catalystech využít funkci OverDrive. My sami jsme si Radeon HD 2900 XT prověřili v testech napájecích zdrojů a bez potíží si s ním poradily i 500W modely, a to současně musely živit i 115W P4 Prescott.

Ale nic z toho nemohlo změnit pozici HD 2900 XT jako „toho pomalejšího“, byť se karta prodávala více než slušně na to, z jakého cenového segmentu pocházela.

Radeon HD 2400/2600

Daleko lépe se AMD podařil vstup na trh s Radeony HD 2400 a HD 2600. Karty byly poměrně chladné, vyžadovaly minimum elektřiny (ani nepotřebovaly PCI Express napájení), to vše zejména díky pokročilému 65nm výrobnímu procesu TSMC. Navíc přinesly AVIVO HD a UVD dekodér pro HD video, stejně tak jim nechyběla zvuková část a obligátní HDMI adaptér.

ATI Radeon HD 2600 XT

Jejich hlavní výhodou však bylo, že nVidia proti nim z hlediska poměru cena/výkon/schopnosti vlastně neměla co postavit. Zvolila totiž špatnou cestu a u GeForce 8500/8600 drasticky osekala počty výpočetních jednotek, což nahrávalo AMD do karet.

Radeon HD 3850/3870

Všechno zlé ja však zapomenuto koncem prosince, kdy přichází na svět obě nové grafiky řady HD 3800. Ty dostávají do vínku podporu DirectX 10.1, 55nm GPU, energii spořící technologii PowerPlay a řadu dalších dovedností včetně PCI Express 2.0 a podpory CrossFire X. Karty se okamžitě díky příjemné ceně a oproti 8800 GT velmi dobré dostupnosti stávají prodejním hitem, kde se vezou na stejné vlně s AM2+ deskami osazenými čipsety 790X a 790FX. Byl-li rok 2007 z větší části nemastný-neslaný, pak závěr nám AMD velmi příjemně osladila těmito grafikami staronové generace.

Mobilní produkty

Mezi mobilními grafikami se loni také odehrávala další bitva z nekonečné války. Pokud pomineme Mobility Radeon HD 2300, který je jen reinkarnací staršího X1300, pak se budeme bavit o mobilních HD 2400 a HD 2600.

ASUS F3KA, vnitřek

O nich lze říci v podstatě totéž, co o desktopu. Obě se poměrně povedly. Mobilní HD 2400 sice nedosahoval nijak závratných výkonů, jeho limitace spočívající v pouhých 40 stream procesorech prostě znát byla, ale rozhodně se jednalo o nesrovnatelně lepší řešení než běžná v čipsetu integrovaná grafika.

Mobility Radeon HD 2600 je pak (nebo alespoň donedávna byl) tím nejlepším, co AMD pro notebooky nabízela. Co všechno tato grafika umí, jsme vám ukázali v recenzi notebooku Asus F3KA a rozhodně lze říci, že ostudu neudělala a v souboji s GeForce 8600M GS obstojí se ctí (8600M GT by jej však již porazila).

Následný Mobility Radeon HD 2700 je jen variací na 2600-téma, všichni již netrpělivě vyhlíželi mobilní 55nm produkty generace HD 3000 a těch jsme se dočkali poměrně nedávno již v tomto roce.

Kapitoly článků

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Grafické karty, fyzika a herní byznys - loňský rok s pohledem do budoucnosti

Pondělí, 16 Červen 2008 - 21:52 | Anonym | Najhorsia vlastnost bioshocku: 1) vyber zbrani...
Pondělí, 16 Červen 2008 - 20:39 | Anonym | Hmm, zahrajte si System Shock, hotovy balicek s...
Neděle, 3 Únor 2008 - 15:11 | Tomáš Bučina | Ganec> je to tak jak píšeš - série HD 3000...
Sobota, 2 Únor 2008 - 17:28 | NemesisSK | garat to myslel trochu inak, uplne dynamicke...
Pátek, 1 Únor 2008 - 16:41 | Anonym | >> garat Tusim Radeony 3XXX &...
Pátek, 1 Únor 2008 - 14:35 | garat | Ps. Ani autom nejazdite na plny plyn vsade .....
Pátek, 1 Únor 2008 - 14:33 | garat | Hmm ... preco vsetci ste tuto problematiku hned...
Pátek, 1 Únor 2008 - 11:42 | Anonym | >> Tomaio: Ale narovinu dokazal by...
Pátek, 1 Únor 2008 - 10:25 | Mad MaxII | >>MadMaxII "Jen malicka vytka...
Pátek, 1 Únor 2008 - 10:22 | Mad MaxII | >>David: "V zásadě lze říci,...

Zobrazit diskusi