Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

nVidia

ATI FireGL + nVidia Quadro
V rámci tradičních rekapitulačních článků za loňský rok s výhledem na letošek jsme vám již přinesli všechny klíčové. Pouze grafické karty vám dosud dlužíme, ale mělo to svůj důvod. Koncem roku, kdy tyto články obvykle chystáme, jsme měli již celkem hodně materiálů z prosincové monstrózní (co do oznámení novinek) konference Financial Analyst Day společnosti AMD. Současně jsme věděli, že hned po Novém roce přijde smršť nových grafických karet a ještě více informací o chystaných modelech. V této situaci zkrátka nebylo vhodné zabývat se jakýmkoli výhledem do budoucna, neb ten by byl během pár týdnů zašlapán v prach. Místo toho jsme se rozhodli tento článek odložit až do chvíle, kdy se situace po výstavně CES trochu uklidní, ale stále ještě nenastanou horečné přípravy firem na blížící se CeBIT a s tím související úniky informací o dalších nových produktech. A je to právě nyní, kdy se nacházíme v pověstném oku hurikánu, takže je vhodný okamžik na slibovanou rekapitulaci, věštění z redakční koule, podrbání redakčního prasátka zabývajícího se spekulačními scénáři a vůbec pohled pod pokličky kotlů v mnoha firmách, které mají s grafikou v širším slova smyslu co do činění…

Desktopové grafiky

Jakkoli by dosavadní partie o tomto kalifornském výrobci mohly vyznít nepěkně, opak je pravdou. Společnosti nVidia zažila v roce 2007 bezesporu nejlepší a nejúspěšnější období své historie.

GeForce 8800 GTX

Jejich GeForce 8800 GTS/GTX zaznamenaly raketový start prodeje koncem 2006 a rok 2007 byl z hlediska hi-end grafiky plně v jejich režii. I přes různé porodní problémy s videem na 30palcových monitorech, podivným chováním 320MB GeForce 8800 GTS, počátečními problémy v SLI a dalšími záležitostmi šlo po celý rok o karty, které vládly trhu a po celý rok měly pověst toho nejlepšího, co si člověk vážně se hraní věnující mohl koupit.

GeForce 8800 se zkrátka povedly a díky nim nVidia zaznamenala rekordní zisky, načež byla magazínem Forbes vyhlášena americkou společností roku.

Smítkem na této kráse však byly modely nižší. nVidia totiž nedodržela „zlaté pravidlo“ poloviny výpočetních jednotek v mainstream grafikách a do GeForce 8600 se jich dostala jen čtvrtina, což se negativně podepsalo na výkonu. Navíc byly karty poměrně drahé a vyžadovaly (vyšší modely) přídavné napájení. GeForce 8500 a nižší pak v tomto ohledu byly už jen výsměchem.

Mobilní grafiky

I v oblasti mobilní grafiky se nVidii poměrně dařilo. Pokud to opět vezmeme odshora, pak jejich GeForce 8600M resp. 8700M GT představují i v tuto dobu velmi výkonné řešení. GeForce 8600M GS nese sice méně stream procesorů (správně by se měla jmenovat 8400M), ale díky vysokým pracovním frekvencím i tak dosahuje velmi slušného výkonu, který jsme prověřili v recenzi notebooku Acer Aspire.

Acer Aspire 5520G-502G25Mi, vnitřek

Nižší modely již tolik zajímavé nejsou, ale opět musíme dodat to samé co u ATI: jedná se o výrazně lepší řešení než integrovaná grafika.

Později také nVidia (papírově) uvedla mobilní GeForce 8800M, od kterých se očekává vskutku extrémní výkon, nicméně jejich dostupnost na trhu je velice mizerná, ale to s ohledem na pověst GeForce 8800 GT nepřekvapí, obě stavějí na stejné architektuře a generaci GPU.

Výhled do budoucna

Letošek bude i pro nVidii ve znamení návratu k duálním kartám. Hi-endová GeForce 9800 GX2 je otázkou několika příštích týdnů a všeobecně se očekává, že s ní nVidia opět převezme otěže výkonového krále. Druhou otázkou je však cena, o té raději nechceme spekulovat, ale jistě nebudeme daleko od pravdy, pokud bychom ji odhadli někam do mezí dvojnásobku ceny GeForce 8800 GT/GTS, tedy za 15 000 Kč.

GeForce 9800 GX2

I nVidia u tohoto monstra sahá po dvou napájecích PCIe konektorech, z nichž jeden je 8pinový. Karta má pak poměrně zvláštní, ale bezesporu efektivní uspořádání, kdy střed tvoří mohutný chladič, ke kterému jsou z obou stran „připlácnuta“ PCB s oběma GPU G92 a to vše je náležitě oplechováno.

Kromě ní samozřejmě nVidia chystá i další modely generace 9, již delší dobu se hovoří o GeForce 9600 GT, která jakoby 8800 GT z oka vypadla. Dnes nebudeme polemizovat o parametrech, výkonu, či dostupnosti, v nadcházejících týdnech toho zas tak moc kromě známého očekávat nelze, blíží se CeBIT.

Hybrid SLI, HybridPower

Nedávno uvedená technologie Hybrid SLI bude dominovat jak desktopovým, tak zejména mobilním počítačům. Jedinou velkou nevýhodou nVidie tak zůstává fakt, že není schopna nabídnout kompletní platformu. Chybí jí totiž to podstatné, procesory. V zásadě lze říci, že lidé s hi-end GeForce dnes volí spíše Intel, neboť jeho Core 2 Duo procesory jsou velmi slušné a zejména 45nm řada E8000 se zatraceně povedla jak z hlediska spotřeby, tak možností přetaktování. Toto se takřka jistě nezmění ani po příchodu 9800 GX2, neboť toto monstrum si bude žádat nejvýkonnější dostupný procesor, což v cenově přijatelné hladině znamená v dnešní době Q6600 přetaktované „co to jde“, případně E8000, pokud nehrajete hry, jež jsou schopny těžit ze čtyř jader (např. Crysis).

Vyloučit nelze ani nejnovější drby, dle kterých možná nVidia uvažuje o odkoupení, nebo výrazné investici do firmy VIA za účelem získání jejího patentu na x86 procesory. Jak víme z minulosti, nVidia pravidelně zvěsti o vývoji vlastních procesorů dementuje, ale nikdy neříkej nikdy ;-).

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Grafické karty, fyzika a herní byznys - loňský rok s pohledem do budoucnosti

Pondělí, 16 Červen 2008 - 21:52 | Anonym | Najhorsia vlastnost bioshocku: 1) vyber zbrani...
Pondělí, 16 Červen 2008 - 20:39 | Anonym | Hmm, zahrajte si System Shock, hotovy balicek s...
Neděle, 3 Únor 2008 - 15:11 | Tomáš Bučina | Ganec> je to tak jak píšeš - série HD 3000...
Sobota, 2 Únor 2008 - 17:28 | NemesisSK | garat to myslel trochu inak, uplne dynamicke...
Pátek, 1 Únor 2008 - 16:41 | Anonym | >> garat Tusim Radeony 3XXX &...
Pátek, 1 Únor 2008 - 14:35 | garat | Ps. Ani autom nejazdite na plny plyn vsade .....
Pátek, 1 Únor 2008 - 14:33 | garat | Hmm ... preco vsetci ste tuto problematiku hned...
Pátek, 1 Únor 2008 - 11:42 | Anonym | >> Tomaio: Ale narovinu dokazal by...
Pátek, 1 Únor 2008 - 10:25 | Mad MaxII | >>MadMaxII "Jen malicka vytka...
Pátek, 1 Únor 2008 - 10:22 | Mad MaxII | >>David: "V zásadě lze říci,...

Zobrazit diskusi