Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení a závěr

ASUS eee Box B204
Není to tak dávno, co jsme vás informovali o tom, že ASUS Eee Box B206 s Radeonem HD 3450 se u nás dá již koupit. My jsme poprosili místní zastoupení ASUSu, aby nám takovou škatulku zapůjčila na testy a dostali jsme něco velice podobného, Eee Box B204. I v něm je procesor Intel Atom a grafikou ATI Radeon HD 3450, takže jsme se s radostí pustili do analýzy, rozebírání a tak vůbec. Pravda, rozebrat tento oříšek nebylo zrovna dvakrát snadné, krabička je to vskutku „vysoce kompaktní“, ale nakonec se přeci jen zadařilo a vy se můžete nyní v naší recenzi podívat nejen na to, co je uvnitř. Mimochodem: věděli jste, že tento maličký počítač má i svou vlastní Li-Ion baterii? Tak to je právě jediný rozdíl mezi B204 (baterii má) a B206 (baterii nemá).

Kapitoly článků

Takže co se nám z celkem slibného ASUS Eee Boxu nakonec vyklubalo? Kdo by pohledem na výbavu čekal, že si užije alespoň akceleraci videa Mobility Radeonem HD 3450, toho musíme zklamat. Oficiálně to nechodí, neoficiálně to blbne a v zásadě to není k tomu. Ano, hned v úvodu závěru kritizujeme, to dělají ještě ty dojmy z videa. Nelze to upgradovat, nelze na tom hrát hry (i když pravda, něco si zahrajete a nebude to jen Solitaire nebo Miny, ale i nějakou tu méně náročnou 3D hru typu starý Need For Speed, ovšem je třeba vždy myslet na to, že vše bude brzdit Atom) a nefunguje akcelerace přehrávání videa grafikou, což bylo vlastně to jediné, co nás na Eee Boxu přitahovalo. Eee Box se tedy skutečně hodí jen na psaní e-mailů a brouzdání po internetu. Možná ani do kanceláře bychom jej nedoporučili, i na to se jeví být dosti líný. Nejlevnější dvoujádrový Celeron bude v kanceláři nesrovnatelně lepší volbou.

Zkritizovat by se dala v podstatě nevyváženost přístroje jako takového. Od něčeho, co disponuje HDMI výstupem, bychom očekávali bezproblémový provoz čehokoli ve Full HD rozlišení, alespoň tedy 1920×1080 (kromě her samozřejmě, Mobility Radeon HD 3450 a Atom jsou totální low-endy). Jenže jak již bylo řečeno, akcelerace HD videa chodí s bídou v „pseudo HD“ (720p) rozlišení (to už je lepší to nechat na procesoru a smířit se s tím, že to nebude plynulé a k tomu, aby se nezpožďoval zvuk, opět může dopomoci CyberLink filtr), hry lze hrát jen nenáročné a v nízkém rozlišení a vlastně nám tu pro to přehrávání čehokoli docela dost chybí nějaká optická mechanika, což bude ale asi trápit málokterého zájemce o toto zařízení. Na závěr bychom chtěli pokárat AMD za všeobecnou naprosto ukázkovou nepodporu svých mobilních grafik (AMD dodává jen cosi výrobcům a málokdy se stane, že mají snahu ovladače aktualizovat, zejména když u ATI nezřídka novější ovladače něco vylepšit umí). Držíme alespoň palce ASUSu, aby to dělal za AMD co nejlépe :-).

Pokud bychom chtěli najít nějaké klady, tak ano, pár bychom jich skutečně našli a ostatní zařízení by si měla brát z Eee Boxu v tomto smyslu příklad. Možná ani ne v první řadě je to sympaticky malá velikost. Ovšem co je na Eee Boxu ohromující, je to hrobové ticho, které „vydává“. Tohle ani náš měřák nezměří (Eee Box je skutečně tišší než jeho okolí) a Agen nejTišší+ se vedle toho upřímně docela stydí. V Eee Boxu je sice větrák, ale ten uslyšíte pouze v případě, že si k výdechu dáte ucho. Nějaké zvyšování otáček při zatížení nebo zahřátí se zkrátka nekoná, otáčky jsou konstantní a chlazení prostě slyšet není. Zvolen byl také velice tichý disk, který je tím jediným, co lze z normální vzdálenosti občas zaslechnout, když hlavičky při práci sem tam klepnou hlasitěji než obvykle (ale ani bežné chroustání disku třeba při defragmentaci není slyšet, tedy je, ale musíte se už snažit). Spotřeba je spíše očekávaná, nicméně ji lze také považovat za celkem slušnou (do 30 W se vejdete v obvyklé zátěži i s připojeným externím USB diskem bez vlastního napájení, tedy živeným z USB portu).

Celkově jsme však z Eee Boxu zklamaní a ani se nerozpakujeme vynechat slovo „spíše“. Atom je sám o sobě procesorem jen proto, aby byl procesorem a toužebně očekávaná akcelerace přehrávání HD videa, byť s krásně nízkým zatížením procesoru, je za stávající situace nepoužitelná (o Mobility Radeony HD se tvůrce (AMD) nestará, takže se ani nemůžeme spoléhat na to, že by to novější ovladače vylepšily). Cena je tím pádem v rámci použitelnosti tohoto hardwaru podle našeho názoru neadekvátně vysoká (ona by tedy byla vysoká, i kdyby HW akcelerace přehrávání HD videa byla bezproblémová i v plném rozlišení, ale to už by se o nákupu dalo alespoň uvažovat).

Jo, a ještě vám dlužíme informaci, jak dlouho vydrží Eee Box běžet na vestavěnou baterii. Tak tedy vězte, že minutu, maximálně dvě. Na co je to tedy dobré? Vypnou vám proud a stihnete systém akorát tak uspat na disk. Ostatně právě to se ve výchozím nastavení děje. Když usínání vypnete, můžete zkoušet, o kolik pater dokážete seběhnout s Eee Boxem a zapojit jej znovu do zásuvky, než sám zdechne :).

Klaďas
Klady
+ krásně malý

+ relativně hezký (to je ale věc vkusu)

+ o něco lepší grafika než Intel GMA950

+ HDMI výstup

+ nízká spotřeba
Záporňák
Zápory
− HW akcelerace přehrávání videa grafikou je takřka nepoužitelná

− velmi nízký výkon procesoru

− možné potíže s včasnou detekcí některých USB zařízení při startu

− cena neadekvátně vysoká užitné hodnotě
Kruťák
Pohlídejte si
! relativně málo USB portů (2 vpředu, 2 vzadu, vhodné přidat USB hub)
! prakticky neupgradovatelné
! baterie není na provoz, ale na včasné uspání systému na disk při výpadku napájení

Poděkování

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme firmám:

ASUS logo HP logo (starší) AMD logo
ASUS Eee Box B204 HP LP2475w Phenom X4 9850

Orientační cena: bez operačního systému: od ~9 300 Kč (vč. DPH)

s Windows XP Home Edition: od ~9 900 Kč (vč. DPH)

Záruka: 2 roky

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASUS Eee Box B204: Intel Atom a ATI Radeon HD v jedné škatulce

Pátek, 8 Květen 2009 - 13:19 | Petr Žák | Dobry den, patrim k novacikom, ktori nemaju...
Úterý, 21 Duben 2009 - 10:57 | WIFT | Hmm, něco se pokaňhalo, opravim - áha, vypadla mi...
Úterý, 21 Duben 2009 - 10:20 | Anonym | Jak je to s tou spotrebou? Nechcete si to tu...
Pondělí, 20 Duben 2009 - 09:06 | WIFT | >> Šotkobijec: Tvůj vzkaz předán...
Pondělí, 20 Duben 2009 - 08:26 | Eser | 2 ms cituji "ms @ 81.201.60.169 - včera...
Pondělí, 20 Duben 2009 - 08:15 | Anonym | V části "Vzhled" asi chybí nula...
Neděle, 19 Duben 2009 - 22:57 | Anonym | nepresvedcili ste ma, nech ...
Neděle, 19 Duben 2009 - 21:23 | Pavel Korotvička | Tak za menší peníz postavím o chlup větší VIA...
Neděle, 19 Duben 2009 - 16:42 | test500 8 | Tento Asus je nehorazne predrazeny - za rovnaku...
Neděle, 19 Duben 2009 - 16:32 | Artthur | >>ms: "Než začalo být...

Zobrazit diskusi