Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vzhled

ASUS eee Box B204
Není to tak dávno, co jsme vás informovali o tom, že ASUS Eee Box B206 s Radeonem HD 3450 se u nás dá již koupit. My jsme poprosili místní zastoupení ASUSu, aby nám takovou škatulku zapůjčila na testy a dostali jsme něco velice podobného, Eee Box B204. I v něm je procesor Intel Atom a grafikou ATI Radeon HD 3450, takže jsme se s radostí pustili do analýzy, rozebírání a tak vůbec. Pravda, rozebrat tento oříšek nebylo zrovna dvakrát snadné, krabička je to vskutku „vysoce kompaktní“, ale nakonec se přeci jen zadařilo a vy se můžete nyní v naší recenzi podívat nejen na to, co je uvnitř. Mimochodem: věděli jste, že tento maličký počítač má i svou vlastní Li-Ion baterii? Tak to je právě jediný rozdíl mezi B204 (baterii má) a B206 (baterii nemá).

ASUS Eee Box B204

Svou velikostí Eee Box připomíná klasický maličký notebook Eee PC, vzhledem k pravidelnějším tvarům pak spíše knihu. Tělo je tlusté jen něco málo přes 2,5 cm, vysoké skoro 18 cm a dlouhé skoro 22,5 cm (nepočítáme různé výstupky). Právě tak je i Eee Box vysoký, je-li na něm i podstavec (měřeno v nejvyšším místě). Se vztyčenou anténkou počítejte s celkovou délkou zhruba 28 cm, šířka podstavce je asi 10,5 cm.

Otevřená přední dvířka

Pod předním krytem se nachází zejména Power tlačítko s modrým podsvícením, stejnou barvou „trpí“ také indikátor činnosti pevného disku. Nachází se zde také čtečka karet, dva USB porty a konektory pro sluchátka a mikrofon.

ASUS Eee Box B204 - zadní porty

Vzadu je pak konektor pro Wi-Fi anténu, napájecí konektor, HDMI výstup, další dva USB porty, ethernetový konektor RJ-45 a zvukový výstup. Ten lze použít jak jako stereo analogový, tak s dodávaným adaptérem i jako optický S/PDIF.

Výrobní štítek na horní straně

V horní části je výdech chlazení, ve spodní pak místo pro pevný disk (2,5" 160GB SATA 5 400otáčkový Seagate Momentus) a také cosi jako „nádech“ chlazení (část vzduchu jde do Eee Boxu též přes pevný disk). Za vyloženě „nečestné a nesportovní“ považujeme použití bezpečnostních nálepek (při sloupávání se deformují a vytvářejí šachovnici) na dvou šroubcích, z toho jeden na šroubku právě od pevného disku. Jejich sundání bez poškození je téměř nemožné (chce to pevnou ruku a trpělivé nervy, ale to ještě nic není proti tomu, jak se vlastně Eee Box rozebírá ;-).

Spodní strana bez stojánku

Někoho to možná zamrzí, někoho potěší, ale každopádně zde nehledejte žádné starší porty typu D-Sub (VGA), DVI nebo snad PS/2 a podobně. Z video výstupů je k dispozici opravdu jen HDMI, žádné analogové výstupy (komponentní, kompozitní, S-Video) se nekonají.

Pohled zleva
Pohled zprava

Z jedné strany víc jak logo Eee nenaleznete, druhá strana je naopak plná štítků, mezi nimiž nechybí základní informace o konfiguraci, BlueTooth a Wi-Fi modulu a samozřejmě také certifikát pravosti dodávaného operačního systému Windows XP Home Edition ULCPC i s instalačním klíčem (uvnitř je ale beztak použit jiný). Na Eee Boxu jsme raději po stranách nechali ochrannou krycí fólii, „kostičkování“ je však vzor samotné plastové stěny přístroje.

Představu o velikosti nechť si schopný čtenář udělá z následujícího obrázku, kde je Eee Box srovnáván s externí klasickou 5,25" vypalovačkou a DVD médiem. Rádi bychom v této souvislosti připomněli, že Eee Box vlastní interní optickou mechaniku nemá (podívali jsme se dovnitř – skutečně by se tam žádná nevešla). Pokud chcete nějaká taková média používat, musíte si pořídit externí do USB portu (je celkem jedno, jaká to bude). V této souvislosti by jistě bylo zajímavé, kdyby to, co je na třech dodávaných médiích, se dodávalo na jedné SD kartě (třeba s odstraněným write-protect šoupátkem). Celkovou obnovu systému lze však provést i bez dodávaného DVD, na pevném disku je totiž pro tyto účely ukryt 5GB diskový oddíl s image operačního systému (spolu s Norton Ghostem ;-).

Srovnání velikosti s DVD

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASUS Eee Box B204: Intel Atom a ATI Radeon HD v jedné škatulce

Pátek, 8 Květen 2009 - 13:19 | Petr Žák | Dobry den, patrim k novacikom, ktori nemaju...
Úterý, 21 Duben 2009 - 10:57 | WIFT | Hmm, něco se pokaňhalo, opravim - áha, vypadla mi...
Úterý, 21 Duben 2009 - 10:20 | Anonym | Jak je to s tou spotrebou? Nechcete si to tu...
Pondělí, 20 Duben 2009 - 09:06 | WIFT | >> Šotkobijec: Tvůj vzkaz předán...
Pondělí, 20 Duben 2009 - 08:26 | Eser | 2 ms cituji "ms @ 81.201.60.169 - včera...
Pondělí, 20 Duben 2009 - 08:15 | Anonym | V části "Vzhled" asi chybí nula...
Neděle, 19 Duben 2009 - 22:57 | Anonym | nepresvedcili ste ma, nech ...
Neděle, 19 Duben 2009 - 21:23 | Pavel Korotvička | Tak za menší peníz postavím o chlup větší VIA...
Neděle, 19 Duben 2009 - 16:42 | test500 8 | Tento Asus je nehorazne predrazeny - za rovnaku...
Neděle, 19 Duben 2009 - 16:32 | Artthur | >>ms: "Než začalo být...

Zobrazit diskusi