Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vnitřní uspořádání

ASUS eee Box B204
Není to tak dávno, co jsme vás informovali o tom, že ASUS Eee Box B206 s Radeonem HD 3450 se u nás dá již koupit. My jsme poprosili místní zastoupení ASUSu, aby nám takovou škatulku zapůjčila na testy a dostali jsme něco velice podobného, Eee Box B204. I v něm je procesor Intel Atom a grafikou ATI Radeon HD 3450, takže jsme se s radostí pustili do analýzy, rozebírání a tak vůbec. Pravda, rozebrat tento oříšek nebylo zrovna dvakrát snadné, krabička je to vskutku „vysoce kompaktní“, ale nakonec se přeci jen zadařilo a vy se můžete nyní v naší recenzi podívat nejen na to, co je uvnitř. Mimochodem: věděli jste, že tento maličký počítač má i svou vlastní Li-Ion baterii? Tak to je právě jediný rozdíl mezi B204 (baterii má) a B206 (baterii nemá).

Kapitoly článků

2.  Vzhled
3.  Vnitřní uspořádání
4.  Specifikace
5.  BIOS
7.  Testy

Uvnitř

Dovnitř se leze krajně špatně a vůbec to raději nezkoušejte (ostatně teď už nemusíte, my vám vnitřek ukážeme). Rozebírat Eee Box je možná ještě horší než rozebírat notebook. Možná je to proto, že u ne zrovna levného notebooku se očekává, že když něco odejde, tak se to opraví, zatímco u Eee Boxu se asi očekává, že když něco odejde, tak se to vyhodí jako celek a koupí se nový (uniká nám např. důvod lepení bezpečnostní samolepky na šroubek od pevného disku). Uživatelsky vyměnitelné v Eee Boxu není opravdu nic, z toho k pevnému disku se dostanete ještě nejsnáze (servete samolepku, vyšroubujete dva šroubky a vytáhnete disk). Pro paměť už je potřeba vlézt dovnitř (odkrýt jednu stěnu a vyšroubovat kryt pro paměť – to je ten větší, menší je od Wi-Fi modulu) a pro baterii je potřeba rozebrat šasi zcela. Tento přístup může leckomu vadit, ale tak už to prostě je.

Základní deska ASUS P5LD2EB2-DHS

Nakonec ale zlaté české ručičky vítězí jak nad bezpečnostními samolepkami, tak nad systémem „nedobytný oříšek“ a máme tu pohled na samotnou desku. Z její jedné strany jsou paměť, procesor, severní můstek, grafika a půl její paměti, s tím souvisí i společné a nutno říci neuvěřitelně tiché chlazení, dále baterie, Wi-Fi a další komponenty. U zadní části baterie je SATA konektor pro pevný disk (samozřejmě datová i napájecí část).

Základní deska ASUS P5LD2EB2-DHS zespodu

Z druhé strany desky, která nese označení ASUS P5LD2EB2-DHS, se pak nachází hlavně jižní můstek (pod jehož chladič jsme už opravdu nešli), generátor taktu, druhá polovina paměti pro grafiku, čip s BIOSem, Zvukový kodek, slot čtečky paměťových karet a další věci, jakož i spodní úchyty chlazení.

Pohled na chlazení a baterii

Baterie je přišroubovaná, takže by ji šlo v případě potřeby vyměnit, ale nejspíše ji samostatně neseženete a bude vám to muset udělat odborný servis. Vyměnitelný je po takovémto rozebrání i Wi-Fi modul, zcela mimo desku je BlueTooth modul (zastrčen v kovové části šasi, připojuje se samostatným kablíkem, k němu se navíc váže i malá anténka zastrčená v předním horním rohu celistvého plastového obvodu šasi, můžete to vidět na prvním obrázku).

Základní deska ASUS P5LD2EB2-DHS bez chlazení a baterie

A toto už je deska zbavená chlazení a baterie. Na nejmenším čipu to celé stojí – Intel Atom. Avšak poněkud důležitější je zde ATI Mobility Radeon HD 3450, díky němuž grafická část celého Eee Boxu za něco málo stojí (ačkoli trochu sražena prachbídnou podporou ze strany AMD a obdobnou ze strany ASUSu, neboť nejčerstvější ovladače od AMD se na tento čip oficiálně napasovat nedají, ani známe Mobile Catalysty, se kterými to jde poslední dobou už ani ne z kopce, ale ze srázu, a u ASUSu můžeme čekat, že se nejspíše spokojí s jedním funkčním vydáním hodně dlouho). Trochu škoda, že je interně připojen jen skrze PCIe ×1 nikoli druhé generace, ale čipset Intel 945GSE ničím lepším nedisponuje. Však se za chvilku podíváme, zda se s takto připojenou grafikou dá užít nějaká legrace. Avšak teď, když už jsme se dostali dovnitř, můžeme si ukázat naší tradiční tabulku se specifikací doplněnou o patřičné detailní obrázky čipů.

Kapitoly článků
2.  Vzhled
3.  Vnitřní uspořádání
4.  Specifikace
5.  BIOS
7.  Testy

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASUS Eee Box B204: Intel Atom a ATI Radeon HD v jedné škatulce

Pátek, 8 Květen 2009 - 13:19 | Petr Žák | Dobry den, patrim k novacikom, ktori nemaju...
Úterý, 21 Duben 2009 - 10:57 | WIFT | Hmm, něco se pokaňhalo, opravim - áha, vypadla mi...
Úterý, 21 Duben 2009 - 10:20 | Anonym | Jak je to s tou spotrebou? Nechcete si to tu...
Pondělí, 20 Duben 2009 - 09:06 | WIFT | >> Šotkobijec: Tvůj vzkaz předán...
Pondělí, 20 Duben 2009 - 08:26 | Eser | 2 ms cituji "ms @ 81.201.60.169 - včera...
Pondělí, 20 Duben 2009 - 08:15 | Anonym | V části "Vzhled" asi chybí nula...
Neděle, 19 Duben 2009 - 22:57 | Anonym | nepresvedcili ste ma, nech ...
Neděle, 19 Duben 2009 - 21:23 | Pavel Korotvička | Tak za menší peníz postavím o chlup větší VIA...
Neděle, 19 Duben 2009 - 16:42 | test500 8 | Tento Asus je nehorazne predrazeny - za rovnaku...
Neděle, 19 Duben 2009 - 16:32 | Artthur | >>ms: "Než začalo být...

Zobrazit diskusi