Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Předinstalované aplikace

ASUS eee Box B204
Není to tak dávno, co jsme vás informovali o tom, že ASUS Eee Box B206 s Radeonem HD 3450 se u nás dá již koupit. My jsme poprosili místní zastoupení ASUSu, aby nám takovou škatulku zapůjčila na testy a dostali jsme něco velice podobného, Eee Box B204. I v něm je procesor Intel Atom a grafikou ATI Radeon HD 3450, takže jsme se s radostí pustili do analýzy, rozebírání a tak vůbec. Pravda, rozebrat tento oříšek nebylo zrovna dvakrát snadné, krabička je to vskutku „vysoce kompaktní“, ale nakonec se přeci jen zadařilo a vy se můžete nyní v naší recenzi podívat nejen na to, co je uvnitř. Mimochodem: věděli jste, že tento maličký počítač má i svou vlastní Li-Ion baterii? Tak to je právě jediný rozdíl mezi B204 (baterii má) a B206 (baterii nemá).

Kapitoly článků

2.  Vzhled
4.  Specifikace
5.  BIOS
7.  Testy
10.  Předinstalované aplikace

Říká se, že systém Windows je tím „zahnojenější“, čím delší má řádku ikonek v pravé části systémové lišty. Kdybychom tomu chtěli věřit, museli bychom se o výchozím stavu Eee Boxu asi vyjádřit neslušně:

ASUS Eee Box B204: Systémová lišta ve Windows XP po čerstvé inst

V základu jsou v Eee Boxu B204 kromě Windows XP Home SP3 tyto aplikace:

Co je nainstalováno na ASUS Eee Box B204

Převážně jde sice o ovladače a podpůrné záležitosti (.NET Framework, Windows Search), nicméně za zmínku stojí pár „Eee-specifických“ záležitostí. Mezi ně určtě patří ASUS Easy Update, který nám neměl co říci,

ASUS Easy Update

… dále Bluetooth Stack for Windows by Toshiba, který slouží mimo jiné k rozpoznávání tzv. „HID“ Bluetooth zařízení pro ovládání (nejčastěji klávesnice a myš, rozhodně se to může hodit). Potom je tu Easy Mode částečně připomínající Easy Desktop z Eee PC na Linuxu,

ASUS Easy Mode

… Eee Cinema, ke kterému si ještě něco za chvilku povíme,

ASUS Eee Cinema

… Eee Manager,

ASUS Eee Manager

… který lze přepnout na Eee Bar.

ASUS Eee Bar

Zde je také možné volit přetaktování procesoru, ale nečekejte, že to z něj udělá nějakého rychlíka. Z pomalého Atomu se stane o něco méně pomalý Atom zvýšením frekvence sběrnice z 533 na 560 MHz (tedy procesor z 1,60 na 1,68 GHz, to nemá cenu ani více komentovat).

Přetaktování na režim Super Performance

Pak je tu i Eee Screen Setting, což je takové zvláštní nastavovátko možností zobrazení, kde v Easy módu je možné jen zvětšovat a zmenšovat obrazovku, k čemuž se využívá funkce grafiky Underscan/Overscan (nebo také Scaling, prostě to fyzicky posílá do HDMI menší obraz podle nastavení) a v Advanced módu je pak možná přímo i volba rozlišení a změna velikosti fontů.

ASUS Eee Screen Setting

Přítomna je také funkce Eee Storage, tedy online úložiště kdesi u ASUSu (20 GB je nějaký čas zdarma, prodlužování se platí).

ASUS Eee Storage v průzkumníku

Předposlední zajímavostí je Norton Internet Security vyžadující prakticky hned po instalaci aktivaci a pro nějakou tu práci je zde kancelářský balík StarOffice 8 od společnosti Sun (zjednodušeně řečeno variace na OpenOffice s nějakými proprietárními přídavky od Sunu, mezi něž patří i databáze Adabas D).

Slíbili jsme vám, že se ještě zmíníme o Eee Cinema. Jde o produkt očividně od společnosti CyberLink,

ASUS Eee Cinema - O aplikaci

… což má jednu sympatickou vlastnost: právě skrze knihovny CyberLinku lze získat jakous takous funkční akceleraci přehrávání videa grafikou. Tato sympatická vlastnost je však lehce zkažena dvěma drobnostmi: Sám Eee Cinema to nejspíše nemá kde využít (čtěte dále) a pak je tu to, co jste už viděli, tedy že se obraz rozsýpá (to když přítomný filtr využijeme jiným přehrávačem, např. Media Player Classic - Home Cinema). V nastavení filtru je však nejprve potřeba onu akceleraci zapnout, standardně je vypnuta (jakoby výrobce věděl, že nefunguje ;-) a tudíž se video dekóduje procesorem, který to nestíhá (že by právě proto měl ASUS ve specifikaci zmíněná omezení na parametry videa?).

MPC HC - filtr CyberLink H.264/AVC Decoder - PCM45

Jinak tedy nečekejte, že vám Eee Cinema bude umět přehrávat vaše MKV nebo MP4 soubory, program je dokonce tak „tupohmotný“, že nedokáže ani procházet namapované síťové složky, natož síť bez namapování. Tváří se, že z těch ještě relativně použitelných chápe pouze AVI a WMV videa. FLV sice vidí, ale překvapivě nepřehraje (zkoušen formát Flash Video 4, možná by se na něčem jednodušším chytil). Pokud jde o kodeky, letmá zkouška potvrdila funkčnost jak videa kódovaném v Xvid, tak i třeba DivX 5 v 1280×720 (o dekódování se stará procesor a vytíží ho to zhruba na 80 % při 23,98 fps). Nepochopil však zvuk v AVI v Dolby AC3 Stereo. Z tohoto pohledu se jeví být celý Eee Cinema jako „hezký, ale na nic“. Umí korektně přehrávat DVD, ale nekopírujte mu ho na disk, protože to nepochopí a bude to přehrávat po jednotlivých VOBech. Nemusíme snad připomínat, že opět bez akcelerace grafikou (ale tady to zrovna moc nevadí, Atom DVD dekódovat stíhá a moc energie na to nepotřebuje).

Kapitoly článků
2.  Vzhled
4.  Specifikace
5.  BIOS
7.  Testy
10.  Předinstalované aplikace

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASUS Eee Box B204: Intel Atom a ATI Radeon HD v jedné škatulce

Pátek, 8 Květen 2009 - 13:19 | Petr Žák | Dobry den, patrim k novacikom, ktori nemaju...
Úterý, 21 Duben 2009 - 10:57 | WIFT | Hmm, něco se pokaňhalo, opravim - áha, vypadla mi...
Úterý, 21 Duben 2009 - 10:20 | Anonym | Jak je to s tou spotrebou? Nechcete si to tu...
Pondělí, 20 Duben 2009 - 09:06 | WIFT | >> Šotkobijec: Tvůj vzkaz předán...
Pondělí, 20 Duben 2009 - 08:26 | Eser | 2 ms cituji "ms @ 81.201.60.169 - včera...
Pondělí, 20 Duben 2009 - 08:15 | Anonym | V části "Vzhled" asi chybí nula...
Neděle, 19 Duben 2009 - 22:57 | Anonym | nepresvedcili ste ma, nech ...
Neděle, 19 Duben 2009 - 21:23 | Pavel Korotvička | Tak za menší peníz postavím o chlup větší VIA...
Neděle, 19 Duben 2009 - 16:42 | test500 8 | Tento Asus je nehorazne predrazeny - za rovnaku...
Neděle, 19 Duben 2009 - 16:32 | Artthur | >>ms: "Než začalo být...

Zobrazit diskusi