Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy

ASUS eee Box B204
Není to tak dávno, co jsme vás informovali o tom, že ASUS Eee Box B206 s Radeonem HD 3450 se u nás dá již koupit. My jsme poprosili místní zastoupení ASUSu, aby nám takovou škatulku zapůjčila na testy a dostali jsme něco velice podobného, Eee Box B204. I v něm je procesor Intel Atom a grafikou ATI Radeon HD 3450, takže jsme se s radostí pustili do analýzy, rozebírání a tak vůbec. Pravda, rozebrat tento oříšek nebylo zrovna dvakrát snadné, krabička je to vskutku „vysoce kompaktní“, ale nakonec se přeci jen zadařilo a vy se můžete nyní v naší recenzi podívat nejen na to, co je uvnitř. Mimochodem: věděli jste, že tento maličký počítač má i svou vlastní Li-Ion baterii? Tak to je právě jediný rozdíl mezi B204 (baterii má) a B206 (baterii nemá).

Testy procesoru

U testů procesoru budeme srovnávat s deskou Intel D945GCLF2 s dvoujádrovým Atomem. V ASUS Eee Boxu je totiž de-facto tentýž Atom, akorát jen jednojádrový (a s trochu jinou spotřebou, ale jinak je to totéž). Nepatrně jiný je čipset, i když dost podobný, ale co je pro nás v tuto chvíli zajímavé: když jsme desku s dvoujádrovým Atomem testovali, hodili jsme si do srovnání jednu takovou zajímavou sestavu barebone Biostar iDEQ N1 s mobilním Sempronem v socketu 754 (nyní jejích služeb využívá bubeník jihočeské rockové kapely Mechanika ;-). Tenkrát jsme vyslovili domněnku, že kdyby ten Atom nebyl dvoujádrový, ale jen jednojádrový, nejspíše by jej Mobile Sempron 2800+ trumfnul. Nyní se o tom přesvědčíme, protože výsledky této sestavy jsou ve srovnání také zahrnuty.

SiSoft Sandra 2009 - CPU

CPU Arithmetic
CPU Multimedia Benchmark
CPU Cryptography Benchmark

Jak je vidět, náš odhad byl velice trefný a už nyní můžeme s klidným svědomím říci, že jednojádrový Atom je skutečně procesor až nepříjemně líný. Je to bohužel znát už i na práci s čistě nainstalovaným a vyladěným systémem se všemi ovladači bez dalších zpomalujících aplikací (typicky antivirů). Jednojádrový Atom se dá v dnešní době považovat za takový „essential“ procesor, tedy procesor, aby vůbec v PC nějaký byl. Dost možná, že právě s takovým cílem byl zřejmě Atom vytvořen. Pokud však chcete své babičce pořídit hezký počítač na brouzdání internetem a psaní e-mailů, dá se Eee Box považovat za jednu z možných voleb (pomineme-li fakt, že obyčejný počítač by se dal postavit skoro za poloviční cenu).

SiSoft Sandra 2009 - Memory

Memory Bandwidth
Memory Latency

Co se týče propustnosti paměti, opět si uvědomme, že srovnáváme DDR2-667 na platformě Intel s DDR2-400 na platformě AMD, takže je to spíše jen tak pro dokreslení.

WinRAR (3.61) Benchmark

Ani Hyper-Threading nezachránil Atom před jednojádrovým Sempronem na téže frekvenci (i tak má Atom poměr výkon/watt lepší, protože TDP Sempronu je 10× vyšší, i když u spotřeby celé sestavy až takový rozdíl (o celý řád) není). Jednovláknově dává Atom ve WinRARu výsledek pouze 218 kB/s. Nicméně se vraťme právě v souvislosti s testem WinRARu k původní větě z recenze dvoujádrového Atomu: „kdybychom testovali Atom jednojádrový, dostal by od Sempronu na frak přibližně stejně, jako nyní dostává Sempron od Atomu dvoujádrového“. Jednoduché počty nám říkají, že dvoujádrový Atom byl 1,12× rychlejší než Sempron a Sempron je nyní 1,15× rychlejší než jednojádrový Atom. Náš odhad byl tedy skoro přesný (ostatně je to vidět i na krásně schodovitém grafu).

CineBench R10

CineBench si srovnáme také s maličkým notebookem MSI Wind PC U100, který jsme testovali koncem loňského roku. Tam byl totiž také Atom N270.

Něco se muselo od MSI Windu U100 k ASUS Eee Boxu B204 změnit, protože výsledky měření v single-threaded fungování CineBenche jsou v případě Eee Boxu o něco lepší. MSI Wind musel „šetřit“ trochu více, protože výsledek ASUS Eee Boxu koresponduje s výsledkem single-threaded práce dvoujádrového Atomu, což by mělo dávat zhruba stejné výsledky.

oggDropXPd

Převod videa v Avidemuxu do x264 jsme tentokráte raději vynechali, jen první průchod sliboval něco kolem 90 minut, což nám jasně říká jedno: ASUS Eee Box na takovou práci opravdu není stavěný, držme se raději internetu a e-mailů ;-). Pojďme se podívat alespoň na jednovláknový OggDropXPd a tím už procesorové testy ukončíme:

Výsledky v podstatě naplňují očekávání. Jednovláknové aplikace moc nesvědčí procesorům schopným zpracovávat více softwarových vláken současně a v tomto ohledu je jedno, zda má Atom Hyper-Threading nebo dokonce více jader. Zase to má tu výhodu, že zaměstnáte-li takovou aplikací procesor, zbude vám výkon i na něco jiného, zatímco plně vytížený Sempron už při požadavku na další intenzivní činnost nebude vědět, kam dřív skočit.

Testy grafiky

Říkáte si, že jsme se museli zbláznit, když na tomto „mikropočítači“ chceme hrát Crysis? Ne, to opravdu nemyslíme vážně, ale můžete si udělat představu o výkonu ve srovnání s před rokem testovaným Radeonem HD 3450, desktopovým bratříčkem Mobility Radeonu HD 3450, který je v Eee Boxu. Pro pořádek doplníme, že tenkrát testovaný Radeon HD 3450 měl 512 MB DDR2 paměti na 500 MHz (jako Mobility, ale ten má jen 2556 MB) a jádro běhalo na 600 MHz (náš Mobility Radeon HD 3450 běhá jen na 250 MHz). A pak je tu jeden malý bezvýznamný detail v podobě PCI Express linek (desktopový Radeon HD 3450 měl k dispozici celý PCIe ×16 2.0 slot, zatímco Mobility Radeon HD 3450 má jen jednu mizernou PCIe linku první generace). Poněkud méně zanedbatelným detailem je pak procesor, tenkrát to byl dvoujádrový Athlon X2 BE-2400, nyní je to jednojádrový Atom N270 s Hyper-Threadingem.

Crysis

Testováno v 1024×768, vše na střední kvalitu, vypnutý Anti-Aliasing.

Procesor a rozhraní ke grafice jsou zde skutečně velkou brzdou.

Lightsmark 2007

Možná ještě větší brzdou, než jsme doufali. Testováno v nejnižším rozlišení, s nejnižší kvalitou a bez hudby.

A teď vážně: Na hraní tato mašinka skutečně není stavěná. Faktem je, že s bídou utáhne třeba WOW, ale to hlavní, proč by si ji měl někdo dnes pořizovat, je něco úplně jiného. Když jsme srovnávali Eee Box B206 (nebo tento B204 s baterií) s ostatními, padla nám do oka hlavně ta grafika, tedy že se konečně s Atomem (pomineme-li Nvidia Ion) vyskytuje něco lepšího než Intel GMA950. Od Radeonu HD 3450 (byť ve verzi „Mobility“) a přítomného HDMI výstupu jsme čekali možnost přehrávání HD videa v kódování H.264 plynule a bez zatěžování procesoru, neboť by se o to měla starat grafika. Pokud jde o to nízké zatížení procesoru, zde jsme byli uspokojeni maximálně. Pokud jde však o tu plynulost a zejména bezproblémovost, tak na to se teď podíváme spolu s názornou ukázkou. Nebude to pěkný pohled…

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASUS Eee Box B204: Intel Atom a ATI Radeon HD v jedné škatulce

Pátek, 8 Květen 2009 - 13:19 | Petr Žák | Dobry den, patrim k novacikom, ktori nemaju...
Úterý, 21 Duben 2009 - 10:57 | WIFT | Hmm, něco se pokaňhalo, opravim - áha, vypadla mi...
Úterý, 21 Duben 2009 - 10:20 | Anonym | Jak je to s tou spotrebou? Nechcete si to tu...
Pondělí, 20 Duben 2009 - 09:06 | WIFT | >> Šotkobijec: Tvůj vzkaz předán...
Pondělí, 20 Duben 2009 - 08:26 | Eser | 2 ms cituji "ms @ 81.201.60.169 - včera...
Pondělí, 20 Duben 2009 - 08:15 | Anonym | V části "Vzhled" asi chybí nula...
Neděle, 19 Duben 2009 - 22:57 | Anonym | nepresvedcili ste ma, nech ...
Neděle, 19 Duben 2009 - 21:23 | Pavel Korotvička | Tak za menší peníz postavím o chlup větší VIA...
Neděle, 19 Duben 2009 - 16:42 | test500 8 | Tento Asus je nehorazne predrazeny - za rovnaku...
Neděle, 19 Duben 2009 - 16:32 | Artthur | >>ms: "Než začalo být...

Zobrazit diskusi