Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rekapitulace: CPU v roce 2016

Amd Zen Lisa Su 02
Rok se s rokem sešel a je tedy nejvyšší čas podívat se, co nového ná letos přinesli výrobci CPU, případně co se chystá na poli architektur a výrobních procesů.

2016

Musím předeslat, že v tuto chvíli se píše 21. prosinec 2016 a AMD Zen stále není na trhu. Jelikož je samotný závěr roku a je na 99,999 % jisté, že žádný procesor této rodiny nikdo pod vánočním stromečkem nenajde, považuji pro účely této dnešní rekapitulace architekturu Zen a produkty na ní postavené za věc, na kterou jsme čekali celý rok 2016, ale dočkáme se až v roce 2017 (i kdyby to bylo hned 3.1. na CESu). Mimochodem, téma Zen se objevilo v určité vyšší míře už v roce 2014. Ale jsem osobně toho názoru, že toto určité zpoždění je snesitelné, hlavně aby to AMD zase po letech vyšlo a zavládla na trhu x86 konkurence.

Dále než se pustíme do letošního přehledu, si dovoluji nabídnout vám rekapitulaci loňskou, tedy v kontextu doby už téměř předloňskou:

Na Zen tedy sice stále čekáme, co ale AMD dokázala dostat na trh, byly první Opterony s ARM jádry, tedy řada Opteron A1100. U Intelu se už v lednu hovořilo - a firma to sama v březnu definitivně potrvdila - že koncept vývoje tick-tock je neudržitelný a přechází se na proces - architektura - optimalizace. Tedy to co předvedly už 22nm architektury Ivy Bridge - Haswell - Haswell Refresh a astejně tak 14nm, počínaje Broadwell, přes Skylake až po Kaby Lake.

Každopádně už počátkem roku se hovořilo o tom, že Zen nabídne až 32jádrové procesory. To se řeší dodnes, jen s tím rozdílem, že se hádá, zdali to stihne dřív AMD se Zenem, nebo Intel uvede nějaký ten 32jádrový Xeon (Xeony Phi nepočítaje).

Na jaře probíhala anabáze mezi Intelem a ASRockem o to, zdali je přetaktování zamčených procesorů Skylake možné, či není, či znovu je. Chladným to nechávalo jistě svět jiných architektur, kde se blýsklo na lepší časy v POWER světě, když byla představena pracovní stanice Talos s CPU typu POWER8.

AMD stihla na přelomu května a června ještě vyždímat trošku víc z 28nm procesu, když uvedla na trh APU generace Bristol Ridge. Ve stejné době ale už šéfka AMD držela v ruce procesor rodiny Zen a bylo jasné, že Bristol Ridge je tu jen jako krátkodobá vycpávka.

Debaty na téma budoucích velkých 32jádrových x86 procesorů nechávají chladnou řadu produktů Intel Xeon Phi. Koncem června uvedl Intel nejnovější model 7290, který nese rovnou 72 x86 jader vzešlých z Atomů. Firma však kromě toho také plně zaměstnává své právní oddělení ve snaze vyhnout se obrovské pokutě od EU.

Ale vraťme se k ARMu. Fujitsu totiž koncem června ohlásilo, že v superpočítačích v nadcházejících letech přejde právě na procesory typu ARM. Ostatně vítězné tažení ARMu dané otevřenou licenční politikou pro celý svět je jistě tím, co vyústilo nejen v rozhodnutí Fujitsu, ale také v rozhodnutí Intelu, který bude vyrábět ARM čipy 10nm procesem pro partnery. Ještě před 10 lety by něco takového bylo naprosto neslýchanou urážkou, ale časy se mění, x86 architektury se zpožďují a důkazem je nejen Zen, ale i Kaby Lake od Intelu, uvedená na přelomu srpna/září.

Ale to už se dostáváme do prosince, kdy se objevily první oficiální testy a také kompletní technologická prezentace procesorů AMD Ryzen, prvních na bázi architektury Zen. Svou vábničkou na AMD Ryzen vlastně přispěl i Intel, když se ukázalo, že i u generace Kaby Lake je použita levná nekvalitní teplovodivá pasta i u nejdražších procesorů Core i7 s odemčeným násobičem.

2017

Co nás čeká v roce příštím? Doufejme ve velký úspěch procesorů AMD Ryzen. Doufejme v to, že se Intel bude muset „chytnout za frňák“ a udělat něco se svými cenami, případně s (ne)kvalitou materiálu mezi CPU a heatspreaderem. A doufejme, že se toto vše stane rychle. A v neposlední řadě doufejme, že se také objeví více aplikací schopných využívat vyšší množství CPU jader naplno, ať již mezi hrami, tak mezi programy pro zpracování fotografií a videí, nemluvě o využívání nových instrukčních sad. Protože k čemu nám budou úchvatné procesory Ryzen či Kaby Lake, když je aplikace nedokáží využít na 100 %.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Rekapitulace: CPU v roce 2016

Pondělí, 2 Leden 2017 - 17:09 | Hrdina | Jj, Broadwell-E ACS má, dokonce pokud nemáš kripl...
Pondělí, 2 Leden 2017 - 11:10 | Marek Moravčík | Presne tak. AMD celú situáciu riešilo preto, lebo...
Pondělí, 2 Leden 2017 - 11:07 | Marek Moravčík | V podstate súhlasím. Jedinú myšlienku, ktorú som...
Pondělí, 2 Leden 2017 - 11:05 | Marek Moravčík | Ešte sa mi nestalo okrem benchmarkov na vyťaženie...
Pondělí, 2 Leden 2017 - 10:59 | Marek Moravčík | Záleží od hry. S väčšinou nie je problém a dokážu...
Pondělí, 2 Leden 2017 - 10:19 | petr22 | vsechna jadra CPU na 100%?
Pondělí, 2 Leden 2017 - 10:17 | petr22 | S temi P4 si to moc dobre pamatuju. Se tenkrat...
Pondělí, 2 Leden 2017 - 08:39 | Jack FX | Podle čeho to poznáte, že grafická karta je...
Neděle, 1 Leden 2017 - 18:20 | Marek Moravčík | U hier závisí od toho aká GK to je. Ja už...
Neděle, 1 Leden 2017 - 17:58 | DDR0 | přesně, od přechodu na 22nm výrobu IvyBridge je...

Zobrazit diskusi